Cel mai frumos sat din România

Cel mai frumos sat din România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un sat din judeţul Alba este considerat printre cele mai frumoase din România, o spun redactorii de la mondonews.ro, care au realizat un reportaj extraordinar despre localitatea Rimetea. Este vorba despre o aşezare renumită pentru istoria sa zbuciumată, pentru arhitectura unică, precum şi pentru peisajul mirific. Cu o poziţie naturală privilegiată, localitatea este cunoscută drept satul cu case albe, ascuns într-o imensă căldare de granit. Este prima localitate rurală care, în 1990, a fost distinsă, de către Comisia Europeană, cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.

Zonă arhitecturală protejată

Localitatea se află la poalele Munţilor Trascău, de la care se trage şi vechea denumire. Rimetea s-a numit Trascău până prin anii 1960, iar mai apoi şi-a schimbat numele în Torocko. Abia din ultimele două decenii şi-a căpătat denumirea actuală. Localitatea este înconjurată de masive montane, care domină zona de la înălţimea de 500 – 600 de metri.

În urma cu aproape 150 de ani, satul a fost in pericol să dispară. Un incendiu puternic a distrus toate casele şi, ca prin minune, minerii de aici au reuşit să le reconstruiască. Din Evul Mediu până în anul 1876, localitatea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieşului. În cele opt secole de locuire neîntreruptă, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oraş înfloritor în secolele XVII-XVIII şi având parte de un lung declin de la sfârşitul secolului al XIX-lea până la sfârşitul secolului al XX-lea, când reajunsese un sat oarecare de la poalele Munţilor Apuseni.

Începând cu anii 1996-1997, localnicii au început să-şi valorizeze patrimoniul arhitectural, să pună preţ pe renovarea patrimoniului, în defavoarea înlocuirii vechilor edificii cu altele noi, să fie mândri de el şi să înveţe cum să-l păstreze nesufocat de noile intervenţii urbanistice. În octombrie 2000, Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală şi urbană protejată.

Case albe şi ferestre verzi

Când ajungi la Rimetea ai impresia că ai intrat într-o altă lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumătate sunt albe. Rimetea are o arhitectură unică, de secol XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste o sută de ani, sunt mai puţin cunoscute românilor, însă reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii din străinătate. Chiar şi actorul britanic Jeremy Irons, care a vizitat zona, a fost impresionat de frumuseţea localităţii Rimetea, spun localnicii.

Un arhitect UNESCO a ajuns aici în 1999 şi, fermecat de ce a văzut, a propus localitatea pentru a intra în Patrimoniul Mondial. În fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetăţenii unui sector din Budapesta pentru a-şi împrospăta faţadele caselor şi pentru a le păstra stilul autentic. Localnicii se consideră norocoşi că pot beneficia de pe urma turismului, neavând altă opţiune de a câştiga un bănuţ.

Rimetea se află la o distanţă de 56 de kilometri de municipiul Alba Iulia, reşedinţa judeţului şi 25 de kilometri de Aiud, oraşul cel mai apropiat. Comuna Rimetea este legată de reţeaua de drumuri naţionale prin drumul judeţean DJ 107 M, care porneşte de la limita judeţului Cluj, unde este legat prin alt drum judeţean DN 75 şi care debușează în DN 1A (E 60 A) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul judeţean traversează cele două localităţi ale comunei: reşedinţa de comuna Rimetea şi satul aparţinător Colţeşti.

Citit 4888 ori Ultima modificare Vineri, 11 Aprilie 2014 11:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.