Cioban gălăţean bolnav de o formă de meningită a animalelor

Cioban gălăţean bolnav de o formă de meningită a animalelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bărbatul este proprietarul unei stâni care nu are autorizaţie sanitară * Inspectorii vor să afle acum dacă produse lactate de la fermă au ajuns în târgurile din localităţile învecinate


 

Tânărul de 24 de ani a început să se simtă rău pe 16 ianuarie. Avea febră, dureri puternice de cap şi vărsături. Pentru că starea se agrava de la o oră la alta, bărbatul a hotărât să meargă la Spitalul "Anton Cincu" Tecuci, unde a fost internat de urgenţă cu diagnosticele de stare septică (infecţie răspândită în întregul organism - n.r.) şi pneumonie lobară. "Evoluţia nefavorabilă a făcut ca pe 22 ianuarie să fie transferat la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, unde este internat şi în prezent. Simptomele i-au trimis pe medici cu gândul la o meningită listeriană, motiv pentru care au trimis o serie de probe la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Pe 5 februarie bănuiala a fost confirmată de autorităţile din capitală", a explicat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Păstorit clandestin

Din ancheta epidemiologică deschisă de inspectorii sanitari a rezultat faptul că bărbatul este proprietarul unei stâni la care cresc 200 de oi şi unde există un angajat. Pentru această activitate el nu deţine o autorizaţie sanitară, potrivit conducerii DSP Galaţi. "Pacientul a recunoscut că unele dintre produsele obţinute la fermă erau comercializate în târgurile organizate în localităţile vecine. Am cerut DSVSA să facă un control la stână pentru a vedea dacă există în continuare surse de infectare", adaugă sursa citată. Angajatul este ţinut sub supraveghere clinică de către medicul de familie din localitate.

Potrivit specialiştilor, bacilul care provoacă această boală poate fi luat de om prin alimentele provenite de la animalele infestate. Boala este una extrem de rară, în Statele Unite ale Americii (acolo unde există date statistice) ea apărând anual la aproximativ 4,4 indivizi dintr-un milion.

Citit 1613 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.