Lege gândită doar pe hârtie/ Medicii rezidenţi cer dreptul la liberă practică
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Lege gândită doar pe hârtie/ Medicii rezidenţi cer dreptul la liberă practică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai mulţi medici rezidenţi au venit în ultima perioadă la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi pentru a cere coduri de parafă care să le permită dreptul la liberă practică. Cum Legea Sănătăţii nu permite însă un astfel de lucru, conducerea DSP Galaţi le-a dat un răspuns negativ. "Pentru a primi un cod de parafă medicul trebuie să fi susţinut şi promovat în prealabil examenul de specialitate. Doar pe baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor Galaţi se poate elibera codul de parafă care să-i dea medicului dreptul la liberă practică", ne-a declarat dr. Valentin Boldea, şeful DSP Galaţi.

În condiţiile actuale medicii rezidenţi nu au dreptul de a prescrie reţete sau de a face nesupravegheaţi gărzi.

O problemă spinoasă

O bună parte a personalului medical este de acord că, în forma actuală, Legea Sănătăţii îngrădeşte nejustificat aceste drepturi medicilor rezidenţi. Dacă tinerii absolvenţi de Medicină ar avea anumite responsabilităţi suplimentare, deficitul de medici din spitalele gălăţene s-ar ameliora simţitor. "Ar fi binevenit ca la terminarea facultăţii rezidenţii să obţină drept la liberă practică doar pe competenţe care ţin de medicina generală. Astfel, ar putea înlocui la unele gărzi medicii specialişti şi primari. În prezent, majoritatea medicilor sunt nevoiţi să facă gărzi suplimentare, ceea ce conduce la oboseală şi la creşterea riscului de apariţie a erorilor medicale", adaugă sursa citată.

În cele nouă spitale din Galaţi profesează în prezent 166 de medici rezidenţi, majoritatea absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi.

Citit 4565 ori Ultima modificare Luni, 31 Martie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.