CENTRUL PENTRU JURNALISM INDEPENDENT/ Proiect pentru sprijinirea organizaţiilor de media

CENTRUL PENTRU JURNALISM INDEPENDENT/ Proiect pentru sprijinirea organizaţiilor de media
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) implementează, în parteneriat cu CENTRAS, proiectul Consolidarea Convenţiei Organizaţiilor de Media (COM). Proiectul îşi propune să sprijine creşterea capacităţii organizaţiilor profesionale ale jurnaliştilor de a susţine interesul moral şi legal al breslei şi – în egală măsură -  al publicului, în condiţiile unei pieţe profund marcate de probleme economice şi de erodarea încrederii în mass-media.

„Organizaţiile profesionale sau sindicale dedicate apărării principiilor jurnalismului au intrat într-un con de umbră. Capacitatea de reacţie a comunităţii jurnalistice din România a fost redusă într-o perioadă în care atât atacurile la adresa presei, cât şi derapajele din interiorul ei ar fi cerut o voce puternică şi coordonată”, a precizat Ioana Avădani, director executiv CJI.

În cadrul acestui proiect, experţii CJI se vor întâlni cu jurnalişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor de media din România pentru a realiza o analiză de nevoi, ce va sta la baza stategiei COM pentru următorii ani. Experţii CJI vor încerca să identifice câte organizaţii profesionale ale jurnaliştilor sunt active şi câte îşi doresc să se implice în activitatea COM.

"Jurnalistul român, mai vulnerabil ca oricând"

„Jurnalistul român este astăzi mai vulnerabil ca oricând: este chemat să practice o meserie cu standarde relativizate de angajatori fără respect pentru profesionalism, i se pun în faţă cerinţe profesionale şi tehnologice pentru care nu este pregătit, activează într-o piaţă a muncii în cădere liberă, într-un sector care nu mai are modele de business viabile şi sustenabile, într-o ţară cu legislaţie care nu ţine pasul cu evoluţiile sociale”, spune Cristina Lupu, director de programe CJI.

Convenţia Organizaţiilor de Media s-a născut în 2002, din dorinţa de a oferi mai multă vizibilitate şi putere de negociere profesioniştilor din mass-media. COM este o coaliţie informală de asociaţii de jurnalişti, de alţi profesionişti din mass-media, sindicate şi organizaţii patronale care au identificat linii de acţiune comune pentru consolidarea sectorului mass-media din România şi promovarea intereselor de grup ale breslei. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Citit 583 ori Ultima modificare Luni, 08 Decembrie 2014 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.