Peste 1.500 de gălăţeni au LUPTAT ÎN STRĂINĂTATE, în zece ani de NATO

Peste 1.500 de gălăţeni au LUPTAT ÎN STRĂINĂTATE, în zece ani de NATO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Plutonierul major Vasile Marin a comandat peste 100 de oameni în Afganistan


Peste un deceniu sub arme, multe misiuni internaţionale la activ, comandant a peste 100 de oameni. Din 2003, cadru activ în Batalionul 300 Infanterie Mecanizată„Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. Este vorba despre plutonierul major Vasile Marin, unul dintre gălăţenii care au făcut parte din forţele NATO prezente în Afganistan în ultimii ani. Şi-a lăsat familia acasă pentru a face cinste României prin acţiunile din teatrele de operaţiuni. "Cel mai greu este pentru cei rămaşi acasă. Ei ne simt cel mai mult lipsa. Ei sunt cei care se uită îngrijoraţi la fiecare jurnal de ştiri”, explică plutonierul.

Participant la misiunile din Afganistan în care a fost implicat Batalionul 300 Infanterie Mecanizată, plutonierul Marin a avut parte de momente critice, care i-au marcat viaţa. "Cel mai mult te bazezi pe oamenii cu care pleci în misiune. În armată, prietenia capătă un cu totul alt sens. Nu este deloc ca acasă. Trebuie să te bazezi pe colegii şi pe prietenii tăi, care la un moment dat îţi pot salva viaţa", explică acesta. "De departe, cea mai grea misiune pentru noi a fost în 2008. Atunci am fost prinşi în mijlocul unor atentate cu sinucigaşi. În Afganistan, absolut totul este diferit. Oamenii, cultura, ţara. Este foarte greu să te obişnuieşti cu felul lor de a fi", mai povesteşte soldatul.

Ionuţ Sandu este unul dintre prietenii care nu s-au mai întors acasă după o astfel de misiune. "Pe Sandu îl cunoşteam foarte bine. În dimineaţa în care şi-a pierdut viaţa, noi eram cei care trebuia să îi schimbăm. Şocul a fost uriaş, mai ales având în vedere faptul că el ar fi trebuit să se întoarcă acasă peste foarte puţin timp", îşi mai aminteşte Marin.

În cei zece ani de la intrarea României în NATO, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată de la Galaţi a trimis în teatrele de operaţiuni peste 1.500 de oameni. În această lună, un detaşament format din 300 de militari gălăţeni de la Batalionul 300 reprezintă Forţele Terestre române la exerciţiul "ROT 14-4 Combined Resolve II", desfăşurat în comun cu trupele americane dislocate în Europa, care are loc în Germania, până pe 30 iunie. Aplicaţiile sunt găzduite în bazele americane de la Hohenfels şi Grafenwoehr şi au ca scop, potrivit unui comunicat oficial al MApN, dezvoltarea nivelului de instruire pentru executarea misiunilor în comun cu militarii structurilor din ţările membre ale NATO şi partenere. "Forţele Terestre române participă cu tehnica de infanterie, blindate şi tancuri tip MLI-84 M "Jderul", TABC 79 şi tancuri TR85M1 "Bizon"", se mai arată în comunicatul ministerului.

Citeşte şi:

Eroii necunoscuţi ai Galaţiului, cei care ne apără cu arma în mână

Citit 1660 ori Ultima modificare Marți, 20 Mai 2014 11:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.