Ce faci când se rupe prezervativul

Ce faci când se rupe prezervativul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sexul este în general un subiect tabu. Însă cea mai mare greşeală a părinţilor, în ceea ce priveşte educaţia sexuală a copiilor lor adolescenţi, este tactica struţului. Dacă bagi capul în pământ (de ruşine), nu înseamnă că ai scăpat de problemă şi cu atât mai mult aceasta nu se va rezolva de la sine.

Vorbeşte deschis despre sex

Ia taurul de coarne şi discută deschis cu adolescentul tău în legătură cu sexul. În acest fel, ai de două ori de câştigat. În primul rând, relaţia dintre voi se consolidează, capătă încredere în tine şi vei fi primul la care va apela când va apărea o nouă provocare. În al doilea rând, copilul tău nu va face greşeli care să-i pună în pericol sănătatea.

Prezintă-i importanţa prezervativului

Copilul tău trebuie să ştie cât de importantă este folosirea prezervativului pentru sănătatea lui, atât fizică, cât şi mentală. Adolescentul trebuie să fie conştient că în joc nu sunt doar el şi cu partenerul(a). O sarcină nedorită, de exemplu, are efecte asupra a şapte persoane: ei doi, părinţii fiecăruia, dar şi copilul. De asemenea, metaforic vorbind, făcând sex fără prezervativ înseamnă că ai făcut sex şi cu ceilalţi parteneri ocazionali sau nu pe care i-a avut celălalt. Dar accidente se mai întâmplă, aşa că trebuie să ştie ce are de făcut. Dacă intră în panică, s-ar putea să comită greşeli, uneori chiar fatale.

Ce trebuie să facă fetele

Cu fiicele adolescente, discuţia despre sex e şi mai incomodă pentru părinţi. În cazul fetelor, dacă prezervativul s-a rupt, în niciun caz nu trebuie să facă spălaturi vaginale crezând că astfel va scăpa de o eventuală sarcina. Tot ce va reuşi va fi să-şi crească riscul unor infecţii pelviene.

O soluţie este pilula de a doua zi, care trebuie luată în primele 72 de ore de la contact. Preferabil este însă să fie luată cât mai repede. Cea de-a doua pastilă trebuie luată la interval de 12 ore, însă cel mai bine ar fi să urmeze sfatul medicului sau al farmacistului cu privire la instrucţiuni. Fata trebuie să ştie că eficienţa pilulei este de 75 la sută, dacă este luată în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Chiar dacă au luat pastilele în timp util, asta nu înseamă că au scăpat de griji. Fetele trebuie să urmărească orice semn care le-ar putea indica o eventuală sarcină. Dacă ciclul menstrual a întârziat mai mult de o săptămână, este indicat un test de sarcină. Chiar dacă lucrurile par în regulă, o vizită la ginecolog, care să confirme sau să infirme instalarea unei sarcini, este indicată.

Consult medical imediat

Atât băieţii, cât şi fetele trebuie să consulte un medic specialist, imediat după ce au făcut sex neprotejat, accidental sau nu. Doctorii recomandă efectuarea unor teste pentru depistarea gonoreei, clamidiei, sifilisului, hepatitei B sau C, HIV. Dacă testele rezultatele pentru ultimele trei virusuri sunt negative, ele trebuie repetate în interval de şase luni, pentru a fi absolut siguri că totul este în regulă.

(sursa: health.com)

Citit 3694 ori Ultima modificare Vineri, 25 Aprilie 2014 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.