Din ce în ce mai mulţi copii în suferinţă. Urmăriţi atent dezvoltarea celui mic

Din ce în ce mai mulţi copii în suferinţă. Urmăriţi atent dezvoltarea celui mic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, Asociaţia „Împreună pas cu pas” trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea, de la an la an, a numărului de copii care se nasc cu autism în România.

La nivel naţional, anul 2012 înregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii Publice. Însă specialiştii sunt de părere că, în realitate, numărul este chiar de două, trei ori mai mare. Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor – Atlanta (S.U.A.), publicat în 2014, la nivel global, 1 din 68 de persoane sunt autiste.

Reprezentanţii Asociaţiei „Împreună pas cu pas” sunt de părere că ar trebui să existe o strategie naţională pentru conştientizarea populaţiei cu privire autism dar, la ora actuală, nu există niciun plan concret de cercetare şi combatere a acestui fenomen.

„Mulţi părinţi ne întreabă cum îşi pot da seama dacă micuţii lor suferă sau nu de autism. Există câteva semnale de alarmă: nu reuşesc să scoată niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni, nu răspund la nume, nu combină două cuvinte până la vârsta de doi ani, au un contact vizual redus, se ataşează de o jucărie sau de un obiect anume, nu ştiu să se joace cu o jucărie, au activităţi repetitive şi stereotipe, au obsesii cu privire la menţinerea obiceiurilor. Totuşi, recomand părinţilor să consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori înşelătoare, iar specialistul le poate spune dacă micuţul suferă de autism sau nu”, declară psihologul Nicoleta Burlacu, preşedintele Asociaţiei „Împreună pas cu pas”.


CITEŞTE ŞI: INTERVIU cu Nicoleta Lupoae, MAMA gălăţeancă, în luptă cu autismul

Citit 899 ori Ultima modificare Duminică, 05 Aprilie 2015 09:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.