Energie pe banii statului

Energie pe banii statului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Subvenţia este de 70 la sută din costul echipamentelor de producere a energiei: panouri solare, instalaţii eoliene, instalaţii de biogaz etc. * ARPM Galaţi stă la dispoziţia solicitanţilor, pentru detalii *

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi ne-a informat că Programul „Casa Verde” este din nou operaţional, într-o formă revizuită, după ce în iarnă a fost suspendat din cauza unor vicii de formă în selectare instalatorilor autorizaţi.

Prin respectivul program, românii au posibilitatea să-şi instaleze, cu o subvenţie consistentă de la stat, instalaţii de producere a energiei ecologice pe bază de vânt, energie solară, biomasă etc. După toate probabilităţile, toate procedurile necesare pentru primirea cererilor de finaţarea  vor fi disponibile de la sfârşitul lunii mai.

Faţă ce cifrele anunţate iniţial, subvenţia a scăzut de la 90 la 70 la sută din cheltuielile eligibile. De asemenea, în obţinerea finanţărilor vor avea prioritate instituţiile de stat şi clădirile care adăpostesc spitale, cămine de bătrâni, cămine studenţeşti şi alte clădiri sociale. Urmează asociaţiile de locatari şi persoanele fizice. În cazul blocurilor, pot accesa fonduri doar asociaţiile de proprietari, nu şi persoanele fizice.

Ca element de noutate, s-a renunţat la operaţiunea de validare a firmelor care urmau să se înscrie pe lista instalatorilor autorizaţi. Beneficiarii, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, îşi vor putea alege singure firmele de instalaţii, prin licitaţie simplă.

Criteriile în funcţie de care se vor acorda finanţările nerambursabile de la AFM sunt, în ordine: cota de cofinanţare, tipul sistemului de încalzire înlocuit, raportul cost-beneficiu al instalaţiei şi gradul de utilizare şi randamentul instalaţiei propuse.

Odată aprobat, contractul-cadru pentru finanţare nerambursabilă este valabil 12 luni. Cheltuielile eligibile sunt cele prevazute în studiul de prefezabilitate (instalaţii, subansamble, construcţii aferente instalaţilor) dar şi cheltuielile cu montajul sistemelor şi probele acestora.

„Ghidul de finanţare poate fi consultat pe site-ul Ministerului Mediului - www.mmediu.ro - şi pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu - www.afm.ro. Pentru cei care nu au acces la calculator, aceste informaţii se pot obţine la sediul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi, strada Regiment 11 Siret nr. 2”, ne-a informat Carmen Sandu, directorul executiv al ARPM Galaţi.

Aşadar, nu mai ezitaţi: treceţi, cu bani de la stat, pe energia ecologică!

Explicaţie foto: Cere! Şi poate că vei avea!

Citit 993 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.