Şoferul Gheorghe Stan – eroul din Isuzu

Şoferul Gheorghe Stan – eroul din Isuzu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu ultimele puteri a salvat cinci vieţi de la moarte * Şoferul autobuzului din Galaţi care a făcut infarct în timp ce conducea a fost un om obişnuit * Cât de mult ne lipsesc astfel de oameni! *

„Nu îi cunoştea pe oamenii aceia, doamnă, dar le-a salvat vieţile! Aşa era Gheorghe al meu”, zâmbeşte printre lacrimi Rodica Stan, cea care i-a fost timp de 27 de ani soţie. Înainte de a fi şoferul-erou al Galaţiului - omul care cu ultimele puteri, în timpul infarctului suferit la volanului autobuzului pe care îl conducea spre Port, a tras de volan împiedicând maşina să ajungă în Dunăre - Gheorghe Stan a fost soţ, tată, coleg şi vecin.

Şi, mai ales, a fost „…iubirea vieţii mele”, după cum şopteşte Rodica, femeia neobişnuită încă să vorbească despre Gheorghe la trecut.

„Nu a suferit!”

Doamna Stan îşi aminteşte că o fostă colegă i-a spus că viaţa poate fi a oricăruia, dar moartea unora este eroică. Ştie că Gheorghe al ei, şoferul care înainte de moarte a salvat cu ultimele puteri alte cinci vieţi, omul pe care l-a iubit timp de aproape 30 de ani, a fost un erou. Ar vrea să găsească mângâiere în asta, dar durerea este încă prea mare:

„Nu îmi venea să cred când mi s-a spus… Medicul SMURD m-a pregătit şi mi-a zis «Doamnă, nu a suferit deloc». Şi am înţeles”.

Lacrimile femeii de 47 de ani sunt de nestăvilit. Plânge liniştit, păstrându-şi lumina în ochi şi amintindu-şi că soţul ei era un bărbat vesel, liniştit, glumeţ. Poate că numai oboseala este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat, că ei nu se certau!

Aveau o căsnicie fericită, doi copii mari şi locuiau de 26 de ani în acelaşi bloc, cu aceeaşi vecini: „Sunt oameni care dimineaţă l-au salutat când pleca la lucru şi care seara au aflat că nu mai este”.

…şi pururea!

„A fost foarte iubit de colegi. Băiatul meu, de 25 de ani, ţine candela aprinsă, la copacul lângă care a murit tatăl lui şi mi-a zis că autobuzele claxonează când ajung acolo, înspre port, la «Marco Polo». Colegii lui, şoferii, merg încă cu fotografia în bordul maşinilor. Toţi m-au ajutat foarte mult”, spune soţia.

Rodica ştie că îl iubeşte pe soţul ei ca în prima zi. Şi nu înţelege de ce se trezeşte dimineaţa singură. Lucrurile au rămas… neterminate; cei doi urmau să stabilească ziua de cumpărături, pentru că soţul urma să intre în weekend, când a venit sfârşitul.

Azi, pe 5 mai, se împlinesc primele 40 de zile de când Gheorghe nu mai este. Iar soţia lui vrea să le mulţumească gălăţenilor care au scris că un asemenea om merită titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

Cu modestie, cea care i-a fost soţie lui Gheorghe, gălăţeanul-erou, confirmă un lucru de care avem cu toţii nevoie: dragostea rămâne şi dincolo de moarte.

Foto 1: Gheorghe Stan, cetăţean de onoare în inimile gălăţenilor

Foto 2: Rodica Stan, soţia eroului din Isuzu

Citit 2463 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.