Primăria va cumpăra încă 43 de autobuze pentru Transurb

Primăria va cumpăra încă 43 de autobuze pentru Transurb
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Cele mai multe dintre maşinile achiziţionate sunt la mâna a doua * Cel mai probabil, gălăţenii vor putea circula în condiţii mai bune începând cu luna septembrie * O parte dintre maşini vor fi ecologice


Consiliul de Administraţie al SC Transurb SA Galaţi a aprobat în cursul zilei de miercuri, 23 aprilie, planul care vizează cumpărarea de către autorităţile locale a 43 de maşini (noi şi la mâna a doua), destinate transportului public de persoane în municipiul Galaţi. Cum era şi de aşteptat, conducerea operatorului public de transport local a avut şi girul Primăriei Galaţi, instituţia care finanţează proiectul.

Aproape un milion de euro

20 dintre viitoarele mijloace de transport vor fi de mare capacitate, ceea ce înseamnă că vor avea o lungime de peste 12 metri. Restul de până la 43 este alcătuit din maşini de capacitate redusă, cu o lungime de 9 metri fiecare. În vreme ce primele vor circula pe traseele foarte aglomerate din oraş, cele cu o capacitate mai mică sunt destinate în special traseelor care trebuie acoperite, dar unde numărul călătorilor nu este atât de mare.
"Valoarea financiară estimativă a proiectului a fost calculată la 860.000 de euro, bani care vin prin Primăria Galaţi. După achiziţie, o parte dintre maşinile noi vor înlocui actualele mijloace de transport Cobra şi Prestige, asupra cărora anii de uzură intensă şi-au spus deja cuvântul. Celelalte maşini vor suplimenta traseele unde în prezent este nevoie de mai multe autobuze sau troleibuze", ne-a precizat Genica Totolici, directorul Transurb SA Galaţi.
Transportul public de călători în municipiul Galaţi se desfăşoară în prezent pe 23 de trasee. Printre liniile cu probleme se numără 102, acolo unde, deşi există 18 licenţe, circulă doar 14 autobuze şi troleibuze. Şi pe Traseul 11, patru licenţe au rămas neacoperite, circulând doar şase autobuze. Totul, din cauza numărului prea mic de maşini.

Ţinta: luna septembrie

După ce proiectul a fost aprobat de Consiliul de Administraţie al Transurb SA şi de aleşii locali, urmează ca în zilele următoare să fie pus la punct caietul de sarcini necesar pentru organizarea licitaţiei. "Cel mai târziu lunea viitoare (28 aprilie - n.r.) vrem să facem public anunţul pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Urmează 58 de zile de aşteptare, timp în care cei interesaţi vor depune ofertele. Adăugând şi procedura propriu-zisă de achiziţie, dăm ca termen începutul lunii septembrie, data la care noile maşini vor începe practic să circule pe străzile oraşului", adaugă directorul instituţiei.

Ca în lumea civilizată

Doar o parte din banii necesari pentru înnoirea parcului auto al Transurb SA provin din fondurile proprii ale Primăriei. Restul sumei va fi furnizat din împrumutul pe care autorităţile locale vor să-l facă la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). "Din aceşti bani vor fi cumpărate 14 mijloace de transport în comun nepoluante", ne-a precizat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
La finalul anului trecut, SC Transurb SA avea un parc auto format din 108 autobuze şi 13 troleibuze. Din cauza gradului avansat de uzură, unele maşini trec de mai multe ori pe an prin atelierele de reparaţie ale societăţii. Într-un interviu acordat cotidianului "Viaţa liberă" anul trecut, Genica Totolici spunea că, la modul ideal vorbind, dacă nu ar exista transportatorii privaţi, ar fi nevoie de un parc auto care să numere 220 de mijloace de transport, pentru a se putea baza, zilnic, pe 160-170 de maşini.
Vă reamintim faptul că transportul public de persoane în municipiul Galaţi a fost blocat pe 31 martie şi 1 aprilie, după ce aproximativ 150 de angajaţi ai Transurb au intrat în grevă. Nemulţumiţi atât de numărul insuficient de autobuze şi troleibuze, cât şi de lipsa combustibilului, angajaţii cereau atunci demisia Genicăi Totolici. În urma anchetei făcute de Primăria Galaţi la Transurb, una dintre măsurile impuse în raportul comisiei a fost "completarea în regim de urgenţă a parcului auto cu mijloace de transport de capacitate medie şi mică (midibuze şi microbuze)".

