O gălăţeancă, OBLIGATĂ SĂ RETURNEZE PENSIA de urmaş, din cauza GREŞELII unui funcţionar

O gălăţeancă, OBLIGATĂ SĂ RETURNEZE PENSIA de urmaş, din cauza GREŞELII unui funcţionar
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* 16.300 de lei, atât trebuie să dea înapoi femeia, care îşi îngrijeşte şi fiica bolnavă, venitul lor fiind de 117 lei lunar


Gabriela Panait, o gălăţeancă în vârstă de 45 de ani, şi-a pierdut soţul în noiembrie 2006. Acesta suferea de astm şi era internat la un sanatoriu. Femeia a rămas să-şi îngrijească fata de 15 ani, care suferă de o boală rară. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2007, gălăţeanca a fost înştiinţată că va primi pensie de urmaş pe termen nelimitat. Suma nu era mare, dar cei 473 de lei pe care îi primea lunar o ajutau pe femeie să se descurce.  Au trecut de atunci şapte ani. O hârtie emisă de Casa Judeţeană de Pensii, în iunie 2014, i-a dat însă femeii viaţa peste cap. Era înştiinţată că a primit ilegal pensie. „Iniţial am primit o hârtie prin care mi se solicitau acte doveditoare cu cauza decesului soţului meu. Am mers cu actele şi mi-au spus că le au şi ei. Apoi am primit o altă înştiinţare prin care eram anunţată că mi se sistează pensia şi că trebuie să returnez 16.300 de lei pentru că s-a făcut o greşeală. Mi s-a explicat că trebuia să primesc pensie doar şase luni. Mi s-a spus că trebuia să primesc pensie doar pentru şase luni. Am fost în audienţă şi mi s-a explicat că dosarul nu este complet şi că greşeala este de la ei, de la Casa de Pensii. Nu înţeleg de ce abia acum îmi impută totul. Este greşeala lor, dar eu trebuie să dau înapoi 16.300 de lei. Nu am de unde să le dau aceşti bani, mai ales că singurele venituri pe care le mai am sunt alocaţia şi indemnizaţia de handicap a fetei. În total 117 lei”, ni s-a plâns femeia. Deşi greşeala nu îi aparţine, conform legislaţiei din România, Gabriela Panait este nevoită să returneze banii încasaţi. Deşi recunosc eroarea, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii susţin că nu pot oferi mai multe date din dosarul Gabrielei Panait pentru că sunt confidenţiale. În schimb, aceştia spun că greşeala a fost descoperită în urma unor controale care au loc la nivelul întregii ţări.  „În dosarul de faţă s-a constat că pensia a fost încasată ilegal. În cazul femeii a intervenit prescripţia, dar trebuie să returneze banii pe ultimii trei ani. La dosarul în cauză s-a constatat ilegalitatea acordării pensiei. Femeia beneficiază însă de o prescripţie şi trebuie să dea banii doar pe trei ani înapoi. A fost vorba despre o interpretare eronată a legii. Conducerea unităţii s-a autosesizat şi funcţionarii care au lucrat acel dosar de pensie sunt cercetaţi de Comisia de disciplină.  Iar sancţiunile asupra acestora pot merge până la desfacerea contractului de muncă”, ne-a declarat Nicu Zburlea, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Galaţi.

Acesta nu este primul caz de acest fel înregistrat la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi şi, ca de fiecare dată, gălăţenii sunt obligaţi să plătească pentru greşelile funcţionarilor publici.

Citit 2846 ori Ultima modificare Duminică, 10 August 2014 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.