FOTO/ O NOUĂ SURPARE pe Faleza Superioară
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ O NOUĂ SURPARE pe Faleza Superioară
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pe Faleza Superioară a Dunării, de la Parcul Viva spre Trecere bac, a apărut o nouă groapă. Principalul motiv pentru surparea pistei de biciclete pe o porţiune de doi metri o reprezintă starea fragilă în care se află solul, încă o dovadă a faptului ca faleza din Galaţi are nevoie de reconsolidare.

Oamenii din zonă spun că terenul era lăsat de mai mult timp, însă nimeni nu a acordat atenţie până acum acestui lucru. "Eu am văzut că se lasă încet betonul, dar nu sunt inginer, aşa că am trecut mereu pe lângă. Uite că acum s-a lăsat de tot şi e ditamai groapa. Păi, dacă era un copil care trecea pe acolo sau un biciclist, cine era responsabil?", ne-a spus Vasile H., un trecător.

"În zonă a fost o alunecare de teren, din cauza infiltraţiilor de apă în sol. Am delimitat zona cu bandă roşie, pentru a fi ocolită, şi vom începe lucrările de reabilitare", ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Chiar dacă groapa va fi acoperită, altele vor ieşi la suprafaţă, în locuri diferite, pentru că întreg solul pe care este construită faleza se scufundă, anual, cu doi centimetri. Pentru reabilitare, ar fi necesară suma de 100 de milioane de euro, momentan indisponibilă.

Conducerea municipalităţii intenţionează să acceseze fonduri europene pentru finanţarea proiectului. „Primăria municipiului Galaţi a inclus proiectul de consolidare a falezei Dunării pe lista de priorităţi pentru atragerea de finanţări europene în exerciţiul bugetar comunitar 2015-2020”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Trebuie spus că, în 2014, Primăria a plătit 347.000 de lei cu TVA pentru studiul şi expertiza hidrogeotehnică privind Faleza Dunării - zona Bulevardului Marii Uniri, Parcul La Elice şi zona blocurilor P - realizate de Academia Română şi de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Specialiştii au concluzionat că sunt multiple fenomene care duc la instabilitatea Falezei, probleme care au început cu anii '60 şi au continuat din cauza lucrărilor executate cu deficienţe în gândire şi execuţie. Şi nu există o singură soluţie, fiecare fenomen trebuie tratat independent.

