TINERII ŞI ORAŞUL/ Reportaj în Ţiglina II, CARTIERUL UITAT al Galaţiului

TINERII ŞI ORAŞUL/ Reportaj în Ţiglina II, CARTIERUL UITAT al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul din cele mai importante cartiere ale Galaţiului a devenit, cu timpul, una din cele mai neîngrijite zone urbane. Douăzeci de ani în care administraţia doar a cârpit, pe ici, pe colo, se văd la tot pasul reflectaţi în sărăcia cartierului şi tristeţea oamenilor. Un raid de turist neobişnuit cu locurile şi mai puţin blazat scoate la iveală mai multe probleme.

Staţia de autobuz - o ruină

În cartier există o singură staţie de autobuz, şi aia neîngrijită şi neacoperită. Ar trebui cosmetizată, mai ales că gălăţenii sunt nevoiţi să aştepte şi 40 de minute până trece autobuzul 34, singurul care acoperă zona. „Am văzut că, ƒîn restul oraşului, majoritatea staţiilor au fost copertate. „La noi, te bate soarele în cap, aşteptând să vină un mijloc de transport”, o spune resemnat Nicolae Breabăn, locatar cu state vechi. „În plus”, spune el, „cred că ar fi bine şi pentru restul locatarilor dacă s-ar construi o staţie şi lângă  magazinul "Profi".”

Copaci bătrâni şi uscaţi

Frumoşi sunt copacii - mai ales că este una dintre puţinele zone cu verdeaţă din oraş - dar cei mai mulţi dintre ei sunt uscaţi şi când bate vântul reprezintă un pericol pentru oameni, maşini şi geamurile apartamentelor. "Noi nu spunem să tăiem toţi copacii. Dar am depus cereri la Primărie pentru tăierea celor uscaţi sau măcar a crengilor care ar putea cădea la furtună ”, ne explică un locatar. „Nu am primit nici un răspuns.”

Tot linişte a fost şi în ceea ce priveşte grădinile din spatele blocurilor. Care sunt ale tuturor şi ale nimănui, în acelaşi timp. Pentru că iarba a crescut că pe câmp, în spaţiile lăsate de izbelişte, locatarii din Ţiglina II se tem că noaptea ar putea fi atacaţi de câinii care se ascund în vegetaţie şi nu mai pot fi văzuţi. „Cei de la Ecosal nu au mai ajuns demult şi prin spatele blocurilor. Ne e frică noaptea, mai ales că felinarele nu funcţioneazムîntotdeauna”, ne-a spus Maria Tudose, de 60 de ani.

Trotuarele au ajuns locuri de parcare

Ca şi în alte cartiere, nu există suficiente locuri de parcare. Aşa că şoferii, tot mai mulţi, îşi lasă maşinile pe trotuare. Soluţia ar fi, în opinia gălăţeanului Damian Niţă, ca Primăria să construiască mult promisele parcări supraetajate şi oamenii care parchează pe trotuar să fie amendaţi. „Ne-am săturat să nu avem pe unde să mergem. Mai ales în zona instituţiilor publice, nu mai poţi merge pe trotuar din cauza maşinilor. E un coşmar!”

Gropile neasfaltate, capcane vechi de 20 de ani

Asfaltul din cartierul Ţiglina II s-a fărâmat sub vremuri şi maşini de mare tonaj. Zeci de gropi de uzură pun la încercare nervii şi aşa întinşi ai locatarilor, care plătesc impozite de centru, dar merg ca pe uliţă. „Am fost la alegeri tocmai pentru că speram că primarul cel nou va face ceva. De 20 de ani aşteptăm să fie asfaltate gropile, dar aparent nu e nicio mişcare”, spune cu năduf Costel Sofronovici.

Locurile de relaxare au dispărut

Dacă înainte, în zona Ţiglina II, bătrânii puteau sta liniştiţi, la aer, pe o bancă, acum acestea au fost distruse. Cele câteva mese de şah şi tenis care au rămas pierdute printre blocuri au ajuns adevărate gropi de gunoi. Locatarii se plâng că în loc de relaxare, ele construiesc o imagine degradantă. Aşadar, până când cei din Primărie îşi vor respecta promisiunile, oamenii care locuiesc în acest cartier nu vor fi convinşi că trăiesc într-un Galaţi de secol XXI.

Citit 1352 ori Ultima modificare Marți, 05 August 2014 14:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.