Poveşti de viaţă: Copiii, martori la nunta de aur a părinţilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Poveşti de viaţă: Copiii, martori la nunta de aur a părinţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au fost vecine în urmă cu 30 de ani, iar marţi, în sala Teatrului Muzical „Nae Leonard” s-au regăsit printre cele peste 200 de cupluri premiate de Primăria Galaţi pentru jumătate de veac de căsnicie. Doamnele Ana Cernamoriţ şi Elena Sechila aveau mai multe lucruri în comun în afară de cei aproape 51 de ani de căsnicie pe care îi numărau fiecare. Amândouă au venit împreună cu fiicele, pentru că soţii le sunt bolnavi. Pentru amândouă, marea cumpănă a căsniciei se petrece acum, când sănătatea partenerului de viaţă e şubredă.

50 de ani, o piatră de rezistenţă

„Am venit cu fiica mea, pentru că soţul, Jan, este în spital. 50 de ani de căsnicie au trecut cu bune şi cu rele, cu răbdare, cu respect reciproc. Când ai copii, dificultăţi cu banii, inevitabil ţi-e greu, dar mereu mi-am zis că şi mâine e o zi. Căsniciile de azi nu prea rezistă pentru că tineretului nu-i place să întâmpine greutăţi, şi nu înţeleg că trebuie să mai lase şi unul şi celălalt, sunt prea orgolioşi”, ne-a mărturisit doamna Cernamoriţ (foto 1). Fiica ei, Jana, era mai mult decât emoţionată în faţa unei săli pline de cupluri de aur: „E foarte emoţionant să fiu alături de părinţii mei la nunta de aur. Eu mă bucur nespus, trăiesc prin ei aşa fericire. A aniversa 50 de ani mi se pare o piatră de rezistenţă. De la părinţii mei am învăţat că trebuie să fii răbdător în căsnicie, trebuie să faci compromisuri şi să te bucuri de lucruri mărunte”.

Petrecere surpriză

Gândul doamnei Elena Sechila era doar la soţul ei, Pavel, aflat pe drumul de întoarcere de la Cluj la Galaţi. „Rezişti 50 de ani cu încredere, cu înţelegere, comunicare, şi atunci vine şi iubirea. Faptul că soţul s-a îmbolnăvit şi face tratament e cea mai grea cumpănă. Sfatul pentru tinerii căsătoriţi este să aibă răbdare pentru că vremurile pline de stres îi cam duc la divorţ. La noi parcă era altfel: zilele erau mai mari, anul era mai lung, aveam timp mai mult de distracţii, de plimbare, acum toată lumea muncă şi numai muncă, tinerii nu mai au timp de nimic”, ne-a mărturisit doamna Sechila.

Fiica ei, Crenguţa Stălinescu, care va sărbători la anul nunta de argint,ne-a povestit ce surpriză le-a pregătit părinţilor anul trecut: „N-au ştiu nimic până sâmbătă seara când le-am spus vă îmbrăcaţi frumos că mâine vă reînnoiţi jurămintele. Apoi le-am organizat o petrecere surpriză cu toţi cei dragi aproape. Tata cred că întinerit cu zece ani, mama tremura de emoţie. Principalul lucru învăţat de la părinţi e credinţa în Dumnezeu şi să laşi de la tine”.

   

Citit 2642 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Aprilie 2014 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.