Otrava din piaţă/ Un sfert dintre fructe şi legume conţin pesticide

Otrava din piaţă/ Un sfert dintre fructe şi legume conţin pesticide
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele mai contaminate sunt merele din România şi citricele din Turcia


Deşi ni se recomandă să mâncăm cât mai multe fructe şi legume, din cauza industrializării excesive a agriculturii, aceste adevărate surse de minerale şi vitamine sunt consumate „la pachet” cu reziduuri de pesticide, suspectate că ar provoca diferite afecţiuni şi chiar boli. 

Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm să mai mâncăm fructe şi legume, ci să ne informăm cum se cuvine asupra produselor pe care de regulă le cumpărăm.

Mai multe tipuri de substanţe în acelaşi fruct

Conform unui raport publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din 3.367 de probe analizate, 839 (25 la sută) conţineau reziduuri de pesticide, iar 31 (0,9 la sută) aveau cantităţi de pesticide peste limita maximă admisă prin lege. Jumătate dintre cele descoperite cu pesticide conţineau mai multe tipuri de astfel de chimicale.

Conform raportului ANSVSA, merele aveau în compoziţie între 2 şi 7 tipuri de pesticide. Au fost analizate 29 de mostre de mere, dintre care 17 (58,62 la sută) erau româneşti. 60 dintre cele 72 de mostre de grepfrut aveau între 2 şi 5 pesticide şi proveneau din Turcia. Acelaşi lucru s-a observat şi în cazul lămâilor, mandarinelor şi portocalelor care au fost aduse din aceeaşi ţară. Cele mai mari concentraţii de pesticide au fost găsite în grepfrut.

Mâncare bio cu surprize neplăcute pentru bebeluşi

Raportul ANSVSA a avut în vedere şi analiza pesticidelor din mâncarea pentru bebeluşi pe bază de cereale. Din 11 mostre de astfel de mâncare clasificata ca „bio“ sau „organică“, 10 conţineau pesticide. Chiar dacă nivelul de pesticide era sub limita maximă admisă în Uniunea Europeană, este o dovadă clară că nu trebuie să ne mai încredem în aceste etichete. Cele mai multe dintre mostrele analizate proveneau din Austria, Germania, Polonia, Portugalia şi Spania.

Limita maximă admisă, depăşită

Nici măcar mitul că ce este românesc este bun, nu stă în picioare. Ultimul raport european care a centralizat toate raportările statelor membre UE a fost realizat în 2010. Acesta arată că merele şi salata verde provenind din România conţineau cantităţi de pesticide peste limita maximă admisă în UE. Dacă în 2010, 0,73 la sută dintre produsele agricole conţineau pesticide peste limita admisă, în 2012 procentul a crescut la 0,90 la sută. 

 

Ce măsuri putem lua?

În primul rând trebuie să evităm merele şi alte fructe sau legume care arată impecabil. Micile găuri din frunzele de suprafaţă ale verzei sau ale salatei verzi sunt o dovadă clară că acestea au fost „vizitate“ de insecte. Cum cea mai mare parte de pesticide se află în coajă, ar fi bine s-o îndepărtăm sau, dacă nu putem renunţa la ea, ele trebuie să spălăm fructele şi legumele foarte bine. După ce au fost spălate, fructele şi legumele trebuie lăsate 15 secunde în apă pentru a reduce la minim nivelul de reziduuri de pesticide. În cazul legumelor cu multe frunze, cum sunt varza sau salata verde, se recomanda spălarea atentă a fiecărei frunze în parte.

 

