Maghiarii din Galaţi, în sărbătoare: „Noi am demonstrat că putem trăi în pace cu toate etniile”

Maghiarii din Galaţi, în sărbătoare: „Noi am demonstrat că putem trăi în pace cu toate etniile”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

15 martie este prin tradiţie ziua în care maghiarii din toată lumea îşi comemorează eroii de la Revoluţia de la 1848


Micuţa comunitate de maghiari de la Galaţi este astăzi în sărbătoare. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită la nivel mondial de reprezentanţii acestei etnii, care, an de an, în orice colţ de lume s-ar afla, comemorează faptele eroice ale celor care au luptat pentru identitate naţională la Revoluţia de la 1848. Circa 30 de etnici care trăiesc acum în Galaţi, alături de familiile lor, au ţinut să se întâlnească în afara tradiţionalelor reuniuni lunare pentru a mai schimba o vorbă în graiul matern şi a simţi puţin din spiritul poporului din care îşi trag rădăcinile. Preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR, dr. Levente Szekely, a fost amfitrionul sărbătorii găzduite de un restaurant din centrul Galaţiului, la care au fost prezente o serie de oficialităţi în frunte cu prefectul Dorin Otrocol.

„Maghiarii din Galaţi vor să trăiască în pace şi bună comuniune. Nu negăm că mai sunt şi extremişti, dar aici, la noi, nu e vorba despre aşa ceva. Organizaţia de la Galaţi a demonstrat că se poate trăi în bună înţelegere cu alte etnii”, a ţinut să precizeze dr. Szekely.

S-au adunat în jurul combinatului

Combinatul siderurgic a fost punctul în jurul căruia s-a format comunitatea de maghiari de la Galaţi, care în urmă cu decenii au venit din Ardeal, din judeţele Mureş şi Harghita, pentru a munci pe platformă. Majoritatea au format familii mixte şi s-au stabilit aici, mulţi alegând însă să plece în judeţele de baştină la începutul anilor 2000, când legea le-a permis să îşi revendice proprietăţile. În prezent, etnicii maghiari care trăiesc în Galaţi sunt în majoritate vârstnici. Cifrele oficiale arată că organizaţia judeţeană a UDMR numără 150 de membri, însă neoficial, în Galaţi ar trăi, în prezent, circa 1.000 de etnici maghiari.

 

 

 

Citit 2593 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Martie 2014 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.