Elevii de la "Costache Negri" au realizat o eoliană în miniatură

Elevii de la "Costache Negri" au realizat o eoliană în miniatură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Poate fi folosită şi în gospodăriile individuale, iar cheltuielile se amortizează uşor”, explică profesorul îndrumător, Dan Voiculescu


Întâlnirea jurnalistului de ştiinţă Alexandru Mironov cu liceenii gălăţeni a adunat la "Dialogurile tinereţii" - 2013, de la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galaţi,  nu mai puţin de 17 lucrări ale tinerilor gălăţeni pasionaţi de punerea în practică a cunoştinţelor dobândite la şcoală. Erau prezenţi Marc Ulieriu, editorul şef al Revistei Ştiinţă şi Tehnică Bucureşti, şi Andrei Nicolae, jurnalist specializat în antropologie. Parteneri ai dialogurilor au fost, pe lângă CNCN, cotidianul "Viaţa liberă", revista "Ştiinţă şi Tehnică" Bucureşti şi Filiala Galaţi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Inteligenţa viitorului, la atelierul practic

Manifestarea a fost deschisă printr-un atelier practic, cu tema „Inteligenţa viitorului - realitate, imaginaţie, anticipaţie”, activitate care a dat posibilitatea celor mai buni elevi din Galaţi - unii dintre ei premiaţi la concursuri internaţionale - să-şi arate cunoştinţele şi imaginaţia. Atelierul a fost propus şi pregătit, în condiţii exemplare, de amfitrioana manifestării - profesor Andra Ionescu, director al CN "Costache Negri". Pe lângă elevii colegiului gazdă, au răspuns invitaţiei elevii şi îndrumătorii lor de la Colegiul Naţional „Al. Ioan Cuza”, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” şi cei de la Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu” Galaţi.

"Mintoşii" de la "C. Negri"

Liceenii CN „CN” au adus în atenţie patru lucrări din domenii precum fizica, biologia, chimia, ceva inginerie şi, desigur, multă imaginaţie, intitulate: „Mişcarea implică graţie”, „Reacţia în lanţ”, „Model de seimograf” şi proiectul „Potenţialul energiei eoliene”, premiat în primăvara lui 2013, la Concursul Internaţional „Stelele Ştiinţei” Galaţi. Toate lucrările sunt interesante, dar din lipsă de spaţiu ne oprim asupra proiectului (de viitor) „Potenţialul energiei eoliene”, pregătit şi prezentat de o triadă de liceeni „mintoşi” de la CN „Costache Negri”, îndrumaţi de profesorul Dan Voiculescu. „Ideea a pornit de la faptul că judeţul Galaţi este deficitar în producerea energiei eoliene, în ciuda faptului că judeţul nostru are potenţial eolian”, ne-a explicat prof. Dan Voiculescu.

Cei trei liceeni care şi-au dat mâna şi au realizat "eoliana" în miniatură sunt Florin Cosmin Pricope şi colegele lui - Elena Geru şi Cristina Pavel, acum în clasa a XII-a, profilul matematică-informatică.

Cum pornesc marile proiecte

„Ne-am pus întâi în temă despre ce înseamnă energia eoliană, cum se obţine şi care sunt avantajele producerii ei? Apoi, copiii au alergat după materialele necesare pentru a face o centrală în miniatură, dar funcţională”, povesteşte profesorul îndrumător. În acest demers s-au împletit cunoştinţele de fizică, ingineria şi măiestria tinerilor. "Cosmin a avut o idee novatoare. Pentru realizarea turbinei, a folosit o lanternă cu dinam, dinamul fiind folosit în locul turbinei. Macheta a fost proiectată pentru a alimenta cu energie câteva leduri, în total 10-15 waţi, dar ea poate fi concepută şi la scara unei gospodării individuale şi nu numai", adaugă interlocutorul.

De ce este necesară încurajarea producerii (şi la Galaţi) energiei eoliene? „Pentru că, la Galaţi, dealurile înalte şi expuse vânturilor pun în valoare această idee. Un astfel de proiect nu ocupă o suprafaţă mare, investiţia poate fi folosită şi-n gospodăriile individuale, iar cheltuielile se amortizează uşor”, ne explică profesorul Dan Voiculescu.

Utilă şi stimulativă

„Ideea întâlnirii a fost foarte utilă şi eu şi copiii ne-am dori să se repete. A fost stimulativă şi pentru copii, pentru că aşa au reuşit să-şi pună în valoare munca şi cunoştinţele acumulate la clasă”, conchide profesorul Dan Voiculescu.

A doua parte a dialogurilor a fost susţinută de distinşii oaspeţi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi a vizat aspecte care privesc dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii, în mileniul III, sub genericul "Proiecte planetare pe Drumul Mătăsii".

Citit 3779 ori Ultima modificare Duminică, 17 Noiembrie 2013 10:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.