- Sfântul Dosoftei, Mitropolit al Moldovei în cel de-al XVII-lea veac, este Sfânt în calendarul nostru din 2005. Este născut la Suceava, în anul 1624, într-o familie de creştini. S-a şcolit în Moldova pe lângă Şcoala Frăţiei Ortodoxe de la Liov. Cunoştea greaca, latina, slava, polona şi ucraineana şi era plin de smerenie. În 1649 s-a botezat în monahism la Mănăstirea „Probota” şi prin viaţa sa smerită a devenit părinte duhovnicesc pentru mulţi creştini. După 1658 a fost Episcop de Huşi şi apoi de Roman. În 1671 este chemat în scaunul Mitropoliei Moldovei, unde păstoreşte şi slujeşte sufletele creştinilor care treceau prin vremuri grele. Sfântul Dosoftei a fost un ierarh care a introdus limba română în Biserică. El este autorul frumoasei Psaltiri în versuri, lucrare monumentală realizată în 1673. A tradus şi Acatistul Născătoarei de Dumnezeu. A verificat traducerea Vechiului Testament făcută de Nicolae Milescu, textul fiind preluat de Biblia de la Bucureşti, tipărită în 1688.
Din 1673, Sfântul Ierarh Dosoftei cunoaşte pribegia, iar în 1686 este luat ostatic de Jan Sobieski. Este dus forţat în Polonia, împreună cu tezaurul Mitropoliei Moldovei şi cu Moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În ciuda presiunilor care s-au făcut, acest mare Ierarh a refuzat trecerea la Uniaţie. A trecut la Domnul în 13 decembrie 1693, departe de ţară, în Ucraina, la Biserica „Naşterii Domnului”. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în 2005, cu pomenire pe 13 decembrie.
13 decembrie/ Sfântul Dosoftei al Moldovei, autorul "Psaltirii în versuri" Scris de Maria Stanciu


Maria Stanciu
Articole recente - Maria Stanciu
„E nevoie de presă scrisă ca de aer” - concluzia dezbaterii „Ziarul, o carte deschisă” Radio UZPR, în vizită la Tecuci Pe urmele Smarandei Brăescu, la Tecuci, cu Radio România Cultural Requiem pentru poetul Nicolae Dabija, în revista "Literatura și Arta" "Ziarul, o carte deschisă", evocare organizată de UZPR
Mai multe din această categorie: