Campanie de strângere de semnături pentru fertilizarea in vitro/ Forţa Civică solicită MS reluarea programului

Campanie de strângere de semnături pentru fertilizarea in vitro/ Forţa Civică solicită MS reluarea programului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Organizaţia de femei a partidului Forţa Civică va demara, în perioada imediat următoare, o campanie de strângere de semnături pentru a determina Ministerul Sănătăţii să reia susţinerea financiară a programului privind fertilizarea in vitro. Reprezentanţii formaţiunii politice gălăţene au criticat poziţia deputatului PSD Lucreţia Roşca, de profesie medic, care a declarat, la un post de televiziune, că „un copil este un bun de la Dumnezeu. E vorba aceea românească - cine are să-i trăiască, cine nu, să nu-l dorească”, afirmaţie contestată atât de reprezentanţi ai PSD, cât şi ai PNL, la nivel naţional. „Sperăm să determinăm cumva Ministerul Sănătăţii să-şi reevalueze poziţia faţă de acest aspect. Culmea este că nu numai noi spunem că este necesar acest program, ci sunt şi colegi medici ai doamnei deputat, care susţin acelaşi lucru”, a precizat Daniela Hâncu, membru al Biroului Permanent Judeţean al Forţei Civice.

Reprezentanţii FC trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că rata infertilităţii este ridicată în România, mai ales în rândul cuplurilor tinere. „Atragem atenţia doamnei deputat şi medic ca rata fertilităţii este cea mai scăzută în Europa, la nivel mondial infertilitatea fiind clasată pe locul cinci în rândul celor mai grave afecţiuni. La nivel teritorial, Galaţiul se numără printre zonele cu spor natural negativ în scădere (…) În acest context, nu putem rămâne indiferenţi în faţa susţinerilor publice aparţinând unuia dintre membrii PSD care reprezintă gălăţenii în Parlamentul României”. Iniţiativa FC este sprijinită atât de către medici, cât şi de către mămici care au apelat la acest program pentru a avea un copil.

În anul 2011, a fost implementat Subprogramul de Fertilizare in Vitro (FIV) în urma căruia sau născut în anul 2012 aproximativ 300 de bebeluşi, 87 figurau ca sarcină în luna iulie 2012, dintr-un total de 1.156 de dosare aprobate (cupluri, familii), 831 de proceduri efectuate. „Majoritatea statelor europene acoperă între trei şi cinci tentative de inseminare artificială, plus trei tentative de fertilizare in vitro, şi decontează cel puţin parţial cheltuielile asociate cu laboratorul, medicaţie, consultaţie, analize sânge şi ecografii. Şi asta se întâmplă nu departe de România, ci în Bulgaria, Polonia şi Ungaria”, a mai spus Daniela Hâncu.

 

Citit 1077 ori Ultima modificare Joi, 20 Martie 2014 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.