Citit 4400 ori Ultima modificare Joi, 24 Aprilie 2014 17:13

16 comentarii

 • postat de Cetateanul
  Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 13:12
  5.13.164.***
  daca va interesati mai bine motorina cumparata de la Durbi este la pret dublu asa stie doamna genica sa faca afaceri
  0
  1
  Raportează
 • postat de alte minciuni
  Vineri, 25 Aprilie 2014 21:59
  5.13.239.***
  fotbalistul a invatat de la capii de partide ca nu trebuie sa cedezi la o greva gen,"de-a soferilor transurb". astea se rezolva cu liderii de sindicat. dupa aia cind nu vrei sa faci nimic, pui o comisie la treaba. rezultatele sint ca si inaintea grevei. e ca un joc, noi, liderii de sindicat din cind in cind ne aratam muschii, ca sa zica si aia ce trag de volan ca nu dau bani aiurea la sindicat, dar nu atit de tare ca sa-l suparam pe primar sau director. doar cit sa para ca toti sintem factori responsabili.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Vineri, 25 Aprilie 2014 16:55
  92.82.181.***
  dl. primar noi astptam sa ne scapati de oamenii lui durbi pusi in functii de conducere cum ar fi genica care a facut destul rau acestui oras si care este in continuare contestata de majoritatea salariatilor din subordine. acum ce faceti iar dati PC-ului bani pentru campania electorala lasind omul lor sa se ocupe de achizitionarea autobuzelor
  0
  5
  Raportează
 • postat de yo
  Vineri, 25 Aprilie 2014 14:51
  5.13.172.***
  In spitale,scoli si in gaurile din asfalt cand se investesc? Din spital iesi si mai bolnav decat ai intrat,copii fug de scoala din cauza lipsei de cadru specializat iar in oras se circula ca dupa un atentat cu bombe.Am rezolvat toate problemele orasului si nu aveam autobuze.
  5
  3
  Raportează
 • postat de RO-CAR BUCURESTI
  Vineri, 25 Aprilie 2014 13:42
  5.13.217.***
  hai cu autobaza ....hai cu blatul integrarea in uniunea euroasiatica este tot mai aproape la galati, un membru supleant al administartiei dispusa la blaturi este insusi cel mai de seama liberal dintre toti liberalii si pesedistii adunati la olalta nu de alta dar doctrina libeal-o pesedista........ acest izvor de justete si supunere la doalentele popo-rului renunta la presiunile interne profund bolsevice cu tente extremiste si adopta o tactica de pase scurte la firul ierbii calcand de multe ori tusa ....din varul aflat in suspensie se nasc borduri mazgalite de acesti pictori cu sevaletul in mana ce redau o alta imagine incerand parca sa schimbe realitatea si reusesc..eeegoool de aer sub valul ce poarta pe el surferi ai politicii locale in cautare de fel de fel de barcute mai pline sau goale in functie de navoade
  1
  0
  Raportează
 • postat de Tepes Voda
  Vineri, 25 Aprilie 2014 12:45
  89.136.186.***
  Gasca de functionari in frunte cu directoarea incapabila ar trebui sa faca loc oamenilor cu adevarat competenti .Ajunge cat au furat .Cat mai platim,noi,galatenii pentru toti politrucii pusi in funct.ii bine remunerate doar pentru ca au cotizat ,,gros,,in buzunarul partidului .
  0
  9
  Raportează
 • postat de Tepes Voda
  Vineri, 25 Aprilie 2014 12:43
  89.136.186.***
  Gasca de functionari in frunte cu directoarea incapabila ar trebui sa faca loc oamenilor cu adevarat competenti .Ajunge cat au furat .Cat mai platim,noi,galatenii pentru toti politrucii pusi in funct.ii bine remunerate doar pentru ca au cotizat ,,gros,,in buzunarul partidului .
  0
  10
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 25 Aprilie 2014 12:27
  89.136.65.***
  108 autobuze, 13 troleibuze si cateva zeci de tramvaie. Asta e parcul auto al transurb. Acum daca se va cumpara cele 43 autobuze, sper ca nu va fi casate alte 43 autobuze. Sper ca va creste parcul auto ca sa scada simtitor frecventa si minutele de asteptare in statii.
  0
  9
  Raportează
 • postat de adina
  Vineri, 25 Aprilie 2014 10:49
  78.96.59.***
  Doamna Totolici si gasca de functionari din Transurb sa puna mana sa faca proiecte, sa acceseze fonduri europene pentru infiintarea unor noi trasee pentru troliebuze sa faca un oras in care sa nu mai circule autobuze poluante ci doar tramvaie si troleibuze. Ar fi o economie fantastica la bugetul primariei.
  Mai nou la noi se scot liniile de tramvai (vezi str. Traian, Mihai Bravu etc) si se promoveaza autobuze poluante.
  Doamna Totolici ar face bine sa se mai plimbe si prin alte tari straine si sa observe cum sunt organizati altii.
  2
  10
  Raportează
 • postat de maricica lu tabircel
  Vineri, 25 Aprilie 2014 10:23
  5.13.195.***
  pentru o comuna cu garaje mi se normal achizitia de autobuze second-hand.oricum ar fi ele noi sau sh tot pline cu pensionari ciufuti le vezi.fiti patrioti fugiti in Germania
  7
  8
  Raportează
 • postat de fotbalisti fara frontiere
  Vineri, 25 Aprilie 2014 09:36
  5.13.217.***
  Barack Obama a jucat fotbal cu robotul japonez Asimo| VIDEO

