Compresă uitată în abdomenul unei femei, după o cezariană

Compresă uitată în abdomenul unei femei, după o cezariană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După o cezariană, unei femei de 21 de ani i s-a găsit un corp străin în abdomen * Nimic extraordinar, spun specialiştii *

Un bărbat de 27 de ani afirmă că soţia sa cu şase ani mai tânără a avut de suferit după ce medicul ginecolog Jean Ciobotaru (foto 2), din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, i-ar fi uitat o compresă în abdomen, în timpul unei intervenţii chirurgicale. De fapt, medicul executase o operaţie de cezariană în cazul femeii, pe data de 2 februarie.

Ieri, 17 iunie, dr. Ciobotaru a declarat presei că „este posibil” să fi uitat acea compresă în abdomenul femeii, dar a mai afirmat şi că ar fi fost şantajat de o persoană care susţinea că vine în numele familiei Ionescu, dar care nu i-a dovedit cu acte acest lucru, şi i-a cerut nu mai puţin de 100.000 de euro ca să nu informeze presa cu privire la acest caz. Soţul femeii îl contrazice şi susţine că nici el, nici reprezentatul său nu i-au cerut medicului niciun ban.

Operaţie la Iaşi

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, Sergiu Ionescu, soţul femeii operate de dr. Jean Ciobotaru, a declarat: „Abia după circa o lună şi jumătate de la operaţie, soţia a început să simtă dureri mai mari. Am fost la Spitalul Judeţean, într-o seară şi ni s-a spus că soţia ar putea rămâne internată. Dar nu aveam cu cine să lăsăm copilul, acasă. Eu eram acasă, dar a doua zi plecam la serviciu ( bărbatul a declarat că lucrează la Tulcea, la un depozit de materiale), şi tot nu aveam cu cine lăsa copilul. Ni s-a spus că putem veni a doua zi dimineaţă, ca să ne vadă domnul doctor care a operat-o”, îşi aminteşte bărbatul.

„Dar, cum aveam şi probleme cu copilul, n-am mai venit”. Bărbatul a mai spus că, după o vreme, şi-a dus soţia la medicul de familie, iar acesta le-a recomandat un alt medic, la care au făcut o ecografie. „Soţiei mele i s-a spus că are un ovar inflamat şi i s-au prescris antibiotice şi antiinflamatoare”, a mai spus bărbatul.

Ulterior, susţine Sergiu Ionescu, a plecat cu soţia la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, unde, după o altă ecografie, medicii au observat corpul străin şi au intervenit chirurgical pentru îndepărtarea lui.

„Era o pungă de puroi care învelea compresa şi ovarul. Nu se putea scoate doar compresa şi i s-a extirpat şi o parte din ovar”, povesteşte soţul femeii de 21 de ani. „Am trecut prin multe la Iaşi, cu soţia internată, cât am fost singur cu copilul, aşa că vreau să se facă dreptate”, a afirmat Sergiu Ionescu.

Ce spune medicul?

„La aproximativ trei luni de la data operaţiei am fost contactat de o persoană în numele familiei Ionescu, pe scurt solicitându-mi-se o sumă de bani pentru a nu fi dat în mass-media. Mi s-a cerut 100.000 de euro. La întrebarea mea, «ce ar reprezenta cei 100.000 de euro?», acea persoană mi-a răspuns că ar fi cheltuielile pe care le-a avut familia Ionescu la Iaşi. Cam atât”, a declarat dr. Jean Ciobotaru, care  afirmă că a refuzat presupusa revendicare.

„Păi 100.000 de euro… În primul rând că nu m-a contactat familia. M-a contactat o persoană străină. Am încercat să-i cer acelei persoane o hârtie prin care să mi se arate că reprezintă familia Ionescu, dar nu mi s-a arătat aşa ceva. Şi bineînţeles că nu e legal ceea ce mi s-a propus”.

Întrebarea cheie este, însă: a uitat medicul acea compresă în abdomenul femeii? „E posibil. Nu neg”, a răspuns dr. Ciobotaru.

În cazul în care se va dovedi că aşa a fost, are medicul ginecolog asigurare de malpraxis? Da. Oricum, este o greşeală, e posibil să fi uitat, nu neg lucrul acesta, dar suma care a fost pretinsă oricum depăşeşte cu mult suma pentru care am fost asigurat la societatea de asigurări pentru malpraxis”.

„Şi mi s-a părut normal să aştept să fiu contactat de pacient în primul rând, pentru că doamna după ce a fost externată din spital nu s-a mai prezentat la niciun fel de control, ca să aflu stupefiat că a fost operată pentru acest corp străin – probabil compresă lăsată în abdomen. Mi se părea normal ca pacienta să vină, ştiind că a fost operată de mine, la un control, ca orice lehuză operată”, a mai declarat medicul ginecolog.

