Ziua Imnului, marcată la Centrul Militar

Ziua Imnului, marcată la Centrul Militar
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Copiii prezenţi în sală au rămas în picioare, chiar dacă mai erau locuri, însă au vrut să vadă cât mai bine tot! S-a aplaudat, s-au făcut poze. Am ascultat cântece româneşti vechi, imnuri patriotice emoţionante, cu care românii au trecut Carpaţii, în 1918, sau au privit spre Basarabia (“Treceţi batalioane române Carpaţii!”, sau “Hai, să facem hora mare!”), cântece din Bucovina, dansuri populare, poezie patriotică veche. Aşa a fost miercuri, 29 iulie, marcată, în Sala cu oglinzi a Centrului Militar Galaţi, sub steag şi sub chipurile lui Ştefan şi Mihai Viteazu, Ziua Imnului Naţional.

Festivitatea a fost onorată de prefectul Dorin Otrocol. Prof. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului Judeţean de Istorie „Paul Păltănea”, a vorbit despre naşterea şi interzicerea imnului care împlineşte aproape 170 ani, despre imnurile la români, a evocat „simbolurile sfinte” ale neamului - alături de imnul naţional, stema şi steagul ţării. Şi a încheiat, potrivit titlului imnului, dat de primul vers: „Mai este încă nevoie să ne deşteptăm!”.

Pe scena sălii au evoluat apoi formaţia de muzică şi dans popular „Colindătorii” a Centrului Militar, elevii de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din comuna I.C. Brătianu, cu un mic recital de versuri, Ansamblul folcloric “Doina Covurluiului” al Centrului Cultural “Dunărea de Jos”.

În încheiere, asistenţa a salutat imnul, cântând alături de o micuţă interpretă poemul patriotic ''Un răsunet'' de Andrei Mureşanu, publicat în iulie 1848, în suplimentul „Gazetei de Transilvania” din Braşov - „Foaie pentru minte, inimă şi literatură''.

Citit 981 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 18:19

1 comentariu

 • postat de Gidea
  Joi, 30 Iulie 2015 17:29
  91.216.52.***
  Pentru ca unii sa participe la ceremonii, altii trebuie sa traga din greu. Pentru acestia din urma nu exista sarbatori. Acestia trebuie sa scoata si paralele celor care nu rateaza nici o sarbatoare.
  Romania - tara unde boii ara si caii maninca.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.