Cum îţi pregăteşti fiica pentru prima menstruaţie

Cum îţi pregăteşti fiica pentru prima menstruaţie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prima menstruaţie este un moment unic în viaţa fiecărei fete şi un bun prilej pentru părinţi (de obicei mame) de a vorbi despre educaţia sexuală. Primele picături de sânge care apar pot fi generatoare de bucurie pentru unele fete sau de îngrijorare şi nelinişte pentru altele. Indiferent de sentimentele apărute, prima menstruaţie este dovada că fiica ta devine femeie. Multe fete se întâlnesc cu fenomenul în jurul vârstei de 12-13 ani. Un lucru este cert: dacă aştepţi să vorbeşti cu fiica ta abia atunci când menstruaţia apare este deja prea târziu. Cum copiii încep să fie implicaţi în relaţii sexuale foarte devreme, este indicat că părinţii să vorbească cu ei cât mai curând. Atât băieţii, cât şi fetele ar trebui să ştie că sarcina se poate instala chiar dacă n-a apărut încă prima menstruaţie, deoarece ovulaţia se petrece înainte de menstruaţie.

Când să vorbeşti

Discuţiile despre corpul uman şi despre funcţionarea lui ar trebui purtate de la vârste foarte fragede. Încet-încet, şi pe înţelesul lor, copiii trebuie să afle cât mai multe informaţii. Să aştepţi până în ultima clipă poate fi copleşitor şi pentru tine, şi pentru copil, întrucât este vorba despre o avalanşă de informaţii care trebuie să ajungă corect la cel mic.

Şi cel mai bine este ca toate aceste informaţii să le primească de la părinţi, pentru ca cei mici să nu fie nevoiţi să apeleze la alte “surse” mai puţin avizate. Nu trebuie să aştepţi să vină copilul să întrebe, trebuie să-i arăţi că eşti deschis să vorbeşti cu el despre aceste subiecte şi să ştie că de la tine poate afla răspunsul la toate întrebările care-l preocupă.

Revenind la menstruaţie, aceasta trebuie explicată în termeni pozitivi. Nicidecum fetiţele nu trebuie să fie speriate de “blestemul” menstruaţiei. Mamele ar trebui să le explice fetelor lor că apariţia sângerărilor este ceva normal, fără de care o femeie nu poate deveni mamă. De asemenea, fetele ar trebui să ştie cât mai multe lucruri despre igiena intimă în perioada menstruaţiei şi despre utilizarea tampoanelor, precum şi despre durerile specifice.

Sfaturi de la specialişti

Aşa cum părinţilor le poate fi jenă să vorbească despre acest subiect, şi copiilor le poate fi greu să-şi dezvăluie îngrijorările în faţa lor. De aceea este indicat ca părinţii să fie deschişi în faţa copiilor, pentru ca aceştia să capete încredere şi să vină la ei cu întrebările care-i frământă. Iată câteva sfaturi care să te ajute: caută cărţi şi materiale video care să te susţină în purtarea discuţiilor; cere sfatul medicului de familie pentru a oferi cele mai corecte informaţii despre pubertate şi menstruaţie; dacă primeşti o întrebare al cărui răspuns nu-l cunoşti, spune-i copilului că te vei informa şi asigură-l că-i vei răspunde; pentru a sparge gheaţa, poţi începe discuţia în timp ce este o reclamă la televizor despre un anumit produs de igienă intimă sau despre medicamentele pentru stoparea durerilor menstruale; dacă îţi auzi copilul vorbind despre menstruaţie, întreabă-l de unde ştie şi discutaţi deschis despre faptul că unele informaţii pot fi greşite; înainte de un control medical de rutină, spune-i fetei că este posibil ca medicul să o întrebe dacă are sau nu menstruaţie. De asemenea, o poţi încuraja să vorbească cu medicul despre asta dacă vrea.

Cel mai important lucru, atunci când vorbeşti cu copiii, mai ales despre lucruri care ţin de educaţia lor sexuală, este să le spui adevărul. Nu evita răspunsurile pentru că îi poţi determina să le caute în altă parte, iar sursa la care apelează să nu fie tocmai cea mai indicată.

(Sursa: sfatulparintilor.ro)

Citit 2961 ori Ultima modificare Vineri, 11 Aprilie 2014 10:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.