Moş Andrei din Frumuşiţa, centenarul care a trăit sub patru regi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Moş Andrei din Frumuşiţa, centenarul care a trăit sub patru regi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un bărbat din comuna Frumuşiţa şi-a serbat aniversarea, duminica trecută. Nimic deosebit, până aici. Ieşită din comun este vârsta lui moş Mihai Andrei, care a împlinit nu mai puţin de 100 de ani. Şi-a dorit mult să ajungă la vârsta asta, spune moştenitoarea bătrânului care acum a devenit decanul de vârstă al comunei. Cu experienţa sa de viaţă nu poate concura nimeni. Avea abia două luni bătute pe muchie când a izbucnit Primul Război Mondial. A trăit sub patru regi, pe vremea când nu era o ruşine, nicăieri în lume, să spui că vii din Regatul României. A făcut Al Doilea Război Mondial, a ajuns până la Odessa, a luptat şi a reuşit să se întoarcă acasă viu şi nevătămat.

"Când am plecat, tata mi-a dat calul. Era un cal înalt, puternic, iar eu eram tânăr, aveam 20 de ani şi eram şi mic de statură. De asta am scăpat din război! Calul era mare, eu mic, de nici nu mă vedeam din şa şi nici nu mai trăgea nimeni spre mine, ziceau că e un cal fără călăreţ”, spune, zâmbind, Mihai Andrei.

Întors în sat, în 1945, a prins secetă grea, dar până la urmă s-a făcut şi pâinea. A trăit în comunism şi a fost coleg cu cei mai mulţi dintre localnicii care au lucrat în agricultură, pe plan local. Viceprimarul Stoica Paraschiv, om în floarea vârstei, îşi aminteşte că l-a avut brigadier la CAP.

Cu două lucruri se mândreşte moş Andrei Mihai. Prima şi cea mai mare bucurie îi este faptul că tot sacrificiul pe care l-a făcut pentru ţară, pe front, i-a fost răsplătit cu distincţia Crucea Comemorativă şi cu brevetul aferent, semnat de Ion Iliescu, pe vremea când acesta era şef de stat. A doua este faptul că nu există om în Frumuşiţa care să nu-l cunoască. „Până şi copii mă ştiu. Am vorbit cu toată lumea din comună, la viaţa mea, sunt sigur de asta. De acum încolo, voi avea atâtea zile câte o să îmi dea Dumnezeu…”, spune Mihai Andrei.

Potrivit primăriei din Frumuşiţa, cel mai vârstnic bărbat din istoria localităţii a trăit 104 ani.

Citit 2085 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Mai 2014 13:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.