Persoanele care au ţinut post trebuie să ştie că în această perioada organismul este supus unor transformări adaptive alimentare pentru revenirea la alimentaţia bogată în proteine de origine animală. Acest fenomen durează câteva zile în care trebuie evitate excesele alimentare.
Şi persoanele care nu au ţinut post trebuie să fie atente. Astfel, trecerea bruscă, de Paşti, la o alimentaţie bogată în grăsimi, proteine animale, zaharuri şi alcool depăşeşte, cel mai adesea, capacitatea de adaptare a organismului la noile condiţii de alimentaţie.
Cel mai mare risc al trecerii bruşte de la postul sever, la festinul de sărbătoare este cel al declanşării unei pancreatite acute, îndeosebi, după consumul abuziv de grăsimi şi alcool.
De asemenea, nu sunt de neglijat crizele de angină pectorală - travaliul digestiv devenind excesiv atrage, compensator, o mare parte din masa circulatorie sanguină către stomac şi intestine, ceea ce deviază din cantitatea de sânge ce irigă inima, iar dacă subiectul prezintă o boală coronariană ischemică latentă este posibil ca aceasta să se manifeste.
Mai sunt posibile pusee hipertensive - consumul de produse sărate favorizează creşterile tensionale. Şi nu în ultimul rând, trecerea la o alimentaţie bogată caloric şi foarte gustoasă, după o restricţie prelungită, favorizează rapid recâştigul ponderal sau chiar depăşirea acestuia.