VASUL „Libertatea” a REVENIT la Galaţi (VIDEO)

VASUL „Libertatea” a REVENIT la Galaţi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul expoziţiei Campionatului Naţional de Navomodele Machete din holul Universităţii, doar astăzi şi mâine publicul mai are ocazia să admire fostul simbolul al Galaţiului,  vasul „Libertatea”, într-o machetă realizată de către Ştefan Dobrin, modelist amator şi voluntar la CS Universitatea. Lucrarea a fost realizată doar după fotografiile şi cărţile poştale în care a apărut vasul. Lipsa schiţelor l-a împiedicat pe realizator să intre în concurs cu ea, pentru că în competiţii sunt necesare documentaţia şi planurile oricărei lucrări.

Totuşi, gălăţenii care nu apucă să ajungă acum la Universitate, vor mai putea admira „Libertatea” peste câteva săptămâni, când va fi expusă la Biblioteca „V.A.Urechia”.

O altă lucrare de mare atracţie este diorama „În port”, realizată de gălăţeanul Dan Ciosu. Oferim şi un pont doritorilor să o admire, este musai necesar să solicitaţi organizatorilor să vă asiste, pentru că altfel sunt şanse uriaşe să rataţi observarea multora dintre detaliile ce dau un farmec aparte acestei lucrări.

În paralel cu jurizarea specialiştilor, se va acorda şi un premiu de popularitate, publicul având posibilitatea să depună în urna de la ieşire bileţelul cu numărul machetei preferate. Expoziţia mai este deschisă publicului astăzi şi sâmbătă, între orele 8,00 – 22,00.

 

Ce s-a întâmplat cu „Libertatea”

Unul dintre principalele simboluri ale oraşului şi bun de preţ în patrimoniul naţional, nava „Libertatea” a fost vândută pe mai nimic, în 1999, de SC Regal SA unei firme britanice. Nava a primit aviz de „export temporar” de la Ministerul Culturii şi… dusă a fost. Aceasta ar fi trebuit să revină în ţară în 2000, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Iahtul „Libertatea” navigheză acum pe mările lumii sub vechiul nume, „Nahlin”. Nava a fost restaurată după planurile originale şi este cotată la o valoare de 45 milioane de euro.

Citiţi detalii aici: Istoria vândută ca fier vechi - Nava „Libertatea”, tezaurul pierdut al Galaţiului

 

Vezi şi: De la hârtie şi aracet, la MACHETĂ SCULPTATĂ dintr-o pasiune rară, MODELISMUL (FOTO)

Citit 6591 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iunie 2014 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.