Nea Nicu de la Rotativă / "Vin şi te iau eu cu un tab!"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Nea Nicu de la Rotativă / "Vin şi te iau eu cu un tab!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tipograful Neculai Radu, astăzi în vârstă de 78 de ani, a fost cel care a tipărit primul număr al cotidianului „Viaţa liberă”, după ce ziariştii au scris, iar zeţarii au aşezat literă cu literă cuvintele din manuscrise. A slujit vreme de 38 de ani în tipografie, numai în tură de noapte. „Eram la datorie toată echipa: zeţar, linotipist... Acum se tipăreşte în alte condiţii, dar pe atunci lucram cu plumb, cositor, antimoniu, substanţe nocive”, spune „Nea Nicu de la Rotativă”, cum îl ştiu ziariştii şi tipografii.

Cum a primit vestea de a tipări un nou ziar, în democraţia abia descătuşată a acelui decembrie sângeros? „Am fost foarte bucuros. Aşteptam acel moment, ştiam că va veni. Eu nu am fost membru de partid şi din acest motiv eram tot timpul ameninţat că voi fi dat afară din tipografie”, mărturiseşte Neculai Radu.

Şi dacă primul număr s-a tipărit cu bucurie, următoarele apariţii au fost sub teroarea ameninţărilor. „Probabil eram supravegheaţi şi în seara când să merg să tipăresc al doilea număr, am primit un telefon: ˝Nicule, nu mai ieşi afară! Iată, comunistul, să-i luăm capul!” Era o diversiune, eu nefiind membru de partid... L-am sunat  pe Radu Macovei. ˝Stai cuminte!”, mi-a recomandat el. ˝Vin eu şi te iau cu un tab!˝ Începând din acea seară şi în următoarele am mers în tipografie cu tabul”, îşi aminteşte Neculai Radu.

După 38 de ani de lucru în condiţii speciale, cu plumb, cu fel de fel de substanţe toxice, pentru că arhiva fostei tipografii nu a fost păstrată de cel care a preluat-o, domnul Neculai Radu nu a putut face dovada că a lucrat în condiţii speciale şi numai noaptea. Drept răsplată, are o pensie de 1.100 lei.

Citit 1119 ori Ultima modificare Duminică, 22 Decembrie 2013 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.