Citit 3190 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2013 15:57

4 comentarii

 • postat de unu
  Luni, 18 Noiembrie 2013 16:35
  82.137.14.***
  VRei sa mananci ceva BIO, SE NUMESTE LUCRU MANUAL. NU CA IN POANTA. Iti cumperi 1000mp, iti faci 2 camere, baie bucatarie, cultivi in gradina ta, tot ce vrei. Faci miscare, apoi mananci natural. In loc sa crestem flori pe pervaz, putem creste marar, patrunjel, menta, cimbru diverse. in loc de ficus, putem creste un pom fructifer, il altoim singuri si putem avea 10 fructe intr-un copacel. Asta e bio, miscarea pe care o faci pentru a obtine acel ceva. Cand o sa mancati o capsuna crescuta de dumneavoastra, in balcon, sa vedeti satisfactie.
  0
  1
  Raportează
 • postat de unu
  Luni, 18 Noiembrie 2013 16:07
  82.137.14.***
  DRAGA PICIU, cu drag te informez ca legi nu sunt. Eu politistu prind faptasul, iar judecatorul il elibereaza din diferite motive. O lege bine facuta, nu lasa loc de interpretari, iar cel care a gresit trebuie sa suporte consecintele.
  CODUL RUTIER, cu ce ma deranjeaza pe mine cel care respect legea. Nu ma afecteaza cu nimic o amenda de 10000 daca nu am gresit. Cand eram mai tanar mergeam cu viteza, in fiecare saptamana luat cate un radar, pe luna cheltuiam pe amenzi 400. Acum respect legea, de 6 ani nu m-a oprit politia macar odata, sa ma intrebe ce fac. Zilnic fac 200 km. ATATA TIMP CAT RESPECT LEGEA NU MA TEM. CEL MAI BUN CAZ E CEL DE LA CLUJ. UNDE POLITISTUL ISI AMENDEAZA SUPERIORUL. NIMENI, NICI MACAR UN CETATEAN NU L_A SUSTINUT PE POLITIST, INSTITUTIILE STATULUI NICIMACAR NU L-AU FELICITAT. NOI CETATENII DORIM HAOS, ATATA TIMP CAT NU SUNTEM AFECTATI. CAND SUNTEM IMPLICATI INCEPEM SA TIPAM CA IN GURA DE SARPE SI INCERCAM SA SCAPAM, DE CE NU NE ASUMAM RASPUNDEREA? DA, AM OMORAT UN OM PE TRECEREA DE PIETONI, SUNT CONSTIENT CA ACEL OM POATE ARE UN COPIL ACASA, IAR EU TREBUIE SA MUNCESC IN PUSCARIE PENTRU AI ASIGURA ACELUI COPIL UN VIITOR. ATI FACE TREABA ASTA? EU VA GARANTEZ CA NU. Dar daca cineva v-ar omor dumneavoastra copilul ati fi in stare de orice. asa ca doriti haos, il aveti. BANUL DICTEAZA ACUM, mutam trecerea vinovat e mortul. punct. Ce face avocatul poporului, pentru popor? nimic. Din aceasta cauza am ajuns sa platitm despagubiri de milioane de euro, pentru ca parlamentul Romanie, nu a fost, nu este, nu va fi in stare sa redacteze 100 de legi concrete.
  0
  0
  Raportează
 • postat de piciu
  Vineri, 15 Noiembrie 2013 20:00
  5.13.144.***
  Se spune ca "Frica pazeste bostanaria!".
  Ok
  Cateva exemple din acesti "criminali" prinsi si condamnati, bine mediatizate.
  Aceste exemple reintretinute in atentia poporului, cu altele noi, ca sa se stie ca nu-i de joaca, ai bine toate aceste masuri pot "potoli" setea de bani a "criminalilor" in detrimentul sanatatii celorlalti.
  Nu uitati ca legi sunt.
  Problema grea si foarte serioasa e ca legile nu sunt aplicate de organele in drept.
  Apropo.
  La ce ne foloseste un nou Cod rutier cu amenzi "criminale", cand prevederile celui vechi nu se aplica conform normelor.
  De fapt vor fi gasiti vinovati si sanctionati doar amarastenii care vor trebui sa vanda casa ca sa plateasca amenda.
  Pe cand smecherii cu masini de lux, vor fi ocoliti cu succes.
  Ati remarcat ce greseli grosolane ale regulilor de circulatie fac acesti smecheri?
  Nu va intrebati de ce oare?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Vineri, 15 Noiembrie 2013 10:12
  5.13.214.***
  as face o lege care sa puna aceste practici pe aceaasi treapta cu genocidul si atentatul la viata oamenilor.vanzarea acestor legume, fructe procesarea carnii stricate si reprocesarea preparatelor expirate,spalarea preparatelor zi de zi si schimbarea etichetelor cu termenele de valabilitate,sant crime curate asupra cumparatorilor ,avand in vedere ca daca ne inbolnavim murim cu zile din lipsa unui sistem sanitar si a unor controlori,incoruptibili a tutror acestor atrocitati.
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.