Obligativitatea cardului de sănătate a fost amânată din nou: "Va deveni obligatoriu probabil din luna septembrie"

Obligativitatea cardului de sănătate a fost amânată din nou: "Va deveni obligatoriu probabil din luna septembrie"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gălăţenii mai au la dispoziţie o lună pentru a intra în posesia cardului naţional de sănătate. Din luna septembrie, acest document va deveni obligatoriu, a precizat, vineri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. Obligativitatea prezentării cardului de sănătate la medicul de familie sau la spital a fost astfel amânată cu încă o lună, după ce, la începutul lui iunie, autorităţile anunţau că documentul va deveni obligatoriu de la 1 august.
Conducerea CNAS spune că a luat această decizie din cauza numărului mare de asiguraţi care nu au mers încă să-şi ia cardul de la medicul de familie la care sunt înscrişi sau de la sediile caselor judeţene de asigurări de sănătate. În total, în jur de 350.000 de persoane s-ar afla în această situaţie.

Vină aruncată pe perioada concediilor

"Ne-am gândit că, fiind lună de concedii, probabil că din acest motiv cetăţenii care încă nu au intrat în posesia cardului nu şi-au găsit timp să vină la casă să îşi ridice cardul. Mai au foarte puţin timp pentru că va veni foarte repede data când va fi folosit doar cardul pentru cei care au intrat in posesia documentului, iar cei pentru care nu a fost emis cardul primesc servicii medicale şi cardul va fi emis automat, fără să facă cetăţeanul ceva. Sigur, nu vreau să dau o dată fixă exactă, dar cu certitudine luna septembrie va fi lună de folosire doar a cardului", a declarat preşedintele CNAS, pentru Digi 24.

Servicii medicale şi fără card

Cu alte cuvinte, pe tot parcursul lunii august, puteţi merge la medic sau la spital indiferent dacă aveţi sau nu card de sănătate. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi le-au cerut furnizorilor gălăţeni de servicii medicale (medici de familie, spitale etc. - n.r.), în luna iunie, să respecte legislaţia actuală (Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 557/246/2015 şi Ordinul preşedintelui CNAS nr. 248/2015 - n.r.) şi să le acorde pacienţilor asiguraţi servicii medicale, indiferent dacă deţin sau nu card de sănătate. Această dispoziţie se aplică şi în luna august.
În cazul în care nu aţi primit prin poştă cardul de sănătate, trebuie să mergeţi la sediul CJAS Galaţi, pentru a verifica dacă documentul se află acolo. În caz contrar, înseamnă că nu a fost încă tipărit, motiv pentru care va trebui să solicitaţi, printr-o cerere scrisă, tipărirea unuia.

Citit 2548 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2015 16:38

1 comentariu

 • postat de x
  Duminică, 02 August 2015 10:01
  89.137.225.***
  Similitudini, haos și cultură civică
  În primele de luni de "coabitare" între necesitatea prezentării cardului de sănătate și "obligativitatea" servirii noastre fără card (în baza logicii că "oricine a plătit asigurările, TREBUIE să primească necondiționat serviciile medicale"), mi s-a părut "normal" ca să primim serviciile FĂRĂ să avem cardul la noi.
  Totuși, autoritățile oferindu-mi timp de gândire prin aceste amânări REPETATE (având în spate un haos românesc bine-(dez)organizat), mi-au venit în minte unele similitudini cu ALTE aspecte ale vieții nostre sociale, în care DEJA gândim și acționăm altfel.
  O primă analogie este necesitatea conducătorilor auto de a avea asupra lor permisul de conducere, chiar dacă polițistul rutier face verificări în baza de date centrală; probabil că (aproape) toți șoferii știu că, aflându-se în trafic rutier, în conformitate cu OUG 195/2002 și a Regulamentului asociat, pot primi amendă dacă nu au asupra lor permisul, chiar dacă toate treburile sunt în regulă.
  O alta este la bănci; nu la cele din parc, ci la cele cu care avem relații bănești: nu ni se dă niciun leu/$/euro (inclusiv la ghișeele cu funcționari) dacă nu avem la noi cardul de bancă, chiar dacă vrem banii-NOȘTRI din banca-LOR!!! (și putem dovedi, cu cartea de identitate, că suntem cine trebuie!)
  A treia situație (dar nu și ultima) este cardul de acces întro instituție (e vorba de acelea unde există un astfel de sistem): nu putem intra fără acest card, deși, în afară de ACEL card de intrare, noi îndeplinim TOATE condițiile de acces.
  Aici puteți înlocui sintagma "card de acces" cu CHEIE (o cheie obișnuită, gen Yală sau de lacăt), și încercați să intrați în casa VOASTRĂ, închisă la plecare, după ce vă rătăciți/pierdeți banala cheie cu care, legată la gât cu o sforicică pentru a n-o pierde, în copilărie ne jucam pe toate coclaurile!
  Primele concluzii la care am ajuns:
  - ORI (cardul)/cartea noastra de identitate primește TOATE funcțiile de mai sus (plus altele, gen carduri de fidelitate pentru cumpărături),
  - ORI ne adaptăm social și înțelegem PREȚUL ce trebuie să-l plătim pentru ORGANIZAREA noastră întro societate tot mai complexă.
  PS. Din considerente pe care nu am timp și spațiu ca să le explun aici și acum, optez pentru varianta a doua, aceea cu N carduri la M funcții.
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.