PARCUL RIZER - În loc de ZONĂ de PICNIC, tot TEREN VIRAN (VIDEO)
Foto: Foto: Anca Melinte

PARCUL RIZER - În loc de ZONĂ de PICNIC, tot TEREN VIRAN (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Pârloaga" de 4.600 de metri pătraţi, pe care ar fi trebuit să se construiască Muzeul de Arte Vizuale, a rămas de izbelişte


"Parcul Rizer este în faza de semiavorton", aşa a declarat, dur, dar adevărat, arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială „Dunărea de Jos”, în aprilie 2013, când zona de agrement a fost redeschisă, după ce a fost reabilitată şi modernizată cu fonduri europene.
De atunci şi până acum a trecut mai bine de un an. Multiplele evenimente artistice, distractive şi culturale pe care le-a găzduit în acest răstimp - spectacole şi concerte organizate de Primăria Galaţi de 1 Iunie, 1 Mai şi 23 August, un festival de folclor şi unul de fanfare - ar fi trebuit să-i redea farmecul de altădată. Din păcate, Parcul Rizer este încă marcat, chiar în mijlocul său, de 4.600 de metri pătraţi de teren viran, care, în loc să se transforme în zonă extinsă de picnic, continuă să strice imaginea generală a parcului.

Hei-rup pe fonduri europene

Tăiat în două, aşa părea Parcul Rizer, acum un an, la inaugurare. De vină era „pârloaga” de 4.600 metri pătraţi, pe care ar fi trebuit să se construiască Muzeul de Arte Vizuale, proiect rămas în aşteptare. De suprafaţă, nici constructorul, SC Pallegrini SRL, nici Primăria nu s-au putut atinge, pentru că era concesionată Consiliului Judeţului Galaţi. "Un maidan de câini sau dracu’ ştie ce se întâmplă acolo!", comenta, revoltat, arhitectul Porumboiu.
E drept, zona virană nu era singura aberaţie a proiectului. Rizerul era o adevărată competiţie a paradoxurilor: nu avea rigole, iar apele pluviale urmau să se scurgă direct în Grădina Publică, amfiteatrul a avut nevoie de dale înierbate pentru ca spectatorii să nu stea cu picioarele în noroiul produs de aspersoare. Dar autorităţile erau mulţumite că din valoarea alocată proiectului, 10.441.084 de lei, din care 8.049.784 de lei au reprezentat asistenţa financiară nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, nu s-a cheltuit decât 60 la sută, restul putând fi direcţionat către alte proiecte.

Soluţii antipârloagă

În iulie 2013, aleşii locali au solicitat Consiliului Judeţului preluarea din administrare a terenului viran pentru o amenajare peisagistică. În toamnă, au aprobat cheltuirea a 645.458 de lei în vederea amenajării zonei lăsate de izbelişte. Cu banii alocaţi se dorea, în maxim două luni, "aducerea zonei la nivelul de amenajare a întregului parc şi crearea unui tot armonios şi funcţional": alei pietonale din pavele de beton, prevăzute cu inserţii de dale luminoase fotovoltaice, care să facă legătura cu parcarea auto şi o alee şerpuită care să lege spaţiul de fitness în aer liber de aleile existente în parc. Spaţiul tip fitness urma să fie amenajat cu un covor cauciucat multicolor, iar zonele verzi cu amestec de gazon cu trifoi alb, rezistent la călcare şi, desigur, instalaţie de irigat.
"În Parcul Rizer, vom face o zonă extinsă de picnic pe terenul care a fost destinat iniţial Muzeului de Arte Vizuale. O zonă de picnic unde să mănânci un sandviş, să stai cu copilul mic într-un loc protejat e binevenită şi în două luni poate fi gata", ne declara, în aprilie anul acesta, primarul Marius Stan.

Nu s-a schimbat nimic

Trandafiri, fântâni arteziene, locuri de joacă, amfiteatru, alei pe care, ce-i drept, dalele au suferit deja denivelări, arbori şi, în mijloc, dezastrul. Pe zona virană a crescut vegetaţie, iar şuvoaiele scurse în urma precipitaţiilor abundente au „săpat” şi „amenajat” alei acoperite cu pietrişul cărat de ape. Din păcate, starea de fapt nu se va schimba prea curând, şi nu din vina autorităţilor. "Investiţia în zona de picnic este suspendată din cauza unor neclarităţi privind legalitatea. Când se vor lămuri problemele, vor fi demarate procedurile”, ne-a comunicat Primăria Galaţi. Deci, să mai aşteptăm!

Citeşte şi. Pe Faleza Inferioară INTRĂ cu MAŞINA cine vrea, deşi traficul este RESTRICŢIONAT!

Citit 3406 ori Ultima modificare Vineri, 01 August 2014 03:00

5 comentarii

 • postat de cetatean
  Vineri, 01 August 2014 15:00
  89.137.138.***
  In afara de faptul ca s-au cheltuit f. multi bani pentru inceput doar ca s-a schitat ptr. ca nu s-a mai facut nimic la acest parc, nu peste mult timp nu vei mai putea merge aici ptr. ca nu este ingrijit si nici terminat. asa s-au facut treburile in Galati de mantuiala. nici unul nu a fost mai breaz decat altul toti doar se gandesc sa fure altceva nimic. astia trebuie izgoniti de pe strada sa mearga pe sub pamant ptr. ca si-au batut de atatia ani joc de acest oras si de noi.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Hai pa!
  Vineri, 01 August 2014 13:33
  5.13.234.***
  @07:50 da imi aduc aminte ca atunci au votat mortii lui Dragnea.
  0
  1
  Raportează
 • postat de costin
  Vineri, 01 August 2014 09:57
  86.124.201.***
  Revin si spun ... construirea Muzeului de arte vizuale in acest parc este cea mai mare tampenie auzita in Galati ! Pe langa faptul ca nu este in drumul oamenilor( ce trasee trec pe acolo , sau cati oameni trec asa ,intamplator?) , nu va fi nici promovat vizual suficient (cine sa-i vada macar fatada sau amplasamentul daca nu trece pe acolo !), si o sa va mirati de ce nu prea vine lumea sa-l viziteze , ca sa nu mai spun de eficienta finaciara ! Dar nu ma mira nimic ... la asa city-manager( mercenar de Bucuresti) ... asa proiect (de tot rasul ) !
  2
  12
  Raportează
 • postat de CETATENUL UMILIT
  Vineri, 01 August 2014 07:50
  5.13.169.***
  RAHAT! CARE PUTE MEREU IN ACEST ORAS!
  MA CREZUT CA STAN SPARGE NORII LA INCEPUT , DAR INCET INCET S-A INDOIT SI A DAT LA PACE CU FUZIUNEA PRINCIPALA PREOCUPARE A CONSILIERIILOR PEDELISTI SI LIBERALI! SA FACA MARELE PARTID DE DREAPTA IMBRACATI IN HAINELE POPULARILOR EUROPENI PATATE CU UMILINTA CEL0R 7,4 MIL, DE VOTANTI! VA ADUCETI AMINTE??????
  DEZAMAGIRE NEA STAN!
  6
  19
  Raportează
 • postat de copii fara copilarie
  Vineri, 01 August 2014 00:11
  79.116.103.***
  Atata vreme cat exista camere de supraveghere in acest parc, ce rol mai au unii gardieni care ne sperie copiii?! Parcurile parca sunt un penitenciar. Si gardienii tb sa fie numiti pe niste criterii, sa cunoasca putina psihologie. Regulile din acest parc ar tb scrise pe o tablita la vedere. Oare copiii nu au dreptul la copilarie iar parintii la recreere?!
  7
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.