Liber la debranşări pentru gălăţenii din zonele unitare!

Liber la debranşări pentru gălăţenii din zonele unitare!
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Aleşii locali ai PNL cer suspendarea Hotărârii Consiliului Local nr.166/2008 privind instituirea zonelor unitare, astfel încât gălăţenii captivi în sistemul centralizat de termoficare să se poată debranşa şi să îşi asigure singuri apa caldă şi căldura de care au nevoie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost depus, joi, la sediul municipalităţii de către consilierii liberali, care speră că subiectul va fi dezbătut în şedinţa ordinară a Consiliului Local de la finele lunii iunie.

„Nu cred că este corect ca acei cetăţeni aflaţi în aşa-zisele zone unitare, unde s-ar fi făcut modernizări ale infrastructurii de furnizare a agentului termic, să rămână perpetuu legaţi de un sistem nefuncţional. Legea energiei termice spune, într-adevăr, că Consiliul Local, prin hotărâri, poate stabili zone unitare unde, prin prisma modernizărilor făcute, cetăţenii nu se pot debranşa, întrucât ar dezechilibra întregul sistem din acea zonă şi, cu alte cuvinte, s-ar face o risipă a banilor locali investiţi pentru modernizare. Dar această obligaţie instituită de lege este operaţională doar în condiţiile în care cetăţenii au dreptul corelativ de a primi acest serviciu cu caracter continuu. Dacă cetăţenii nu primesc un serviciu, nu pot fi obligaţi, în schimb, la ceva. Nu vrem să afectăm celelalte demersuri făcute cu Electrocentrale pentru a pune la punct noul sistem. Noi vrem ca sistemul centralizat să fie viabil. Dar trebuie să se asigure o alternativă pentru gălăţeni”, a declarat consilierul PNL Viorel Trif.

Conform datelor oficiale, aproximativ 60.000 de apartamente, dar şi instituţii publice şi agenţi economici sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Cel mai probabil, numărul locuinţelor a scăzut, întrucât mulţi dintre gălăţeni au ales să îşi pună centrală, după ce au rămas fără apă caldă. Cu toate acestea, potrivit aleşilor PNL, aproximativ 35 la sută dintre apartamentele racordate la sistemul centralizat sunt captive în zonele unitare.

„Incapacitatea autorităţilor locale şi a operatorului de a asigura cetăţenilor un serviciu nu poate să constituie o umbrelă sub care să se ascundă autorităţile publice locale şi operatorul şi să se justifice prin faptul că acolo s-au făcut investiţii. Şi acele investiţii trebuie să fie prezentate, trebuie făcută o evaluare a lor şi să vedem dacă acele investiţii realizate justifică instituirea zonelor unitare. Per ansamblu, sistemul din Galaţi, atunci când s-a făcut un ultim audit energetic, prezenta pierderi pe sistem de 35-37 la sută. Dacă s-ar fi făcut investiţii, aceste pierderi nu ar fi existat. Contravaloarea energiei termice pierdută în reţea este suportată de utilizatorul final, adică de cetăţean”, a afirmat Viorel Trif.

Liberalii susţin că hotărârea Consiliului Local privind instituirea zonelor unitare ar trebui să rămână suspendată până când municipalitatea va putea să asigure un sistem perfect funcţional pentru cetăţeni.

Citit 7053 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2015 12:30

11 comentarii

 • postat de Purcariu Ion
  Vineri, 05 Iunie 2015 22:32
  5.13.139.***
  O mare pacaleala punetiva oameni buni centrala strangeti din dinti pentru cheltuiala facuta dar macar stiti ca nu mai sunteti furati la repartitor la centrala daca nu vrei caldura o inchizi si nu platesti nimic
  ASTA E CINE POATE SA ISI PUNA SA ISI PUNA RESTUL LA STAN LA PRIMARIE
  1
  7
  Raportează
 • postat de Unu rupt de realitate
  Vineri, 05 Iunie 2015 18:57
  213.233.64.***
  Ce-o să mai plângă de ciudă cei ce se vor debransa : Stan a promis că în câteva zile da drumul la apa caldă si precis că, impulsionat de iminentul succes cu apa caldă, se va ambiționa și în cel mult o lună va da drumul si la căldură.

