Apaterm şi CET, în MOARTE CLINICĂ/ VEŞTI PROASTE pentru gălăţeni!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Apaterm şi CET, în MOARTE CLINICĂ/ VEŞTI PROASTE pentru gălăţeni!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Colapsul financiar de la Apaterm a declanşat criza şi la Electrocentrale (CET), care a intrat în insolvenţă * Soarta sistemului public de încălzire şi de furnizare a apei calde este aproape pecetluită


Criza sistemului public de încălzire şi de furnizare a apei calde pare să fi ajuns în punctul culminant la Galaţi. Atât Apataerm (societatea de distribuţie), cât şi Electrocentrale (societatea de producţie) au dificultăţi financiare deosebit de grave, care le-au adus, practic, în pragul falimentului. În aceste condiţii, sunt şanse foarte mici ca gălăţenii să mai spere că vor avea căldură la iarnă, iar apa caldă iese şi ea din discuţie.

Mână-n mână, spre prăpastie

Destinele Apaterm şi Electrocentrale par legate într-un mod indestructibil. Cele două societăţi au mari probleme, iar moartea uneia dintre ele înseamnă, automat, şi decesul celeilalte. Apaterm se află deja în reorganizare (cu şanse mici de redresare - primarul Marius Stan a anunţat încă de săptămâna trecută că recomandă gălăţenilor debranşarea), în vreme ce Electrocentrale tocmai ce şi-a anunţat insolvenţa, ca o consecinţă firească a intrării celei dintâi în incapacitate de plată.

La începutul acestei luni, pe 6 iunie, la Tribunalul Galaţi, Electrocentrale, prin reprezentanţii săi, a recunoscut că nu mai este capabilă să-şi achite datoriile, care nu sunt deloc de neglijat. Ca urmare, societatea a cerut deschiderea procedurii generale de insolvenţă, iar magistraţii i-au admis solicitarea. „Debitoarea este în insolvenţă, întrucât a încetat plăţile către creditori de mai mult de 90 de zile”, a conchis judecătorul sindic.

Cum era de aşteptat, Electrocentrale leagă starea sa actuală de intrarea în insolvenţă a Apaterm, dar mai ales de faptul că prin decizia Curţii de Apel Bucureşti s-au şters datoriile istorice pe care societatea de distribuţie le avea către CET, respectiv nu mai puţin de 339,3 milioane de lei (peste 75 de milioane de euro). Practic, 98,8 la sută din datoriile Apaterm erau către Electrocentrale, însă datoriile au fost anulate, iar CET nu a primit nicio compensaţie ulterioară.

Obligaţi să furnizeze energie termică pe degeaba

„Pentru că Apaterm are calitatea de consumator captiv, CET nu are dreptul în perioada de reorganizare să refuze ori să întrerupă temporar furnizarea energiei termice către aceasta”, explică reprezentanţii CET situaţia în lanţ. Se mai arată că la 31 mai 2014, Apaterm înregistra către Electrocentrale o întârziere la plată de 34,4 milioane de lei, „aferentă consumului de energie termică din perioada decembrie 2013–aprilie 2014”. La rândul său CET recunoaşte că are o datorie către Romgaz Mediaş SA de 142,9 milioane de lei şi că „la aceste datorii se adaugă şi linia de credit de şapte milioane de lei contractată cu BCR, precum şi datoriile către salariaţi, creditori şi bugetul statului, în cuantum de două milioane de lei”.

Cei de la CET au arătat magistraţilor şi faptul că "din cauza înrăutăţirii indicatorilor de lichiditate, banca finanţatoare a împrumutului sub forma liniei de credit cu caracter revocabil a impus restituirea eşalonată în perioada 2011–2014 a acestora până la data de 29 august 2014, fapt ce a determinat creşterea datoriilor către furnizori”.

Reamintim că în vara lui 2011, Apaterm a făcut aceeaşi mutare ca şi cea pe care o face acum CET a mers la instanţă şi a solicitat să intre în reorganizare, din cauză că nu-şi mai putea onora datoriile către furnizori. Instanţa i-a admis cererea, numind ca administrator judiciar pe Rominsolv SPRL Bucureşti. Ulterior, Tribunalul a respins planul de reorganizare şi a dispus deschiderea procedurii de faliment a Apaterm, lichidator fiind numită CC Insol SPRL Constanţa. Decizia Tribunalului a fost atacată, procesul a fost strămutat la Bucureşti, iar magistraţii au admis planul şi au băgat Apaterm în procedura reorganizării.

 

Citeşte şi:

APATERM, în moarte clinică/ „Transplanturi” de BANI PUBLICI

APA şi CANALIZAREA se SCUMPESC de la 1 iulie/ Află cât de mult vom plăti

Marius Stan anunţă MOARTEA sistemului public de CĂLDURĂ: "Pe Apaterm scrie FALIMENT! Soluţia este DEBRANŞAREA"

Citit 5747 ori Ultima modificare Luni, 23 Iunie 2014 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.