Cum s-a putut întâmpla aşa ceva?

„Bănuiesc că pe fondul oboselii, operaţia a fost făcută în cursul nopţii, în jurul orei  1-2 – ştiu ora pentru că m-am uitat în condica de operaţii, în urma abordării de către acea persoană străină şi am văzut că am făcut-o în timpul nopţii. Mai mult de atât nu-mi aduc aminte”, a conchis dr. Ciobotaru.

„Nu-i vorba de nicio sumă!”

Sergiu Ionescu a declarat că nici el, nici reprezentantul familiei sale nu i-au cerut bani medicului. „Nu-i, domnule, nici o sumă!, a declarat soţul femeii. A fost o persoană, a discutat cu el să vadă ce are de zis, iar domnul  doctor a zis că a fost o greşeală, sau cum a zis el,  şi atâta”.

„Eu mă duceam la el să cer bani? Am vrut să văd ce are de zis. Pe mine nu mă interesează banii, la câte am tras eu cu soţia. Opinia lui asta a fost, că a fost o greşeală. Nu i-am cerut nici un ban dumnealui. Am vrut să văd ce are de zis, a spus că e o greşeală, că se mai întâmplă şi asta a fost toată chestia”.

„Dacă dumnealui crede aşa, că i-am cerut eu bani, e opinia dumnealui. Eu alte comentarii nu mai fac, cel puţin în lipsa avocatului meu. N-am cerut nici o sumă şi nici nu cer nici o sumă. Să ajungem unde trebuie pe cale legală şi atât”, a mai spus Sergiu Ionescu.

„Reprezentantul meu mi-a spus că va înainta o plângere către Colegiul Medicilor, iar eu voi depune mâine, poimâine când o să am timp o plângere la Parchet. Vreau să merg până la capăt pentru că este vorba despre viaţa soţiei mele, până la urmă. Dacă mai stăteam câteva zile … Eu ce făceam, singur cu un copil? Şi oricum, având în vedere că operaţia este recentă, nici nu ştiu ce se va întâmpla, pentru că treaba nu este trecută”, a încheiat bărbatul. 

Poziţia Colegiului Medicilor

Preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea, ne-a informat ieri, 17 iunie, la orele prânzului, că la instituţia pe care o prezidează nu se depusese, încă, nici o plângere în acest caz. Ar putea fi o situaţie în care Colegiul să se autosesizeze.

„Dacă acest caz va fi făcut public şi va apărea în media, da”, ne-a asigurat dr. Cristea.  Dacă în zilele următoare Colegiul va deschide o anchetă , aceasta va fi a doua care îl va implica, în acest an, pe dr. Jean Ciobotaru. Prima a fost cea desfăşurată în cazul copilului cu piciorul rupt, în spital, în luna  ianuarie a acestui an.

Dr. Nicolae Bacalbaşa: „E nevoie de foarte multă măsură”

Cu privire la acest caz, i-am cerut punctul de vedere directorului medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi dr. Nicolae Bacalbaşa, care este totodată şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor.

„Sigur că se va pronunţa Colegiul într-o fază finală, în urma unor proceduri de lungă durată, respectând interesele tuturor părţilor. În ceea ce priveşte corpii străini uitaţi: s-au uitat, se uită şi se vor uita. Fiecare dintre noi este asigurat. Societăţile de asigurări iau o grămadă de parale de la medici şi asistente medicale, de  altfel, şi de obicei nu plătesc nimănui nimic. Este, după părerea mea, o chestiune între asigurători şi persoană vătămată. În rest răspunderea celui care eventual a uitat un corp străin este legată de consecinţele acestei situaţii. Sunt lucruri neplăcute, omeneşti, care, încă odată, s-au întâmplat şi se vor întâmpla şi trebuie foarte multă măsură, echilibru şi civilizaţie”, a declarat dr. Bacalbaşa.

Nimic extraordinar, spun specialiştii

Mai multe detalii privind condiţiile în care se pot întâmpla astfel de incidente ne-a oferit dr. Elisabeta Şerban, şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie II, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

„Nu am detalii privind dificultatea operaţiei în cauză. Astfel de incidente nefavorabile şi pentru pacient şi pentru medic s-au mai întâmplat, dar până acum medicul nu era culpabilizat în asemenea măsură. Erau privite ca evenimente care se mai întâmplă. Depinde de dificultatea operaţiei, în sensul că dacă această dificultate este mai mică, vina medicului este mai mare şi invers”, a declarat dr. Şerban.  

Citit 8973 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.