Vacanţă fără vacanţă/ Studenţii care muncesc pe timpul verii
Foto: Gena - studenta la Jurnalism care şi-a găsit un post încă de pe băncile facultăţii

Vacanţă fără vacanţă/ Studenţii care muncesc pe timpul verii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din ce în ce mai mulţi tineri renunţă la vacanţă pentru un job care le aduce bani şi experienţa necesară la angajare


Chiar dacă anul universitar s-a încheiat de mult, unii studenţi gălăţeni au decis să-şi ia adio de la vacanţă. Fie pentru bani, fie pentru experienţă, mulţi dintre tineri preferă să lucreze în timpul verii. Dacă vă gândiţi că nu se găsesc locuri de muncă în oraşul nostru, vă înşelaţi: studenţii pot scoate joburi şi din piatră seacă. Asta pentru că dispun de timp berechet şi se mulţumesc cu salariul minim pe economie. Cei mai mulţi îşi găsesc un job ajutaţi de rude şi prieteni, alţii frecventează atât de des anumite locuri încât ajung să fie cunoscuţi de patroni şi sfârşesc prin a se angaja, deci primesc şi salariu pe lângă porţia săptămânală de distracţie.    

Distracţie şi salariu

Este cazul Elenei, studentă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii Danubius, care îşi petrecea mare parte din timpul liber, alături de prieteni, într-o casă de pariuri şi jocuri de noroc. Inevitabil, a aflat prima atunci când s-a ivit un post liber şi l-a ocupat fără probleme. ”Nu este un job de viitor pentru o fată, dar îmi place pentru că îmi forţează limitele şi mă ajută să-mi dezvolt abilităţile de comunicare. Salariul variază în funcţie de lună, de orele suplimentare, de bonusuri şi de poziţia pe care o ocupi. Eu una sunt mulţumită. Un mare plus e că îmi place echipa, suntem toţi tineri şi încercăm să facem din munca noastră o joacă.” Elena mai poveste amuzată că tot mai multe femei trec pragul sălii de jocuri şi, culmea, au mai mult noroc ca bărbaţii.

Un job dulce şi răcoros

Mădălina, studentă a Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos”, a aflat de jobul pe care îl are căutând pe internet. Aşa a văzut că la o covrigărie din Galaţi patroana s-a gândit să vândă şi îngheţată pe durată verii, a aplicat şi  acum copiii îi zâmbesc larg când o întâlnesc. „Primesc salariul minim pe economie. Sunt încântată, normal, mai ales că weekend-urile sunt libere şi pot să mă distrez. Am un program lejer şi patroni super, iar locul e perfect. Plus că mănânc câtă îngheţată vreau, nu pot să vând ceva fără să gust eu prima. Oricum îngheţata nu poate să fie rea niciodată, dar prefer să verific. Cred că la sfârşitul verii voi avea cel puţin un kilogram în plus,” spune Mădălina.

De la litere, la cifre

Adriana, studentă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos,” a avut noroc cu mama ei, care a ajutat-o să se angajeze exact în acelaşi loc în care munceşte şi ea. „Lucrez la un magazin mixt, pe aceeaşi tură cu mama. Ce pot să zic de condiţii? Sunt mulţumită, având în vedere că mă pot întreţine singură. Mama îmi ţine locul când am examene sau dacă vreau să plec câteva zile la mare. E o experienţă care îmi foloseşte: de când ţin gestiunea, lucrez cu banii, sunt mai responsabilă.”

Experienţă în muncă, de pe băncile facultăţii

Puţini sunt cei care lucrează în domeniile pe care le studiază la facultate. Printre norocoşi se numără Florin şi Gena Georgiana, ambii studenţii la Litere, specializarea Jurnalism. Primul este colaborator la Freelance-Writer, unde scrie articole în limbă engleză, de acasă, pentru care primeşte suficienţi bani. „Am aflat de post căutând joburi on-line. Chiar dacă mi-aş găsi altceva nu aş renunţa. Îl am de trei luni şi îl recomand oricui ştie că se pricepe la scris în limba engleză.” Gena lucrează că regizor de emisie la un post local de televiziune: „Am ajuns să lucrez aici din întâmplare, iniţial am vrut să fac practică, dar apoi am avut norocul să se elibereze un post. Condiţiile sunt bune. Timp liber nu prea am, agenda mea e plină mereu, dar merită sacrificiul dacă mă gândesc că deja mă pot întreţine singură şi că experienţa mă va ajuta în carieră. Va fi mai greu câmd va începe anul şcolar, dar cred că mă voi descurca”. 

Mulţi studenţi aleg să fie chelneri aici sau la mare, alţii merg să facă practică şi rămân pentru totdeauna în fabrica sau compania pe care şi-au ales-o. Sau care i-a ales. Un lucru e cert: cine chiar vrea să-şi găsească ceva de muncă, fără pretenţii la salarii mari din start, chiar are unde se angaja.

Daniela Boris, studentă anul II la Jurnalism

Citit 2132 ori Ultima modificare Duminică, 20 Iulie 2014 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.