Fermierii gălăţeni nu prea s-au înghesuit să irige

Fermierii gălăţeni nu prea s-au înghesuit să irige
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit lui Aurel Zamfir (foto), directorul Sucursalei Galaţi a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), sistemele de irigaţii din judeţ pot să furnizeze, la zi, apă pentru 88.315 hectare. „Suprafaţa amenajată pentru irigaţii este de 118.398 ha, dar reabilitate şi funcţionale sunt 88.315 ha, din care 72.537 ha în  sistemul Galaţi Sud şi 15.778 ha în sistemul Galaţi Nord”, ne-a declarat Zamfir.

În partea de nord a judeţului (Tecuci-Nicoreşti-Cosmeşti) toată suprafaţa amenjată a fost reabilitată (graţie programului derulat cu Banca Mondială), iar rezultatele sunt pe măsură: fermierii din zonă au încheiat contracte de furnizare a apei pentru toată suprafaţa irigabilă.

În schimb, în zona de sud s-a reabilitat doar 81 la sută din sistemul amenajat, iar fermierii au contractat apă numai pentru 59.294 de hectare (circa 56 la sută din total amenajat).

Din păcate, în ciuda secetei, până acum nu s-a irigat mare lucru în judeţul Galaţi. În aprilie, spre exemplu, ANIF a facturat doar 940 de metri cubi de apă, deşi, pentru a face sistemul funcţional, a pompat în canale aproape 100.000 de metri cubi.

„Vă daţi seama că nu este eficient să pompăm apă în sistem dacă nu este folosită, deci plătită. Însă legea ne obligă să dăm apă dacă 20 la sută din suprafaţa aferentă unui sistem este contractată”, spune directorul ANIF.

În ceea ce priveşte cauzele pentru care fermierii nu se prea înghesuie să irige, Aurel Zamfir identifică cel puţin două. „Cea mai gravă este lipsa instalaţiilor de udare – aripi, aspersoare şi altele – dar şi lipsa unor planuri de management agricol adecvate. Se face agricultură după ureche, în continuare, în multe ferme”, spune Zamfir.

Citit 641 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.