Seminariştii, despre misiunea "pescarilor de oameni" / Apostolatul creştin presupune "prietenii sfinte"

Seminariştii, despre misiunea "pescarilor de oameni" / Apostolatul creştin presupune "prietenii sfinte"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Seminarul Teologic “Sfântul Apostol Andrei” a fost, între 28-30 noiembrie 2013, gazda mai multor manifestări închinate Ocrotitorului Spiritual al instituţiei de învăţământ teologic din Galaţi - Sfântul Apostol Andrei. Întâiul ucenic Andrei a fost chemat la propovăduire de Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pe când pescuia pe malul Mării Galileii. În 1908, Apostolul Andrei a devenit, pentru întâia dată în spaţiul românesc, Ocrotitorul instituţiei de învăţământ teologic gălăţean, prin alegerea providenţială făcută de Vlădica Pimen Georgescu.

Nici în acest an nu a lipsit de la întâlnirea seminariştilor Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care, la cea de-a XIV-a ediţie a tradiţionalului simpozion, a fost însoţit de Înalt Prea Sfinţitului Părinte Calinic al Argeşului şi Muscelului. Lucrările tinerilor seminarişti, “viitori pescari de oameni”, au fost prezentate din perspectiva învăţăturii Bisericii apostolice, a scrierilor Sfinţilor Părinţi şi a părintelui Dumitru Stăniloae, de la naşterea căruia sărbătorim 110 ani şi 20 de la trecerea la cele veşnice.

Confirmarea unei vocaţii

“2013 - Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” a fost motiv de confirmare a unei vocaţii, dar şi de întâlnire a tinerilor seminarişti de la mai multe seminarii din ţară, viitori "pescari de oameni". La tradiţionalul simpozion de la Galaţi, s-au prezentat lucrări de la Argeş, Câmpulung Muscel, Neamţ, Slobozia, Huşi, Tulcea, Galaţi. Tema centrală a dezbaterilor a fost apostolatul creştin privit din perspectiva lucrării misionare a Sfinţilor Apostoli, ucenici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi a misiunii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Cei doi Sfinţi - Mamă şi Fiu - sunt cinstiţi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române “întocmai cu Apostolii”, datorită măsurilor curajoase - în lumina Duhului Sfânt - luată la nivelul Imperiului Roman, prin acordarea libertăţii de credinţă şi oprirea persecuţiilor creştinilor. Cum “se vede” misiunea amintitei instituţii, cu vocaţie apostolică şi misionară, în rândul propriilor elevi, ne-au spus chiar ei, tinerii.

Preoţia, forma completă de apostolat

“Preoţia este împreună slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor şi ea decurge din învăţătura Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preoţia este cea mai completă formă de apostolat creştin, este jertfă, generozitate, disponibilitate, dorinţa de a te pune în slujba celuilalt din dragoste de Dumnezeu şi de semeni”, ne-a spus Lazăr Ciprian, elev al Seminarului Teologic “Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. “Apostolat creştin înseamnă să fii în tot ce faci în slujba semenilor, să faci binele fără să aştepţi răsplată de la alţii. Apostolul este cel trimis să slujească lui Dumnezeu şi semenilor şi un ˝trimis˝ al Mântuitorului nu poate să fie decât un prieten al lui Hristos care duce fapta bună în satul, în oraşul, în comunitatea în care slujeşte”, ne-a spus Alexandru Bîcîin din Brăila, elev în clasa a IX-a a Seminarului Teologic Galaţi.

Sfatul părintesc

“Prezenţa seminariştilor de la Galaţi şi de la alte seminarii din ţară ne întăreşte ideea că în faţa provocărilor contemporane nu trebuie să fim singuri, ci trebuie să fim însoţiţi de prieteni în Hristos. Apostolul Andrei a pornit în misiunea sa apostolică împreună cu Apostolul Filip, consăteanul său din Betsaida. Întâlnirea de la Seminarul Teologic Gălăţean este un prilej pentru noi de a cere să legăm prietenii apostoleşti între seminarii, să legăm prietenii sfinte, nu de interes”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, aflat la manifestarea susţinută de viitorii preoţi.

ÎPS Calinic al Argeşului, note autobiografice...

"Toată vremea-şi are vreme” - lectură la gura sobei
Înalt Prea Sfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a vorbit seminariştilor gălăţeni şi celor prezenţi la Galaţi despre rolul preoţilor-profesori în viaţa unui viitor preot. Referindu-se la reeditarea volumelor cu notă autobiografică „Toată vremea-şi are vreme”, Arhiereul de Argeş a adus în atenţie preocupările de pe vremea  când era seminarist la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, parcurs între 1959-1964. ÎPS Calinic s-a călugărit în decembrie 1971, la Mănăstirea Căldăruşani, după ce a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968) şi după câţiva ani de preoţie în Transilvania.  Din noiembrie 1995 este Arhiepiscop de Argeş şi Muscel.

„Căutând printre cărţile mele, am găsit inclusiv notiţele despre recomandările pe care ni le făceau părinţii-profesori la seminar. Sunt recomandări de lectură pentru literatură română, dar şi pentru literatură universală. Era timp de citit şi citeam la gura sobei. Eram obligaţi să completăm, zilnic, o filă din Filocalie, din Sfinţii Părinţi. Tema era în funcţie de tematica lecturii”, îşi amintea ÎPS Părinte Calinic. În prezentarea făcută în cadrul Sărbătorilor Andreiene, Arhiereul Argeşului şi Muscelului a adus în atenţie mai multe aspecte cu notă autobiografică, subliniind importanţa studiului în vremea liceului şi cât de important este cuvântul scris şi rostit, în misiunea de luminare a semenilor. „Faptul că generaţiile actuale, care depind şi se bazează aproape integral pe memoria calculatorului, nu mai manifestă plăcerea scrisului de mână se va resimţi peste ani. Gândiţi-vă că memoria unui calculator poate să fie ştearsă dintr-o eroare... Şi din munca de ani şi ani, de zeci de ani a unui om, la un moment dat s-ar putea să nu se mai găsească nimic, s-ar putea alege praful”, a spus ÎPS Părinte Calinic.

Arhiereul de Argeş a recomandat tinerilor ca, în anevoiosul exerciţiu al devenirii, să înveţe să respecte semenii, natura, întreaga creaţie a lui Dumnezeu.

Prezent la întâlnire, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos a dat temă de casă seminariştilor ca la o viitoare întâlnire - pe baza lecturii volumului I - „Toată vremea-şi are vreme” - să facă o dezbatere despre viaţa seminaristului ieri şi azi.

Citit 1253 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2013 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.