Superstiţii legate de noaptea dintre ani / Bani în portofele şi lenjerie intimă roşie

Superstiţii legate de noaptea dintre ani / Bani în portofele şi lenjerie intimă roşie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Îngropatul Anului sau ceea ce poarta în zilele noastre denumirea de Revelion (preluat după franţuzescul reveillon), este momentul care face trecerea dintre 31 decembrie şi 1 ianuarie al anului ce urmează. În cultura românească există numeroase tradiţii specifice pe care dorim să  le facem cunoscute.

Printre tradiţiile de Revelion se numără urăturile (Pluguşorul - simbol al fertilităţii), jocurile (Capra, Ursul), muzica, toate acestea simbolizând teama, dezordinea şi haosul care sunt urmate mai apoi de abundenţa mesei din seara dintre ani şi petrecerile de după miezul nopţii însoţite de optimism, veselie cu speranţa ca noul an va fi mai bun sau la fel de bun ca precedentul.  

De la sate nu lipseşte stingerea luminilor, care simbolizează haosul, şi aprinderea lor imediat ca semn al renaşterii, al unui nou început. Pe lângă acestea se mai adaugă şi încercarea norocului, aflarea ursitei, întocmirea calendarului şi împăcarea pricinilor.  

La oraş, 31 decembrie a căpătat de mult timp alte conotaţii. În noaptea dintre ani, românii stau acasă sau pleacă la rude, la prieteni. Alţii mai norocoşi sau mai muncitori îşi permit chiar sejururi de lux. Cert este că marea parte a românilor preferă mesele bogate, râurile de băutură şi cât mai multă veselie. A… şi să nu uităm artificiile, care îşi au rădăcinile în obiceiul de a face cât mai mult zgomot pentru a alunga spiritele rele.

Unde se află tradiţii, se află şi superstiţii. Se zice, şi chiar lista este destul de mare, că de Revelion ar fi bine să faci următoarele lucruri:

1. Să eviţi ca între Crăciun şi Anul Nou să tricotezi, să coşi, să speli rufele.

2. Acel obiect pe care îl ţii în mână de Anul Nou, la 12,00 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat după ora 12,00 va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine. Dacă ţii bani în mână vei merge bine cu banii tot anul, dacă îţi ţii iubita de mână îţi va merge bine cu dragostea tot anul, dacă ţii paharul în mână va fi un an vesel.

3. Dorinţa pusă la miezul nopţii de Revelion are toate şansele să se împlinească.

4. E bine să ai pe masa de Anul Nou crenguţe de vâsc. Aduc noroc.

5. Aduce ghinion să intri în noul an fără niciun ban în buzunar, e bine să ai bani (mai ales noi) în fiecare portofel.

6. E bine să nu te găsească Anul Nou cu datorii, altfel vei avea datorii tot anul.

7. Primul om care îţi trece pragul în prima zi din Noul An va influenţa tot anul. Persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc.

8. Prima persoană care va suna sau va bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită. Dacă prima persoană care va intra în casă e femeie – va fi un an prost, dacă e bărbat – va fi un an norocos.

9. Nu trebuie să arunci nimic din casă în prima zi de An Nou, nici măcar gunoiul!

10. Fă ceva – cât de mic – care are legătură directă cu munca ta în prima zi a noului an pentru a-ţi merge bine la serviciu tot anul.

11. Nu spăla nimic în prima zi a Noului An.

12. Prima zi din Noul An trebuie să te găsească în curăţenie deplină, deci e bine ca înaintea Anului Nou să faci curăţenie şi în cele mai ascunse colţuri.

13. Îmbracă ceva nou pe 1 ianuarie.

14. Fă mult zgomot la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele (clopoţei, petarde etc).

15. Nu împrumuta bani şi nu face datorii pe 1 ianuarie.

16. Aduce noroc să mănânci carne de porc sau linte de Anul Nou.

17. Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă.

18. E bine să te îmbraci în roşu în noaptea de Revelion.

19. Ceea ce faci în ajun de An Nou vei face tot anul următor.

20. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi.

Citit 3025 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2013 13:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.