Galaţiul se mută sub pământ! Se construiesc garsoniere în subsolurile blocurilor

Galaţiul se mută sub pământ! Se construiesc garsoniere în subsolurile blocurilor
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O primă locuinţă "subpământeană" a apărut într-un bloc-turn din cartierul Micro 20 * Noua construcţie i-a împărţit deja pe locatarii imobilului în două tabere


O nouă idee, care în alte oraşe europene are deja tradiţie şi adepţi, începe însă să prindă contur şi în oraşul nostru. Este vorba despre spaţii de locuit amenajate la subsolul blocurilor. Da, aţi citit bine, în acele încăperi pe care în mod normal fiecare dintre noi le asociază cu mirosul greu şi urât, cu umezeala fetidă şi cu şobolanii, păianjenii şi toate soiurile de miriapode pe care în mod normal le întâlneşti doar în peşteri. Deşi abia în faşă, ideea a împărţit deja locatarii din blocurile cu pricina în două tabere, una pro şi alta contra.

"Înainte, arăta ca-n iad!"

O astfel de garsonieră a fost amenajată de către o firmă gălăţeană la subsolul blocului-turn A2, din Micro 20. Patronul firmei a dat un anunţ în presa locală, prin care şi-a făcut publică intenţia. Potrivit acestuia, a fost contactat la scurt de unul dintre proprietarii care locuieşte la parterul blocului A2. "M-au chemat locatarii, în frunte cu administratorul, care mi-au spus că în principiu sunt de acord cu lucrarea pe care voiam s-o efectuez. Bineînţeles, nu am făcut totul de capul meu. Am contactat experţi în domeniu, care mi-au explicat că din punct de vedere tehnic se poate construi. S-a pus problema echipelor de inspectori care trebuiau să vină pentru a face toate constatările necesare. În tot acest timp, eu am obţinut certificat de urbanism şi restul avizelor necesare. Pentru că nu am intervenit asupra structurii de rezistenţă şi a arhitecturii spaţiului, nu am avut nevoie de autorizaţie de construcţie. Când am început lucrările, era un adevărat iad în subsol. Acum, se poate intra fără să te mai ţii cu mâna de nas, ceea ce au constatat şi autorităţile. În plus, am înlocuit toată reţeaua veche de conducte cu instalaţii noi. Oamenii, în special cei care locuiesc la parter, sunt încântaţi", ne explică Nicu Bezman, patronul firmei de construcţii.

La punctul de vedere anterior subscrie şi Paulina Stoica, unul dintre locatari. "Am văzut anunţul în presă şi eu am fost cea care a contactat firma. Înainte aveam igrasie şi miros urât în tot apartamentul. Urât mirosea şi pe scara blocului", ne-a spus femeia.

"Certificatul de urbanism a fost eliberat abia în martie"

Carmen Ştefănescu, locatară şi ea în clădire, se află de cealaltă parte a baricadei. "În momentul în care a început lucrările, în toamna anului trecut, firma nu avea autorizaţii. În luna ianuarie, a dat spre folosinţă spaţiul amenajat către două persoane, racordându-se ilegal la apă şi la electricitate. Amplasaseră acolo un ventilator şi două radiatoare, pentru încălzire pe timp de iarnă. În tot acest timp, începuseră să-mi intre în casă, pe gura de aerisire, un fel de insecte asemănătoare cu musculiţele de vin. M-am uitat pe lista de la avizier afişată în luna februarie şi am văzut că nu figurau în niciun fel la cheltuieli. L-am întrebat pe şeful scării, care mi-a spus că nu ştie nimic. Nici administratorul nu a vrut să-mi spună numele firmei. Am văzut un tabel în care erau doar nouă sau zece semnături prin care locatarii îşi dădeau acordul. În bloc sunt însă 44 de apartamente. Se poate verifica şi la Primăria Galaţi faptul că certificatul de urbanism a fost obţinut abia pe 6 martie a.c. De la Primărie nu am obţinut încă un răspuns. Am primit răspuns, în schimb, de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în cursul săptămânii trecute. În document ni se spunea faptul că lucrările sunt sistate în momentul de faţă", a spus Carmen Ştefănescu.

O noutate şi pentru Primărie

Am cerut un punct de vedere de la autorităţile locale. "Firma a îndeplinit toate condiţiile pentru obţinerea avizelor din partea Primăriei, motiv pentru care documentele au şi fost eliberate. Oricum, şi pentru noi este o noutate o astfel de lucrare", a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Cât costă o garsonieră

Dincolo de conflictele inerente într-o astfel de situaţie, întrebarea care apare inevitabil este cine şi-ar dori să locuiască sub pământ. Potrivit unora dintre locatari, mai multe perechi de tineri au venit în ultimul timp în blocul A2 pentru a se interesa de garsoniera subpământeană. Potrivit patronului firmei, preţul unei astfel de locuinţe se ridică undeva la aproximativ 10.000 de euro. În ceea ce priveşte lipsa luminii naturale, Nicu Bezman spune că există soluţii pentru a rezolva şi acest neajuns.

Avantajele locuinţelor underground

În alte oraşe din lume, conceptul spaţiilor de locuit sub pământ a prins destul de bine, devenind deja un fapt cotidian. Exponenţii unui astfel de mod de viaţă spun că locuinţele underground rezistă mult mai bine intemperiilor, sunt ferite de zgomotele din mediul ambiant şi sunt mult mai economice din punct de vedere al utilităţilor.

Citit 5627 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Martie 2014 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.