La iarnă, DEZASTRU la Galaţi! ELECTRICA ATRAGE ATENŢIA: "Reţeaua nu poate face faţă mijloacelor de ÎNCĂLZIRE"

La iarnă, DEZASTRU la Galaţi! ELECTRICA ATRAGE ATENŢIA: "Reţeaua nu poate face faţă mijloacelor de ÎNCĂLZIRE"
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Electrica avertizează că, dacă oamenii vor apela la mijloace electrice de încălzire, reţeaua de distribuţie a oraşului va ceda


Conducerea Electrica Galaţi a avertizat, într-o adresă transmisă Prefecturii, că, în cazul în care furnizarea căldurii în casele gălăţenilor nu se va face prin sistemul centralizat, ca până acum, iar oamenii vor apela la mijloace electrice de încălzire, reţeaua de distribuţie în municipiul Galaţi va ceda!

Directorul Cezar Cristian confirmă astfel oficial ceea ce „Viaţa liberă” anunţa încă din luna februarie a acestui an. Semnalul de alarmă al Electrica vine după ce prefectul de Galaţi, Dorin Otrocol, a cerut un punct de vedere furnizorului de energie electrică, pentru a şti ce îi aşteaptă pe zecile de mii de gălăţeni racordaţi la sistemul centralizat, în cazul în care autorităţile nu vor rezolva criza termoficării. "În noua situaţie creată în municipiul Galaţi prin sistarea bruscă a furnizării agentului termic în întregul sistem centralizat de încălzire, utilizarea energiei electrice distribuite consumatorilor casnici şi pentru încălzirea locuinţelor ar conduce la suprasolicitarea excesivă a actualelor reţele de distribuţie a energiei electrice din municipiu. Mai mult, trecerea la varianta de încălzire a locuinţelor prin utilizarea energiei electrice va afecta, în primul rând, instalaţiile electrice interioare (de apartament) ale consumatorilor, care nu sunt dimensionate pentru a suporta acest exces de putere absorbită", a precizat Cezar Cristian, directorul Electrica Galaţi.

Acesta a avertizat, totodată, că „această creştere de putere absorbită va conduce la afectarea componentelor reţelei de distribuţie (…) cu consecinţe grave în asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor în cauză, inclusiv pentru cei cu locuinţe individuale”.

Ce soluţii propune Electrica

Reprezentanţii furnizorului de energie electrică le-au propus autorităţilor realizarea unui studiu privind impactul utilizării exclusive a energiei electrice pentru încălzirea locuinţelor, pe zone de consum (cartiere sau blocuri), care să propună şi modalităţi alternative de încălzire a locuinţelor, fezabile tehnico-economic. Conducerea Electrica a propus şi „promovarea de programe subvenţionate de izolare termică (anvelopare) a scărilor de bloc”, precum şi „promovarea, în regim de urgenţă, de proiecte de centrale termice de cartier, cu utilizarea reţelei existente de distribuţie a agentului termic şi/sau proiecte de centrale termice de scară de bloc (pe gaze naturale sau electrice)”.

Protocolul CET - Primărie, discutat cu ministrul Energiei

Primarul Marius Stan s-a aflat, ieri, la Bucureşti, unde a participat la o nouă rundă de discuţii cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. În cadrul întâlnirii, ministrului i-a fost prezentat protocolul pe care Electrocentrale doreşte să îl încheie cu municipalitatea, în vederea achiziţionării şi montării cazanului pentru apă caldă. "Se vor conveni paşii următori pentru adoptarea documentului şi parafarea acestuia", a precizat Emanuela Turcu. Protocolul agreat cu Ministerul Energiei va fi supus votului aleşilor locali.

Prefectul de Galaţi a solicitat însă şi un punct de vedere din partea Romgaz, dar compania din Mediaş nu a furnizat, până la acest moment, un răspuns.


CITEŞTE ŞI: IATĂ câţi gălăţeni au IEŞIT ÎN STRADĂ pentru a PROTESTA, nemulţumiţi de CRIZA APEI CALDE şi TERMOFICĂRII (FOTO)

Citit 7719 ori Ultima modificare Vineri, 15 Mai 2015 08:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.