Ecografii la distanţă pentru bolnavi din Galaţi, cu sprijinul unor specialişti din Franţa

Ecografii la distanţă pentru bolnavi din Galaţi, cu sprijinul unor specialişti din Franţa
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Ioan”, din Galati, Profesorul Philippe Arbeille şi medicul Monica Georgescu, de la Spitalul Universitar din Tours, Franţa, au fost prezenţi în weekend la Galaţi pentru a le prezenta medicilor de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Ioan” o tehnică nouă de investigaţie prin tele-ecografie la distanţă.  La eveniment au participat şi profesorul dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină din Galaţi, medicul Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Copii, dar şi reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Judeţean.

Tehnica de investigaţie prin tele-ecografie reprezintă o noutate prin faptul că braţul, folosit în trecut, este înlocuit de o sondă, care poate fi controlată de la distanţă. „Sonda este adaptată unui ecograf special conceput, ce permite modificarea parametrilor tehnici gain, de profunzime, poziţionarea Dopplerului în culori sau pulsat.  Avantajul sondei constă în dimensiunile mai mici, fiind mult mai uşor de manevrat decât braţul de tele-ecografie”, ne-a explicat medicul Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Pediatrie.

Tele-ecografie făcută în Galaţi pentru Franţa

Pentru a le arăta celor prezenţi importanţa şi eficacitatea metodei, profesorul Philippe Arbeille a realizat, în direct, o ecografie pe un pacient aflat la 2.000 de kilometri de ţară, în dispensarul din Richelieu, Franţa, unde un cadru medical, nespecializat în ecografie, a ţinut sonda pe pacient. „Întalnirea a prezentat un context de familiarizare cu noua tehnică şi, în acelaşi timp, a fost un prilej bun de a discuta posibilitatea colaborării dintre clinicile din Tours şi Galaţi, pentru realizarea unui proiect european prin care să poată fi achiziţionat un astfel de sistem de tele-ecografie în Galaţi”, a a completat managerul Spitalul de Copii.

Un astfel de sistem le-ar fi de real ajutor medicilor gălăţeni pentru că ar ajuta persoanele din localităţile din judeţ, care nu se pot deplasa la spital pentru efectuarea unei ecografii.

Citit 1960 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iunie 2015 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.