Primăria va cumpăra încă 43 de autobuze pentru Transurb

Primăria va cumpăra încă 43 de autobuze pentru Transurb
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Cele mai multe dintre maşinile achiziţionate sunt la mâna a doua * Cel mai probabil, gălăţenii vor putea circula în condiţii mai bune începând cu luna septembrie * O parte dintre maşini vor fi ecologice


Consiliul de Administraţie al SC Transurb SA Galaţi a aprobat în cursul zilei de miercuri, 23 aprilie, planul care vizează cumpărarea de către autorităţile locale a 43 de maşini (noi şi la mâna a doua), destinate transportului public de persoane în municipiul Galaţi. Cum era şi de aşteptat, conducerea operatorului public de transport local a avut şi girul Primăriei Galaţi, instituţia care finanţează proiectul.

Aproape un milion de euro

20 dintre viitoarele mijloace de transport vor fi de mare capacitate, ceea ce înseamnă că vor avea o lungime de peste 12 metri. Restul de până la 43 este alcătuit din maşini de capacitate redusă, cu o lungime de 9 metri fiecare. În vreme ce primele vor circula pe traseele foarte aglomerate din oraş, cele cu o capacitate mai mică sunt destinate în special traseelor care trebuie acoperite, dar unde numărul călătorilor nu este atât de mare.

"Valoarea financiară estimativă a proiectului a fost calculată la 860.000 de euro, bani care vin prin Primăria Galaţi. După achiziţie, o parte dintre maşinile noi vor înlocui actualele mijloace de transport Cobra şi Prestige, asupra cărora anii de uzură intensă şi-au spus deja cuvântul. Celelalte maşini vor suplimenta traseele unde în prezent este nevoie de mai multe autobuze sau troleibuze", ne-a precizat Genica Totolici, directorul Transurb SA Galaţi.

Transportul public de călători în municipiul Galaţi se desfăşoară în prezent pe 23 de trasee. Printre liniile cu probleme se numără 102, acolo unde, deşi există 18 licenţe, circulă doar 14 autobuze şi troleibuze. Şi pe Traseul 11, patru licenţe au rămas neacoperite, circulând doar şase autobuze. Totul, din cauza numărului prea mic de maşini.

Ţinta: luna septembrie

După ce proiectul a fost aprobat de Consiliul de Administraţie al Transurb SA şi de aleşii locali, urmează ca în zilele următoare să fie pus la punct caietul de sarcini necesar pentru organizarea licitaţiei. "Cel mai târziu lunea viitoare (28 aprilie - n.r.) vrem să facem public anunţul pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Urmează 58 de zile de aşteptare, timp în care cei interesaţi vor depune ofertele. Adăugând şi procedura propriu-zisă de achiziţie, dăm ca termen începutul lunii septembrie, data la care noile maşini vor începe practic să circule pe străzile oraşului", adaugă directorul instituţiei.

Ca în lumea civilizată

Doar o parte din banii necesari pentru înnoirea parcului auto al Transurb SA provin din fondurile proprii ale Primăriei. Restul sumei va fi furnizat din împrumutul pe care autorităţile locale vor să-l facă la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). "Din aceşti bani vor fi cumpărate 14 mijloace de transport în comun nepoluante", ne-a precizat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

La finalul anului trecut, SC Transurb SA avea un parc auto format din 108 autobuze şi 13 troleibuze. Din cauza gradului avansat de uzură, unele maşini trec de mai multe ori pe an prin atelierele de reparaţie ale societăţii. Într-un interviu acordat cotidianului "Viaţa liberă" anul trecut, Genica Totolici spunea că, la modul ideal vorbind, dacă nu ar exista transportatorii privaţi, ar fi nevoie de un parc auto care să numere 220 de mijloace de transport, pentru a se putea baza, zilnic, pe 160-170 de maşini.

Vă reamintim faptul că transportul public de persoane în municipiul Galaţi a fost blocat pe 31 martie şi 1 aprilie, după ce aproximativ 150 de angajaţi ai Transurb au intrat în grevă. Nemulţumiţi atât de numărul insuficient de autobuze şi troleibuze, cât şi de lipsa combustibilului, angajaţii cereau atunci demisia Genicăi Totolici. În urma anchetei făcute de Primăria Galaţi la Transurb, una dintre măsurile impuse în raportul comisiei a fost "completarea în regim de urgenţă a parcului auto cu mijloace de transport de capacitate medie şi mică (midibuze şi microbuze)".

Citit 4565 ori Ultima modificare Joi, 24 Aprilie 2014 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.