  Autor: | joi, 24 aprilie 2014 | 0 Comentarii |Presedintele american, Barack Obama, aflat intr-o vizita la Tokyo, a profitat de cateva momente de relaxare pentru a face cunostinta cu robot japonez Asimo, cu care a schimbat si pase cu mingea de fotbal.Robotul umanoid Asimo este capabil sa traga la poarta, alearga si sare. Liderul de la Washington a facut cunostinta cu Asimo cu ocazia unei vizite la Muzeul National al Stiintei si Inovatiilor de la Tokyo."Chiar daca sunt doar un robot, imi pare bine sa te cunosc", i-a spus robotul presedintelui american. Acesta, zambind, i-a raspuns: "Si eu ma bucur sa te cunosc".De inaltimea unui pusti de 10 ani, Asimo, o mica minune a tehnologiei moderne ce a fost dezvoltata de compania Honda, i-a demonstrat apoi presedintelui american toate miscarile pe care stie sa le execute, dupa care i-a spus cu timbrul sau metalic: 'Eu pot si sa lovesc mingea cu piciorul' - si apoi a tras cu putere, sutul fiind stopat
  7
  0
  Raportează
 • postat de CORNEANU
  Vineri, 25 Aprilie 2014 09:14
  5.13.158.***
  DLOR. PRIVATIZATI TRANSURBUL SI NU VA MAI DOARE CAPUL!!
  NU MACHELTUITI BANII PE UTOBUZE DA MANA 2 NISTE JAFURI!!
  PRIVATUL SA CUMPERE 5 TROLEBUZE SI 5 TRAMVAIE NOI IARE PE RESTUL STRAZILOR ADIACETE SA CIRCULE MAXI- TAXI FARA PROBLEME!! PRIMARIA DACA VREA SA ACORDE FACILITATI POATE ACORDA SI PRIN INTERMEDIUL FIRMEI PRIVATE!!
  VA ASIGUR CA V-A FI FFFF RENTABIL SI SE V-A CIRCULA IN CONDITII NORMALE CIVILIZAT!!
  20
  6
  Raportează
 • postat de the special one MR. MOU
  Vineri, 25 Aprilie 2014 08:30
  5.13.217.***
  eu.......... fotbalistul minune si echipa mea de corupti, manglitori, manipulatori am decis:

  - autobuze la mana a doua sa se cumpere
  - regiunea de sud-est a romaniei formata din galati braila tulcea si constanta vom cere ajutorul RUSIEI pentru stabilizarea si normalizarea sistemului actual
  - vom construi poduri peste dunare in mai multe locuri
  - nu se vor mai izola blocurile din motive lesne intelese
  - se vor construi baraci sociale pe modelul mazare stricata
  - se va incuraja nepotismul. excomunismul, traficul de influenta, barfa
  - in locul garajelor se vor construi peste 20 de locuri de barfa amenajate special cu garduri electronice
  12
  12
  Raportează
 • postat de silvia
  Vineri, 25 Aprilie 2014 08:11
  5.13.215.***
  Motorina si benzina se cumpara de la firma lu Durbi de aia se cumpara autobuze
  0
  25
  Raportează
 • postat de Transurb
  Vineri, 25 Aprilie 2014 04:13
  89.137.220.***
  Astia suntem in ochii "lor" : cetateni la mana a doua , avem dreptul la autobuze de mana a doua.
  0
  26
  Raportează
 • postat de ?
  Vineri, 25 Aprilie 2014 01:15
  5.13.169.***
  De ce nu se cumpara troleibuze? Pentru ca nu folosesc motorina si e mai greu de facut evaziune?

  Acele 14 mijloace de transport nepoluante de care spune purtatoarea de cuvant sunt troleibuze?
  1
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.