Obligativitatea cardului de sănătate a fost amânată din nou: "Va deveni obligatoriu probabil din luna septembrie"

Obligativitatea cardului de sănătate a fost amânată din nou: "Va deveni obligatoriu probabil din luna septembrie"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gălăţenii mai au la dispoziţie o lună pentru a intra în posesia cardului naţional de sănătate. Din luna septembrie, acest document va deveni obligatoriu, a precizat, vineri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. Obligativitatea prezentării cardului de sănătate la medicul de familie sau la spital a fost astfel amânată cu încă o lună, după ce, la începutul lui iunie, autorităţile anunţau că documentul va deveni obligatoriu de la 1 august.

Conducerea CNAS spune că a luat această decizie din cauza numărului mare de asiguraţi care nu au mers încă să-şi ia cardul de la medicul de familie la care sunt înscrişi sau de la sediile caselor judeţene de asigurări de sănătate. În total, în jur de 350.000 de persoane s-ar afla în această situaţie.

Vină aruncată pe perioada concediilor

"Ne-am gândit că, fiind lună de concedii, probabil că din acest motiv cetăţenii care încă nu au intrat în posesia cardului nu şi-au găsit timp să vină la casă să îşi ridice cardul. Mai au foarte puţin timp pentru că va veni foarte repede data când va fi folosit doar cardul pentru cei care au intrat in posesia documentului, iar cei pentru care nu a fost emis cardul primesc servicii medicale şi cardul va fi emis automat, fără să facă cetăţeanul ceva. Sigur, nu vreau să dau o dată fixă exactă, dar cu certitudine luna septembrie va fi lună de folosire doar a cardului", a declarat preşedintele CNAS, pentru Digi 24.

Servicii medicale şi fără card

Cu alte cuvinte, pe tot parcursul lunii august, puteţi merge la medic sau la spital indiferent dacă aveţi sau nu card de sănătate. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi le-au cerut furnizorilor gălăţeni de servicii medicale (medici de familie, spitale etc. - n.r.), în luna iunie, să respecte legislaţia actuală (Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 557/246/2015 şi Ordinul preşedintelui CNAS nr. 248/2015 - n.r.) şi să le acorde pacienţilor asiguraţi servicii medicale, indiferent dacă deţin sau nu card de sănătate. Această dispoziţie se aplică şi în luna august.

În cazul în care nu aţi primit prin poştă cardul de sănătate, trebuie să mergeţi la sediul CJAS Galaţi, pentru a verifica dacă documentul se află acolo. În caz contrar, înseamnă că nu a fost încă tipărit, motiv pentru care va trebui să solicitaţi, printr-o cerere scrisă, tipărirea unuia.

Citit 2692 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2015 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.