Marius Stan anunţă MOARTEA sistemului public de CĂLDURĂ: "Pe Apaterm scrie FALIMENT! Soluţia este DEBRANŞAREA"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Marius Stan anunţă MOARTEA sistemului public de CĂLDURĂ: "Pe Apaterm scrie FALIMENT! Soluţia este DEBRANŞAREA"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile locale nu sunt sigure că societatea Apaterm va mai rezista până în iarnă * Soluţii extreme pentru a rezolva problema căldurii


Pe data de 16 iunie, Apaterm va avea un nou termen la Tribunalul Galaţi, instanţă care poate decide inclusiv intrarea în faliment a societăţii. Această variantă nu este exclusă nici de Didi Dumitru, administratorul special al Apaterm. "Luni vom vedea ce va hotărî instanţa", a spus acesta.

Firma care distribuie căldură şi apă caldă la nivelul municipiului Galaţi a acumulat deja o datorie de aproximativ 376 de milioane de lei către Electrocentrale, societate care la rândul ei are o datorie de 110 milioane de lei către Romgaz, furnizorul de gaze naturale.

"Acest sistem nu funcţionează"

"Este evident că pe Apaterm scrie faliment", a spus primarul Galaţiului Marius Stan în cadrul Comisiei de Dialog Social, desfăşurată, ieri, la Prefectură. "Pentru recuperarea datoriilor de la populaţie, o soluţie ar fi ca Electrocentrale să angajeze o firmă de recuperare, care să meargă din uşă în uşă. Şi abia apoi va putea fi preluată Electrocentrale, fără datorii, de către Primărie, iar împreună cu Apaterm sau Calorgal să facem o societate ce poate furniza apă caldă către populaţie", a mai spus edilul.

Pe de altă parte, primarul Galaţiului susţine că nici această variantă nu ar fi neapărat cea mai fericită. "Pentru a nu minţi populaţia, trebuie să spunem lucrurilor pe nume: acest sistem nu funcţionează. Poate vor rămâne 1.300 de oameni de la Apaterm pe drumuri, dar măcar nu vom mai minţi aproape 63.000 de abonaţi. Poate, cea mai bună soluţie ar fi să dăm ordin general pe unitate: debranşare generală! Şi apoi să apelăm la anchete sociale, pentru a vedea care sunt gălăţenii care nu îşi permit centrale termice, iar poate pe aceia să îi ajutăm", a continuat primarul.

Sindicaliştii din Apaterm se opun

Soluţia debranşării generale a fost respinsă de către sindicaliştii din Apaterm, care susţin că această soluţie nu ar fi una viabilă pentru populaţie. Motivele ar fi strict tehnice, reprezentate de faptul că reţeaua de apă şi reţeaua de gaz nu ar fi dimensionate pentru un asemenea consum.

Până la debranşarea generală, însă, peste 200 de salariaţi de la Apaterm vor rămâne pe drumuri. "În primă fază, va fi vorba despre plecările voluntare şi despre oamenii aflaţi în pragul pensionării, urmând ca, până în toamnă, să ajungem la un acord cu sindicatele pentru alte 100 de plecări", a spus Didi Dumitru, administratorul special al Apaterm.

Brăila şi Tecuciul sunt cele mai apropiate exemple de oraşe care au renunţat deja la sistemul centralizat de încălzire.

Citit 13096 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iunie 2014 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.