Deschiderea primului afterschool pentru copiii cu autism - premieră naţională la Galaţi

Deschiderea primului afterschool pentru copiii cu autism - premieră naţională la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Membrii Asociaţiei de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism din Galaţi au inaugurat, săptămâna aceasta, primul afterschool interactiv şi creativ pentru copiii cu autism din România. Proiectul a fost implementat cu ajutorul sumei de 5.000 de euro oferită de Telekom România şi 8.000 de euro autofinanţare. 

Vor învăţa cu ajutorul tehnologiei moderne

La cursurile acestu afterschool vor participa 20 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între şase şi 18 ani. „Predarea va respecta principiile terapiei ABA (Analiza Comportamentală Aplicată) şi se va face pe secţiuni, la intervale de zece minute. Se rotesc activităţile între ele. Folosim softuri speciale, o tablă interactivă, programe adaptate de logopedie, de matematică, ori de reguli simple de circulaţie. Planificarea va fi făcută separat, pentru fiecare lună, săptămână şi oră de afteschool, va fi prezentată părinţilor anticipat, dar şi pe parcursul derulării orelor, pentru generalizarea şi verificarea achiziţiilor copiilor”, explică Nicoleta Lupoae, preşedintele APCA. Părinţii nu vor putea participa la orele de terapie, ci vor putea urmări de pe hol, printr-un monitor, ceea ce fac copii lor.

Ajutor atât pentru copii, cât şi pentru părinţi

Cristiana Mărmureanu este una dintre mămicile al cărei copil cu autism va merge la acest afterschool. Băieţelul are acum şase ani şi nouă luni, iar problemele i le-au descoperit la vârsta de doi ani. A fost la grădiniţă, în regim de învăţământ de masă, şi s-a integrat grupului cu ajutorul educatoarei şi a colegilor, iar din toamnă va merge la şcoală, tot în regim de masă. „Este un pas important pentru noi, aşa îi putem ajuta pe cei mici să facă faţă cât mai bine lucrurilor care-i înconjoară la şcoală. Copilului meu i-am făcut o evaluare şi am ajuns la concluzia că s-ar putea integra foarte bine în colectiv. Cred că la început va avea nevoie de ajutorul unui asistent, dar pe parcurs se va descurca şi singur. Practic, la afterschool va repeta lucrurile făcute la şcoală, însă sub altă formă. Cifrele de exemplu se învaţă şi la tabla interactivă, şi prin desene, modelând plastilină. Ei sunt copii care reţin mai multe, dacă văd ceea ce li se predă”, ne-a spus Cristiana Mărmureanu, economist şi vicepreşedinte APCA Galaţi.

Momentul tăierii panglicii a fost emoţionant pentru cei mici. Iar la final, odată cu lansarea în aer a baloanelor albastre, spre cer s-au ridicat şi speranţele copiilor autişti la o viaţă cât mai aproape de normal.


PREMIERĂ NAŢIONALĂ la Galaţi: Primul afterschool pentru copiii cu autism

Citit 1259 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Aprilie 2015 11:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.