Sărbătoare la Mănăstirea „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”

Sărbătoare la Mănăstirea „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe 2 iulie, îl cinstim pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare (1457-1504), cel supranumit „Scut al creștinătății”, de către Mihai Eminescu.

Voievodul Ștefan cel Mare considera că prin apărarea Moldovei și a tuturor provinciilor românești este la adăpost întreaga Europa creştină, care devenise ținta atacurilor și cuceririlor otomane. Și-a apărat cu atâta credință pământul, încât, după adormirea sa în Domnul, la 2 iulie 1504, urmașii urmașilor săi l-au păstrat pe „tabelele de carne ale inimii" drept "sveti", sfânt.

După jumătate de mileniu, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost canonizat oficial de Sfântul Sinod, în iulie 1992.

De atunci, Voievodul Ștefan cel Mare a devenit ocrotitorul multor comunități ortodoxe din ţară, dar mai ales din diaspora, fiindcă românul, când pleacă să-și poarte dorurile prin lume, își ia cu el, în inimă, pe cei dragi, dar și pe sfinții cu care se identifică.

În municipiul Galați, avem Biserica "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare" în cartierul „I.C. Frimu”, dar avem cu același hram și Biserica Mănăstirii din Toflea, care îl are drept protector pe măritul voievod.

Citit 388 ori Ultima modificare Marți, 01 Iulie 2025 17:12

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro