5,4 milioane de carduri de sănătate au fost deja tipărite/ Când ni le va aduce poştaşul

5,4 milioane de carduri de sănătate au fost deja tipărite/ Când ni le va aduce poştaşul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că aproximativ 5.400.000 de carduri electronice de sănătate au fost deja tipărite până la începutul acestei săptămâni.

Buşoi a precizat că ritmul de fabricare este de 55.000 de carduri pe zi şi se lucrează "şapte zile din şapte". "Înseamnă că ritmul de un milion de carduri pe lună va creşte la 1,5 milioane. La un ritm de 1,5 milioane de carduri pe lună, s-ar putea ca în şase-şapte luni să fie realizate şi cele 9,5 milioane de carduri care au mai rămas. Până la sfârşitul lunii august, se poate vorbi de finalizarea producţiei", a afirmat reprezentantul CNAS, citat de Agerpres. El a adăugat că în luna septembrie vor putea fi distribuite toate cardurile, iar din luna octombrie sau din ianuarie 2015, toate serviciile medicale vor fi decontate numai pe baza folosirii cardului.

Buşoi a făcut apel la furnizorii de servicii medicale să-şi achiziţioneze în perioada iunie - august cititoare de carduri. Şeful CNAS a mai anunţat că, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, folosirea cardurilor va fi testată printr-un proiect-pilot pe 10.000 de pacienţi aflaţi în hemodializă, aparţinând tuturor categoriilor sociale. Referindu-se la dosarul electronic, Buşoi a precizat că din 21 aprilie proiectul va fi disponibil pe infrastructură şi medicii vor putea încărca date pe acesta.

"Începând cu 21 martie, va fi testat timp de o lună, iar pe 21 aprilie proiectul va fi disponibil pe infrastructură IT", a explicat Cristian Buşoi, menţionând că va exista probabil şi posibilitatea ca aceia care nu vor să fie înscrişi în dosarul electronic să poată refuza. Este un proiect care va suferi de-a lungul anilor îmbunătăţiri şi modificări, a mai spus şeful CNAS.

Odată ce cardul de sănătate va fi distribuit prin Poşta Română, asiguraţii vor avea obligaţia să-l prezinte medicului la fiecare consultaţie. Cardul va arăta precis de ce boli a suferit sau suferă încă pacientul, de ce tratamente a beneficiat, precum şi eventualele internări în spital. În acelaşi timp, asiguraţii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate pentru eliberarea adeverinţelor de asigurat. Mai mult, autorităţile spun că frauda din sistem va fi astfel mult diminuată, reducându-se considerabil situaţiile în care sunt prescrise reţete fictive pe numele pacienţilor.

Proiectul cardului de sănătate reprezintă una dintre cele mai amânate promisiuni electorale ale miniştrilor Sănătăţii, proiectul ridicându-se doar în faza iniţială la peste 22 de milioane de euro.

Citit 2214 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2014 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.