Opt copii prinşi într-un război de familie
Foto: Foto Florin Răvdan

Opt copii prinşi într-un război de familie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

* Zece suflete se îngrămădesc într-o casă în care mirosul de mucegai te izbeşte de la intrare


Gina Oancea, în vârstă de 31 de ani, nu are loc de muncă şi singura ei ocupaţie este îngrijitul copiilor. Tatăl, Daniel Oancea, în vârstă de 48 de ani, stă acasă, în concediu de paternitate. Dintre cei doi, doar el a avut un loc de muncă şi întreţinea familia într-o mică măsură. Însă, pentru a nu fi dat în şomaj, a ales varianta concediului. Este mulţumit pentru că în câteva luni se va întoarce la muncă.

Casă fără apă caldă sau curent electric

Împreună cu cei opt copii, Gina şi Daniel Oancea stau într-o casă care nu le aparţine, nu au curent, apă caldă, iar mai nou nici apă rece, trăind efectiv de pe o zi pe alta.

Terenul pe care şi-au construit casa îi aparţine bunicii copiilor, mama Ginei Oancea, care munceşte de câţiva ani în Italia. Acum, femeia vrea să-şi vândă pământul şi să-şi lase nepoţii în stradă. Cel puţin aşa susţine Gina Oancea. "Înainte de Paşte, mama s-a întors în ţară şi ne-a oprit apa rece şi curentul. Eu nu îmi fac griji pentru mine, dar îmi e milă de copii. Cum vin de la şcoală îi pun direct să îşi facă temele sau îi trimit la bibliotecă, unde au şi posibilitatea de a se conecta la internet. Apă ne-au mai dat vecinii. Ne este foarte greu, mai ales că avem copii de şcoală şi au nevoie de rechizite", ne-a declarat mama copiilor.

În casa familiei Oancea, holul este făcut din lut, iar varul, faianţa sau gresia pe care şi le permit mare parte din gălăţeni lipsesc cu desăvârşire. Prima cameră nu are geamuri, astfel că acolo e beznă totală. În cea de-a doua cameră, pe perete stă o aerotermă care nu funcţionează, iar pe măsuţă e un televizor pe post de bibelou. "Ne-am gândit să ne cumpărăm un generator, dar e foarte scump, iar zgomotul e infernal. Ne e teamă să nu ne deranjăm vecinii", ne spune Daniel Oancea.

Mama-soacră îşi vrea terenul şi nepoata înapoi

De pe cele două canapele din curte, familia Oancea şi-a depănat povestea. Am aflat, astfel, că Gina este căsătorită pentru a doua oară şi că Daniel Oancea nu e tatăl tuturor copiilor. De asemenea, cu vreo zece ani în urmă, au mai fost evacuaţi şi au trăit o vreme cu chirie.

Petrica Călugăreanu este cea mai mare din copiii familiei. La naştere, ea a fost încredinţată bunicii sale. Fata, acum în vârstă de 14 ani, a ales să nu stea cu restul familiei, ci dincolo, cu bunica ei, revenită recent în ţară. Iar de-aici, povestea devine întortocheată, iar adevărul pare să fie undeva la mijloc. Mama fetei susţine ca Petrica pierdea nopţile, lipsea de acasă până la 3-4 dimineaţa şi că, din cauza certurilor, a ales să-şi facă bagajul şi să plece. Pe de altă parte, bunica fetei spune că Petrica a fost dată afară din casă de mama sa şi că Daniel i-ar fi oferit fetei bani pentru a întreţine relaţii sexuale cu el.

"Muncesc de ani de zile în Italia şi le trimit bani pentru achitarea facturilor şi pentru micuţi. Mi se rupe sufletul de copii, dar este terenul meu şi îl pot vinde oricui. M-am săturat ca banii trimişi de mine să fie cheltuiţi pe băutură şi ţigări. În ceea ce priveşte apa şi curentul, au fost oprite pentru că n-au achitat facturile", ne-a declarat bunica fetei. Cei doi soţi susţin însă că au plătit apa şi curentul.

În tot acest război între Gina Oancea şi mama sa, victimele sunt cei opt copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, care riscă să rămână pe drumuri, deşi bunica lor susţine că va face tot posibilul să-i ajute.


CITEŞTE ŞI: O familie din Galaţi, cu şase copii, locuieşte în CONDIŢII DE GROAZĂ (FOTO)

Citit 1232 ori Ultima modificare Vineri, 15 Mai 2015 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.