Miri la nunta de aur/ Ecuaţia căsniciei e mereu egală cu doi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Miri la nunta de aur/ Ecuaţia căsniciei e mereu egală cu doi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O „necunoscută” poate arunca în aer o căsnicie. Numai că, în matematică, orice ecuaţie, cu oricâte necunoscute, are o soluţie. Dacă şi căsnicia poate fi o ecuaţie, atunci soluţia ei e mereu egală cu doi. Aşa s-a întâmplat în viaţa soţilor Valeria şi Victor Gheorghiu care ieri, la Teatrul Muzical, au fost premiaţi, alături de alte 214 cupluri gălăţene, pentru 50 de ani de căsnicie. Emoţionaţi, soţii Gheorghiu au primit din partea primarului Marius Stan diploma pentru jumătate de veac de căsnicie, un buchet de flori şi un cec în valoare de 500 de lei. Doamna Valeria, profesoară de matematică, pensionară, dar încă în activitate didactică, şi domnul Victor, fost tehnician mecanic în Combinat, ne-au împărtăşit povestea lor de viaţă, o excelentă lecţie de armonie şi rezistenţă conjugală.

Dragoste la prima vedere

S-au cunoscut la un bal, la Bereşti, unde tatăl dlui Victor era învăţător. Pe atunci, ea era elevă în clasa a XI-a la liceul din Bârlad, el, cu şapte ani mai mare, lucra. S-au îndrăgostit la prima vedere. Au corespondat un an şi s-au căsătorit după patru. S-au susţinut unul pe celălalt şi au avut grijă, când unul dintre ei era nervos, celălalt să-şi păstreze calmul. Cine a cedat mai mereu? „Eu!”, răspunde soţul senin. Cine are întotdeauna dreptate? „Ea!”, răspunde zâmbind tot dl Victor.

Ca în viaţa fiecărei familii au existat şi momente dificile, dar au ştiut să treacă peste ele. Nu s-au gândit niciodată la despărţire: „Întotdeauna am ştiut că orice ecuaţie are o soluţie. Iar soluţia, într-o matematică a căsniciei trebuie să fie egală cu doi", spune soţia. Soţii Gheorghiu sunt mândri de fiica şi de fiul lor, copii buni, care au învăţat, dar şi de nepoţi: o nepoată de 28 de ani pe care o aşteaptă să se căsătorească, şi un nepoţel de 11 ani pe care are cine-l ajuta la vreo problemă de matematică, în caz de nevoie.

Profesoară la penitenciar

Doamna Valeria s-a pensionat după 36 de ani de activitate didactică, din care 33 petrecuţi la Şcoala nr. 11, dar n-a putut sta departe de catedră. Pentru că a acceptat să predea acolo unde a fost nevoie de dumneaei, după vacanţa de primăvară, doamna profesoară va merge la catedră la Penitenciar, unde îi va ţine locul unei colege aflate în concediu de maternitate. Soţul recunoaşte că nu prea a fost de acord, dar dacă soţia a acceptat provocarea, n-a putut să-i stea în cale.

Pasionaţi de dans

„Am fost un cuplu care ne-am distrat, am cununat de cinci-şase ori, am botezat”, povestesc soţii Gheorghiu. Şi acum fac spectacol pe ringul de dans, la nunţi şi petreceri, uimind invitaţii, în special pe cei tineri. De unde să ştie ei că au de-a face cu un profesionist? Domnul Victor a fost dansator în Casa de Cultură Galaţi, apoi în Ansamblul Albatros al Marinei, în Teatrul Marinei. „Simte muzica”, mărturiseşte soţia care de la el a învăţat paşi noi de dans.

De ce nu durează căsniciile?

„Căsniciile se întemeiază mai greu acum pentru că având libertatea de a alege exagerat de mult, tinerii trăiesc împreună şi câte opt ani, iar când se căsătoresc sunt aproape plictisiţi şi din cauza asta sunt în stare să renunţe repede la legătură. Despărţirile se produc şi din cauza lipsei siguranţei zilei de mâine, a locului de muncă”, este de părere dl Victor.

Primarul e invidios

Primarul Marius Stan are la activ, până acum, premierea a 800 din cele peste 4.000 de cupluri de aur care au ajuns la acest record. „50 de ani de căsnicie mi se par imens de mulţi! Eu, personal, având o viaţă mai tumultoasă, vă spun cu toată sinceritatea vă invidiez pentru solidaritatea, pentru fidelitatea, pentru dragostea profundă care vă leagă în continuare după atâţia ani. Păstraţi darul pe care vi l-a dat Dumnezeu şi să vă bucuraţi alături până cât mai târziu!”, le-a mărturisit edilul sărbătoriţilor zilei de ieri: mirii de aur ai oraşului.

   

Citit 1716 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.