Au vrut să doneze sânge, dar au aflat că sunt bolnavi

Au vrut să doneze sânge, dar au aflat că sunt bolnavi
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu gândul la bonurile valorice şi la celelalte avantaje pe care le pot avea sau din dorinţa de a le veni în ajutor semenilor suferinzi, mii de gălăţeni trec anual pragul Centrului de Transfuzii Galaţi, pentru a dona sânge * În timp ce majoritatea dintre ei sunt acceptaţi, alţii pleacă acasă cu veşti mai puţin plăcute sau cu unele de-a dreptul tragice


Pe tot parcursul anului 2013 şi în primele două luni ale lui 2014, peste 2.300 de gălăţeni au fost respinşi de la donare. Motivul principal a fost reprezentat de anemii. 1.832 de persoane au aflat cu această ocazie că au o concentraţie prea mică de hemoglobină (globule roşii - n.r.) în sânge, ceea ce le-a făcut neeligibile pentru a deveni donatori.

Angajaţii centrului le-au spus însă "nu" şi unui număr de 318 gălăţeni ale căror analize arătaseră că suferă de diverse infecţii.

Fără tatuaje şi parteneri multipli

Înainte de a intra în salonul în care se recoltează sângele, fiecărei persoane i se înmânează un formular pe care trebuie să-l completeze sub propria răspundere. După această etapă, unii dintre cei dispuşi să doneze sunt refuzaţi. În ultimele 14 luni, 104 gălăţeni nu au putut dona pentru că bifaseră că au avut mai mult de un partener sexual în ultima jumătate de an. "Acest aspect ne trimite cu gândul la existenţa unui comportament riscant din punct de vedere al sănătăţii. Iar într-o astfel de situaţie, nu ne putem asuma niciun risc, pentru că vorbim de viaţa celor care vor primi sângele", explică directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi, chimistul Camelia Stoichicescu. În mod asemănător, şi tatuajele făcute în ultimul an pot fi un motiv ca donatorul să fie respins, 14 persoane aflându-se în această situaţie.

Totuşi, pentru că vorbim doar de o declaraţie pe propria răspundere, unii pot minţi cu uşurinţă, fapt ce nu are cum să fie dovedit. Conducerea instituţiei mizează în astfel de situaţii pe buna credinţă a donatorilor, mai ales că analizele amănunţite efectuate ulterior pot scoate cu uşurinţă la iveală orice eventuală problemă.

Zece gălăţeni descoperiţi cu infecţie HIV

În timp ce unii se aleg doar cu o frustrare de moment, pentru alţii veştile pot fi de-a dreptul tragice. Zece gălăţeni au fost astfel respinşi de la donare după ce testele de depistare a virusului imunodeficienţei umane (HIV) au ieşit pozitive, ceea ce indică o infecţie cu temutul microorganism care provoacă SIDA. "Persoanele în cauză au fost trimise mai departe, pentru analize suplimentare, şi e posibil ca, în unele cazuri, rezultatele iniţiale să fie infirmate. Oricum, noi nu mai ştim ce se întâmplă cu ei după ce i-am refuzat", mai spune Camelia Stoichicescu.

Ghinion au avut şi alţi gălăţeni, 81 dintre ei fiind depistaţi cu virusul hepatic B şi alţi 37 cu virusul care provoacă hepatita C. Ei sunt şi dintre norocoşi, totodată, pentru că diagnosticul le-a permis să înceapă un tratament împotriva acestor forme de hepatită cronică. Deşi o boală a trecutului, sifilisul le dă încă bătăi de cap gălăţenilor. 56 de persoane care au venit să doneze au aflat că suferă de această afecţiune cu transmitere sexuală doar în ultimele 14 luni.

Alte cauze de respingere

Pentru că trecuseră prin diferite intervenţii chirurgicale recente, 17 persoane au fost respinse de la donare. Alte 33 au primit acelaşi verdict pentru ce sângele lor era prea încărcat cu grăsimi, ceea ce le-a arătat medicilor faptul că avuseseră în ultimele zile o dietă prea bogată în alimente grase. 14 gălăţeni nu au putut dona pentru că urmaseră diferite tratamente medicamentoase, iar alţi şase pentru că urmaseră terapii hormonale. 11 alergici au fost respinşi temporar, până la dispariţia problemelor de sănătate. Nici astmaticii nu pot dona, patru dintre ei fiind respinşi în intervalul de timp amintit. "Am fost nevoiţi să refuzăm şi 12 persoane, de altfel sănătoase, care figurau în evidenţe ca având parteneri de viaţă bolnavi de hepatita B sau C. Nici gălăţenii cu boli cronice de inimă sau metabolice nu pot fi dona sânge", adaugă sursa citată.

Potrivit conducerii centrului, Galaţiul nu duce totuşi lipsă de donatori. Doar anul trecut aproximativ 17.700 de persoane au donat sânge, mai mult cu 1.200 faţă de anul 2012.

Citit 8547 ori Ultima modificare Vineri, 14 Martie 2014 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.