La târgul de joburi de la universitate, şomeri mulţi, locuri de muncă puţine (FOTO)

La târgul de joburi de la universitate, şomeri mulţi, locuri de muncă puţine (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape 1.500 de persoane s-au perindat, ieri, la Bursa generală a locurilor de muncă de la Universitatea „Dunărea de Jos”, în speranţa că vor ocupa unul din cele 800 de posturi puse la bătaie de firmele din municipiul Galaţi. Numai 68 dintre acestea s-au aflat la locul potrivit, în momentul potrivit, întrucât au şi fost angajate pe loc, conform datelor centralizate la finalul târgului.

Cei în vârstă nu sunt calificaţi

Alte aproximativ 600 de CV-uri au ajuns la standurile celor aproape 80 de firme prezente la bursa organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi. Oamenii vor fi luaţi în evidenţa angajatorilor, dar nimeni nu le garantează că vor fi chemaţi la interviu sau, mai mult, că vor fi angajaţi. Asta pentru că mulţi dintre ei nu prezentau în CV experienţa sau calificările aşteptate de patroni.

Gina Oprea (34 de ani) se află din noiembrie în şomaj şi, deşi are diplomă de inginer metalurg, a predat matematică şi apoi a lucrat la un birou notarial. Şi-a lăsat CV-ul la cinci firme din domenii diferite. La rândul lor, şase doamne trecute de 40 de ani, toate şomere de la sfârşitul anului trecut, îşi căutau laolaltă ceva de muncă, deşi erau conştiente că nu sunt calificate în altceva decât în vinicultura, domeniul unde au lucrat o viaţă-ntreagă, la aceeaşi firmă. Întrucât se baza pe experienţa în domeniul construcţiei de nave şi al comerţului, Claudiu Vîrlan, în vârstă de 56 de ani, era optimist că îşi va găsi ceva de lucru, ba chiar pe un post bănos.

Cei tineri nu au experienţă

Nu la fel de încrezători erau cei tineri, blazaţi că patronii le cer experienţa de muncă pe care nu au şansa să o capete nicăieri. Cel puţin aşa ne-a spus Emil Dragomir (25 de ani), absolvent de ASE, angajat, momentan, la un supermarket. Emilia (28 de ani) ne-a declarat, la rândul ei: „Am urmat Studii Economice, dar pentru noi sunt puţine oferte. Nu mă mai interesează să fiu consilier de vânzări, asta am făcut în timpul facultăţii. Iar pentru un post de economist mi se cere experienţă relevantă. Ar trebui să existe, pentru tineri, un program de instruire mai bine pus la punct, prin care să căpătăm experienţă. Altfel o să ajung la fel ca toţi prietenii mei, care lucrează în alt domeniu decât cel în care s-au format.”

Domenii fără muşterii

De altfel, dacă ne luăm după numărul mic de CV-uri depuse (doar 600), atunci nu doar cei 1.500 de vizitatori ai târgului au plecat nemulţumiţi, ci şi o parte dintre angajatorii care aveau pregătite 800 de locuri. De exemplu, deşi oferea 15 posturi în domeniul confecţiilor, reprezentantul unei firme nu primise, după prima oră de târg, decât două CV-uri, de la persoane care nu aveau însă calificarea cerută. Puţini muşterii au avut, în primele 60 de minute, şi firmele care căutau zidari, instalatori ori montatori gips.

La rândul lor, unele firme acceptau toate CV-urile, chiar dacă posesorii lor nu aveau experienţă în domeniu. Aşa se face că, deşi avea doar două posturi de recepţioner hotel, o firmă avea, într-o oră, 12 CV-uri. Şi domeniul medical a fost căutat, pe cele cinci posturi disponibile, o firmă primind, după o oră de recrutări, peste 30 de cereri de angajare.

Aproape 8.000 de şomeri de lungă durată

De altfel, situaţia este generalizată la nivelul întregului judeţ: sunt mai mulţi oameni aflaţi în căutarea unui job decât posturile oferite pe piaţa muncii din Galaţi, iar oferta nu "se pupă" cu cererea. Aşa se face că numărul şomerilor depăşeşte 18.500, iar 8.000 dintre aceştia sunt şomeri care nu şi-au găsit de lucru de cel puţin şase luni. Iar şanse ca situaţia să se schimbe în bine nu se întrevăd prea curând.

Foto: Bogdan Codrescu


Pe ce posturi s-au angajat cei 68 de gălăţeni

 

Cei 68 de gălăţeni angajaţi pe loc au ocupat posturi de: muncitori necalificaţi (11), dulgheri (4), experţi conformitate i tractoriti (câte 3), instalatori, ingineri electroniti i agenţi de securitate (câte 2). S-au mai ocupat posturi de montator ghips carton, zidar-pietrar, electrician în construcţii, asfaltator, asistent farmacie, specialiti în formare i în relaţii publice, cofetar, manager proiect i manager financiar, director vânzări, confecţioner jaluzele, sudor, instalator, funcţionar administrativ, contabil, ofer de autocar, de autosanitară i de maini de mare tonaj, facturist etc.

 

 

Citit 1948 ori Ultima modificare Vineri, 25 Aprilie 2014 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.