La "Spiridoniada” gălăţeană / Exerciţiu de solidaritate pentru 70 de copii

La "Spiridoniada” gălăţeană / Exerciţiu de solidaritate pentru 70 de copii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Centrul de Zi de pe lângă Biserica „Sfântul Spiridon” din Galaţi este braţul întins al lui Hristos în comunitatea gălăţeană, este o gură de aer pentru 70 de copii (cu vârste de 3-14 ani) care provin din cele mai sărace familii. Centrul a luat fiinţă în 2009, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, printr-un proiect bazat pe fonduri europene.
De atunci, părintele paroh Vasile Mogoş desfăşoară un inspirat parteneriat între parohie şi Primăria municipiului Galaţi. „Scopul principal al aşezământului social este cel de a preveni abandonul şcolar în rândul copiilor cu posibilităţi materiale reduse. Am pornit la drum acordând asistenţă socio-medicală pentru 35 de copii. De doi ani, numărul asistaţilor s-a dublat şi avem 70 de beneficiari de vârstă preşcolară şi şcolară, îndeosebi de la Şcoala nr. 16 Galaţi”, ne spune părintele Vasile Mogoş.
Pentru binele asistaţilor, la "Spiridoniada" gălăţeană lucrează un coordonator de proiect, un psiholog, un asistent social, un instructor de educaţie, un bucătar, un îngrijitor şi un lucrător social cu jumătate de normă. Mâna de oameni este sprijinită de 40 de voluntari, în special, profesori-pensionari de limba română, matematică, fizică şi limbi străine.
Un sprijin consistent şi constant vine din partea Primăriei Galaţi care, pe lângă salariile (simbolice) ale celor câţiva angajaţi, îşi asumă susţinerea cheltuielilor cu masa caldă în cuantumul a 6 lei/zi de copil. „Cu spijinul unor creştini, suplimentăm alocaţia de hrană, asigurând alimentaţia necesară a copiilor şi pentru zilele de sâmbătă şi duminică”, ne-a spus Robert Tiber, coordonatorul Centrului de zi.
În acest exerciţiu de solidaritate creştină, nu este de neglijat activitatea voluntarilor. Sunt în permanenţă 40, însă... „Pe timpul verii numărul voluntarilor este mult mai mare, fiindcă îi avem alături pe elevii de la colegiile naţionale ˝Vasile Alecsandri˝ şi ˝Mihail Kogălniceanu˝. Este foarte important sprijinul voluntarilor, pentru că pe lângă masa caldă oferită copiilor, pe lângă consiliere, un rol important îl are ajutorul în pregătirea temelor pentru şcoală”, ne-a spus Cătălina Ranga, instructor-educator al centrului.
Cât despre satisfacţiile voluntarilor? "Ele sunt incomensurabile. Lucrăm cu copii pe care i-am preluat la pregătire acum patru ani. Am constat o vizibilă îmbunătăţire a situaţiei lor la învăţătură. Însă ne încearcă o anumită dezamăgire atunci când constatăm că unii dintre ei sunt total neglijaţi de propriii părinţi”, spune profesoarea Aurica Bocu, pensionară în vârstă de 63 de ani.

Marele câştig - pregătirea temelor şi note mai bune

În Casa mare a Sfântului Spiridon şi-au găsit linişte şi mai multă siguranţă 70 de copii de vârste cuprinse între 3 şi 14 ani. Jumătate dintre ei sunt preşcolari la Grădiniţa de pe lângă Şcoala nr. 16 din Galaţi, iar cealaltă jumătate sunt elevi, de clasele I-IV, ai şcolilor generale nr. 16, 24, 25, 28 şi ai Colegiului Naţional „Al. Ioan Cuza”.
Cum este să te naşti într-o familie cu nevoi şi să ai şansa să fii în grija Centrului de zi "Sfântul Spiridon"? „Este o binecuvântare de la Dumnezeu şi mă bucur că am avut această şansă, de mai bine de un an. Pentru mine, cel mai mare câştig este faptul că îmi pregătesc temele la centru şi că am început să înţeleg mai bine materiile predate la şcoală. Plus că iau note mai mari. Mulţumim lui Dumnezeu, părinţilor de aici, dar şi doamnelor profesoare care, zilnic, jertfesc din timpul dumnealor şi fac temele cu noi”, ne-a spus Ioana, elevă la Şcoala nr. 25 din Galaţi. „Ne plac toate activităţile de la Centrul de zi şi, pe lângă masa caldă pe care o primim, cel mai mare sprijin este că ne putem face temele aici. Este mare lucru că avem asemenea ajutoare”, mărturiseşte Simona, în vârstă de 11 ani, elevă la Şcoala nr. 25 din Galaţi.

Citit 2544 ori Ultima modificare Joi, 21 Noiembrie 2013 17:19

2 comentarii

 • postat de popa mihaela
  Joi, 12 Decembrie 2013 12:24
  92.80.150.***
  Numai cuvinte de admiratie celor care se dedica ajutorarii copiilor aflati in situatii dezavantajate! Printre voluntari, profesori pensionari care nu se pot desprinde de activitati scolare, chiar cand nu mai semneaza condica in cancelarie. Printre ei, un Om al scolii, care s-a implicat in proiectul" Educatia 2000+" si a ramas fidel copiilor si.educatiei ...si in 2013: profesoara Aurica Bocu. Felicitari si spor la treaba in continuare!
  ma bucur pentru tot ceeace reusiti sa transmiteti celor( inca) interesati de scoala, mihaela
  0
  1
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013 11:07
  78.96.254.***
  Pentru parintele paroh VASILE MOGOS de la parohia Sf. Spiridon toata stima si respectul din partea enoriasilor si a oamenilor din Galati care vin la Sfanta Liturghie chiar daca, teritorial, nu fac parte din obladuirea acestui sfant locas.La fel si pentru ceilalati doi preoti ai bisericii care impreuna cu parintele Mogos fac din slujbele zilnice, si mai ales cele de duminica, o placere, o chemare a oamenilor la impacarea cu Dumnezeu.

  Priviti la biserica Sf. Spiridon, fie de pe str. Sf. Spiridon sau de pe Plantelor, si mai ales din curte.Peretii, turlele, frontonul la intrarea in Sf. Biserica, cladirile aferente, intre care este si acel centru pentru cpoii, cantina, capela, gradina, gardul, toate stralucesc. Toate, CELE CE SE VAD, spun ca in acel loc exista un om,parintele Mogos, care de dimineata pana seara, in fiecare zi, neobosit, are grija de sa fie coect ingrijite, functionale.Si sa nu crdeti ca a fost usor sa obtina fondurile necesare pentru a realiza aceste lucruri frumoase.Sunt convins ca si Arhiescopia Dunarii de Jos, Primaria, sau fondurile obtinute, fie europene sau de la oameni de bun simt, datorita initiativei si dorintei de a face pentru biserica a parintelui Mogos, au contribuit fiecare cu proprie masura, la realizarea acestor deziderate izvorate din sufletul unui slujitor al Domnului, DARUIND OAMENILOR ACESTUI ORAS O LUCRARE DREPT PILDA ca Dumnezeu este gasit daca omul il cauta si atunci nimic nu este imposibil cand omul este in comuniune cu Dumnezeu.

  Iar dangatul clopotului suna mereu, chemator: veniti,veniti,veniti.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.