Otrava din piaţă/ Un sfert dintre fructe şi legume conţin pesticide

Otrava din piaţă/ Un sfert dintre fructe şi legume conţin pesticide
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele mai contaminate sunt merele din România şi citricele din Turcia


Deşi ni se recomandă să mâncăm cât mai multe fructe şi legume, din cauza industrializării excesive a agriculturii, aceste adevărate surse de minerale şi vitamine sunt consumate „la pachet” cu reziduuri de pesticide, suspectate că ar provoca diferite afecţiuni şi chiar boli. 

Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm să mai mâncăm fructe şi legume, ci să ne informăm cum se cuvine asupra produselor pe care de regulă le cumpărăm.

Mai multe tipuri de substanţe în acelaşi fruct

Conform unui raport publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din 3.367 de probe analizate, 839 (25 la sută) conţineau reziduuri de pesticide, iar 31 (0,9 la sută) aveau cantităţi de pesticide peste limita maximă admisă prin lege. Jumătate dintre cele descoperite cu pesticide conţineau mai multe tipuri de astfel de chimicale.

Conform raportului ANSVSA, merele aveau în compoziţie între 2 şi 7 tipuri de pesticide. Au fost analizate 29 de mostre de mere, dintre care 17 (58,62 la sută) erau româneşti. 60 dintre cele 72 de mostre de grepfrut aveau între 2 şi 5 pesticide şi proveneau din Turcia. Acelaşi lucru s-a observat şi în cazul lămâilor, mandarinelor şi portocalelor care au fost aduse din aceeaşi ţară. Cele mai mari concentraţii de pesticide au fost găsite în grepfrut.

Mâncare bio cu surprize neplăcute pentru bebeluşi

Raportul ANSVSA a avut în vedere şi analiza pesticidelor din mâncarea pentru bebeluşi pe bază de cereale. Din 11 mostre de astfel de mâncare clasificata ca „bio“ sau „organică“, 10 conţineau pesticide. Chiar dacă nivelul de pesticide era sub limita maximă admisă în Uniunea Europeană, este o dovadă clară că nu trebuie să ne mai încredem în aceste etichete. Cele mai multe dintre mostrele analizate proveneau din Austria, Germania, Polonia, Portugalia şi Spania.

Limita maximă admisă, depăşită

Nici măcar mitul că ce este românesc este bun, nu stă în picioare. Ultimul raport european care a centralizat toate raportările statelor membre UE a fost realizat în 2010. Acesta arată că merele şi salata verde provenind din România conţineau cantităţi de pesticide peste limita maximă admisă în UE. Dacă în 2010, 0,73 la sută dintre produsele agricole conţineau pesticide peste limita admisă, în 2012 procentul a crescut la 0,90 la sută. 

 

Ce măsuri putem lua?

În primul rând trebuie să evităm merele şi alte fructe sau legume care arată impecabil. Micile găuri din frunzele de suprafaţă ale verzei sau ale salatei verzi sunt o dovadă clară că acestea au fost „vizitate“ de insecte. Cum cea mai mare parte de pesticide se află în coajă, ar fi bine s-o îndepărtăm sau, dacă nu putem renunţa la ea, ele trebuie să spălăm fructele şi legumele foarte bine. După ce au fost spălate, fructele şi legumele trebuie lăsate 15 secunde în apă pentru a reduce la minim nivelul de reziduuri de pesticide. În cazul legumelor cu multe frunze, cum sunt varza sau salata verde, se recomanda spălarea atentă a fiecărei frunze în parte.

 

Citit 3348 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2013 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.