Campanie VL: „Din inimă!”/ Filip are nevoie de sprijin pentru a putea face primii paşi

Campanie VL: „Din inimă!”/ Filip are nevoie de sprijin pentru a putea face primii paşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Băiatul s-a născut cu o boală care nu îi permite să meargă * Singura lui şansă este o operaţie făcută în capitala Republicii Moldova


La o primă vedere, Filip Ştefan Dorobăţ arată ca orice copil obişnuit aflat în a treia primăvară a vieţii. Este vioi, curios, zâmbeşte tot timpul, recită poezii şi cântă, ştie să numere şi să deosebească culorile. Dacă intelectual şi emoţional băiatul este dezvoltat normal, în ceea ce priveşte coordonarea mişcărilor nu a ajuns încă nici măcar la nivelul unui bebeluş de nouă luni. Cei câţiva metri pe care trebuie să-i parcurgă pentru a ajunge la jucăria favorită se dovedesc adesea prea dureroşi şi istovitori.

Primele semne

De vină pentru drama lui Filip este tetrapareza spastică. „Pe Filip l-am născut prematur, la doar şapte luni. Avea puţin peste un kilogram şi doar 39 de centimetri înălţime. Doctorii mi-au spus că e un copil normal. A apărut apoi o dezlipire de retină. La şase luni mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Nu stătea deloc în fund, nu se rostogolea, nu se aşeza pe burtă şi nici nu încerca să ţină biberonul cu mâna. M-am dus la medicul pediatru care mi-a spus că e normal pentru un copil născut prematur. Au mai trecut două luni fără ca în mişcările lui Filip să se întrevadă o evoluţie. Ţinea pumnul strâns mai tot timpul, cu degetul mare în interior. Am obţinut până la urmă o trimitere la Centru de recuperare neuromotorie, unde a început gimnastica recuperatorie. Din nefericire, fără niciun rezultat”, îşi aduce aminte Cristina Dorobăţ, mama băiatului.

Drumul spre capitală

Disperaţi de faptul că în Galaţi nu rezolvaseră nimic, părinţii lui Filip au hotărât să meargă la Bucureşti. „Acolo ni s-au deschis nişte uşi şi am găsit înţelegere. Aşa am aflat că cel mai bine ar fi să mergem la Sibiu, unde băiatul ar putea să beneficieze de o terapie eficientă, numită Vojta. În secţia de recuperare a Spitalului „Gheorghe Preda” din Sibiu a venit prima mea alinare, atunci când am văzut cu uimire că Filip îşi destinde degeţelele de la mână chiar de la prima şedinţă. După o săptămână deja se rostogolea şi se întorcea pe burtă. Chiar dacă spitalizarea şi tratamentul sunt gratuite, drumul este destul de costisitor, ajungând undeva la şase sute de lei”, mai spune mama.

Operaţia în străinătate

În cazul în care Filip s-ar fi născut în aproape orice altă ţară din Europa, posibilităţile de tratament pe care le-ar fi avut la dispoziţie ar fi fost mult mai bune decât cele din România. În condiţiile de faţă însă, singura şansă reală pentru ca băiatul să înceapă să meargă ar fi o operaţie pe care trebuie să o facă la Chişinău. "Medicul care ar trebui să-l opereze vine în Galaţi, unde consultă gratuit copiii cu probleme similare. Astfel, ne vor trebui bani doar pentru operaţie, transport şi cazare. Prima etapă a intervenţiei costă în jur de 1.850 de euro. De această sumă ar trebui să facem rost până după 15 iunie, atunci când este programat consultul", adaugă Cristina Dorobăţ.

Concerte caritabile

Ceea ce-i menţine pe linie de plutire pe părinţii lui Filip este speranţa că într-o zi băiatul lor va putea merge. În ajutorul lor au venit deja mai multe persoane. Marţi după-amiază a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor un spectacol umanitar, organizat de Costel Roşu. Spectacolul va avea loc şi joi, 17 aprilie, în acelaşi loc, de la ora 18,00. Preţul unui bilet este de 10 lei, toţi banii strânşi mergând în contul lui Filip. La finalul evenimentul cunoscutul cântăreţ Florin Chiriac (Hippie) va susţine şi o reprezentaţie folk. Dacă doriţi să aflaţi mai multe lucruri despre Filip puteţi vizita paginile de Facebook "Spectacol pentru micul Filip" şi "Sprijin pentru micul Filip". Numărul de telefon al mamei este 0741.030.146. Aveţi la dispoziţie şi un cont în lei, deschis la Raiffeisen Bank, RO23RZBR0000060014754358.

Citit 3309 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.