  Aș îndrăzni să spun că drept bonus un an de zile (adică până la alegeri), apa caldă si căldura vor fi gratis.
  5
  1
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Vineri, 05 Iunie 2015 16:51
  5.254.65.***
  Escule, teapa. Subsolul blocului apartine a lu matale. Asa ca nu mai orgasma ca-l vezi pe Ispas la ranit (...). Nu ca nu ne-ar placea sa-l vedem in ipostaza asta pe el si ai lui, de-acolo de la cacaterm, frigogal sau cum le-o mai spune.
  0
  2
  Raportează
 • postat de escu
  Vineri, 05 Iunie 2015 16:03
  109.166.143.***
  Cei de la calorgal sa realizeze ca a venit vremea sa nu o mai frece prin birouri si sa se apuce de munca .Asa mai la batranete alde iispas &co cu toti lingaii vechiului apaterm sa se imbrace la salopeta si sa munceasca .Enevoie de curatat canalele ,subsolurile blocurilor si poate ne vom indura sa le platim ceva .Dar numai in cazul in care executa lucrarile intocmai si la timp ,nu ca in cazul serviciilor oferite pana acum pentru care latra ca au de primit bani .Serviciile prestate au fost EXECRABILE. Ar trebui ca ei sa ne plateasca noua ,consumatorilor captivi care am fost zeci de ani jumuliti de ultimul banut in mod nejustificat ,despagubiri . DECI recapitulare :Toti cei care cred ca o sa se cocoloseasca in continuare la noul apaterm numit .....calorgal la salopeta si puneti (...) la treaba ca NU MAI TINE !
  1
  4
  Raportează
 • postat de galaten
  Vineri, 05 Iunie 2015 11:22
  86.34.187.***
  Omeni buni , stimati galateni, trebuie sa ne unim sa nu ne lasam capusati de acesta firma fantoma CALORGAL , care la momentul de fata incerca sa ne oblige sa ne debransam cu ei, cerandu-ne pt debransare sume enorme astfel:
  470lei proiectul, si inca 50 de lei /calorife pt debrasarea lor, deci in jur de 700 de lei ne obliga o firma cu care noi nu avem nici un contract, nu avem nimic in comun, nici asociatia nu are contract, iar ei ne amenita ca daca nu ne debransam cu ei ne vor amenda si nu ni se va lua in calcul faptul ca SUNTEM DEBRANSATI, OBLIGANDU-NE SA PLATIM LA PAUSAL! Oameni buni, revenit-va, noi nu avem nici o obligatie sa le platim lor acesti bani. Cred ca ei incerca sa mituisca administratorii sa faca contracte cu ei..Va trebui sa ne unim si sa ne opunem!
  3
  17
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 05 Iunie 2015 10:07
  5.13.215.***
  Eu locuiesc intr-o asa zisa zona unitara. Ca si multi alti galateni, sunt cu plata intretinerii la zi dar in schimb am fost victima incompetentei sistemului impus, girat si manageriat de autoritatile locale. Prin sistem ma refer la apaterm, primarie, consiliu local. Cum sistemul respectiv nu a fost capabil sa-mi asigure serviciile pentru care am platit, pentru mine acest sistem nu mai exista. Ca atare m-am debransat singur fara sa cer vreo parere cuiva (nu poti sa ceri parerea unor incompetenti dovediti) si fara sa platesc vreo taxa. Si va spun sincer, cand am taiat teva cu flexul chiar nu am simtit nevoia sa ma uit in vreun proiect (proiect pentru care Apaterm cerea cca. 300 lei). Ce pot sa patesc acum? Daca as fi golan as spune ca nu pot decat sa-mi .su_ _ _ _la. Dar nu sunt, asa ca ma gandesc ca pot sa ma amendeze. De abia astept. In conditiile in care acest sistem mi-a incalcat flagrant drepturi fundamentale prevazute si garantate de constitutie si mi-a cauzat un prejudiciu material si moral imens, care credeti ca ar fi deznodamantul unui proces cu acest sistem? In concluzie, parafrazand versurile unei melodii hip-hop, "ma p_s pe el de sistem..."
  1
  25
  Raportează
 • postat de alecburuiana
  Vineri, 05 Iunie 2015 09:57
  109.102.89.***
  ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Vineri, 05 Iunie 2015 09:45
  82.208.137.***
  Consumatorii trebuie sa cheme in instanta asociatia si furnizorul de servicii si vor obtine aviz pentru debransare. Nu exista lege constitutionala care sa oblige un consumator sa ramana client la o companie.
  0
  16
  Raportează
 • postat de cata intunecime este in capul locuitorilor acestui oras!Si cand te gandesti ca marea majoritate a acestor intunecati voteaza.
  Vineri, 05 Iunie 2015 09:21
  78.96.253.***
  Platiti fraierilor debransare, bani pentru campanie electorala la care puneti botul si alegeti iar mafiotii.

  Organele statului trebuie sa verifice ce utilitate a dat apaterm banilor luati pana acum pentru debransari.Asta in situatia cand asa zisele chitante nu erau cu regim special ci niste hartii trase la xerox.
  0
  17
  Raportează
 • postat de popo
  Vineri, 05 Iunie 2015 09:08
  89.137.230.***
  Da , buna initiativa . Debransarea trebuie sa fie gratuit ,
  0
  17
  Raportează
 • postat de GLAI
  Vineri, 05 Iunie 2015 09:06
  109.166.133.***
  Debransare de la ce sau de la cine?
  Avand in vedere ca Apaterm e in faliment, mai trebuie platita taxa de debransare? Daca da, unde se duc banii?

  Si nu cred in nici un caz ca trebuie platita catre Calorgal intrucat nimeni nu are contract cu aceasta firma capusa!

  Deci teoretic si practic debransarea e facuta automat si gratuit tinand cont de faptul ca nimeni nu asigura apa calda si caldura deci nu si respecta contractul.
  1
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.