Citit 5968 ori Ultima modificare Luni, 03 August 2015 20:49

13 comentarii

 • postat de Vlad Tepes
  Luni, 03 August 2015 09:30
  109.102.90.***
  Facem noi haz de necaz, insa problema e tare serioasa si grava. Nu-mi voi da cu parerea aici insa doresc sa va amintesc despre 2 Turci ... Nu am nimic cu poporul sau etnici turci; ei nu au nici o vina ca 2 personaje din politica / conducerea galateana poarta numele de TURCU !
  Primul e dl. Turcu, fost emanat al defunctului partid a lui Vosganian. Acest domn a fost mare in conducerea Mediului din Galati. Daca cautati in arhivele galatene de televiziune locala, veti gasi o promisiune care suna cam asa: "cat voi fi eu Turcu la conducerea Agentiei de Mediu GL, nu se va mai construi vreo vila / bloc, etc, pe faleza Dunarii". Am convingerea ca dupa aceea declaratie, stimabilul domn Turcu a emis si mai multe semnaturi pe autorizatiile de constructii care au permis inmultirea " noilor cladiri dupa promisiunea facuta ".
  A 2-a e d-na / d-ra Turcu care tot raspandeste minciunile ei sau ale altora referitoare la: faleza Dunarii, tunel, caini, tei, curatenie, cinste, corectitudine, dreptate, etc.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Akbar
  Duminică, 02 August 2015 20:12
  5.13.196.***
  Din scurta alocutiune a purtatorului de vorbe a Primariei, aflam cu stupoare ca oricat s-ar chinui cu astuparile domniile lor, Faleza Superioara tot ce stie face, adica fuge spre Dunare. Iar banuti nu-s deocamdata, cu toate ca noi o tinem sus si tare ca vrem neaparat un pod. E bine ca totusi ne-am luminat si in sfarsit aflam ce e cu acea banda rosie aruncata pe jos, in bataie de joc. Iar locul caramizii este fix pe mijlocul trotuarului. Noaptea mintii e ca respectiva banda delimiteaza zona spre carosabil decat spre zona pietonala, de parca ar atentiona soferii ca exista o groapa in trotuar. Finalul e apoteotic. Aflam ca pana in 2020, cu sprijinul unor functionari competenti si neplantati politic si prin mila Europei vom avea resursele financiare sa incepem consolidarea Falezei Superioare. Numai sa nu fie prea tarziu. Ca fenomenele sunt multe si trebuie tratate separat.
  Cine sa-l fi ascultat pe regretatul domn Cosovliu ? Pe atunci, flacaii construiau blocuri si vile pentru meltenii care voiau panorama din balcon.
  Sunteti penibili !!!
  1
  5
  Raportează
 • postat de Apa meteorică este de vină, așa spune specialista de cuvânt a Primăriei, la orice gaură apărută.
  Duminică, 02 August 2015 19:16
  178.138.63.***
  Chiar treceam pe acolo și mă întrebam, ce rost să pui pe stradă un canal colector a apei pluviale în vârful dealului ??? Și nici-un canal colector spre valea spre bac și doar unul tocmai în dreptul Parcului Viva. Nu mai vine purtătoarea de cuvânt a Primăriei să dea vina pe ,,apa metorică'', pe seceta asta?
  1
  6
  Raportează
 • postat de luke
  Duminică, 02 August 2015 18:38
  89.137.225.***
  SURPAREA FALEZEI E CA ORGASMUL FEMEII.....ISI DA DRUMUL CAND AUDE O VESTE BUNA:).... E SEMN CA PRIN TUNELUL EI VOR TRECE GRATARGII CU MICII DUPA EI SI BEREA:)....ASISTATII SOCIAL DIN URMA LOR,MOCANGIII:)!!
  2
  6
  Raportează
 • postat de Vanzatorul
  Duminică, 02 August 2015 17:36
  5.13.188.***
  Au inceput lucrarile la tunel !
  3
  6
  Raportează
 • postat de zaz
  Duminică, 02 August 2015 01:11
  66.249.93.***
  Nu e problemă! În zona aia au ajutat şi băieții de la Gospodărie Urbană când au "curățat" toți copăceii de pe versantul falezei. Ca să fie mai curată zona. Noul Galați = mereu o nouă provocare
  2
  13
  Raportează
 • postat de zola
  Sâmbătă, 01 August 2015 13:20
  5.13.236.***
  In dreptul surparii, dincolo de drumul rutier tocmai ce se da in folosinta un bloc cu 6 etaje nou construit! Asta de ce nu vede nimeni!? Ale cui sunt apartamentele construite aici!? Blocul se afla situat pe faleza superioara la mai putin de 20 m de calea rutiera. In rest, cu inchiderile drumului rutier, aberatii. Mergeti sa va controlati la cap fratilor!!!!
  2
  23
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Sâmbătă, 01 August 2015 13:01
  5.13.135.***
  AM SUSTINUT INTODEAUNA SA NU MAI CIRCULE NICI UN FEL DE VEHICOL PE FALEAZA SUPERIOARA CAT SI INFERIOARA!!!!!!!!
  ACEST SPATIU SAFIE DESTINAT EXPRES GALATENILOR CA MIJLOC DE PROMENADA, BINE INTALES AMENAJAT FRUMOS!
  TREPIDATIILE CONTNIU A MASINILOR SI ORI CE VEHICOL, FACE CA SOLUL SIASA LUTOS-LEOSS SA SE DESPRINDA, MAI ALES PE PORTIUNI DEGRADATE DIN VECHIME! SI CONSTRUCTIILE FACUTE IN APROPIERE GENEREAZA INSTABILITATEA SOLULUI MAI ALES ATUNCI CAND SE BATEA PENTRU FUNDATII???!!
  ASA CA DL CONSILIERI LOCALI NUMAI CHELTUITI BANII BUGETULUI PE DIFERITE CARPELI-AIUREA!!!!!
  20
  10
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 01 August 2015 06:56
  5.13.236.***
  Sa scoata apa din iazul din parc si sa puna pamant si flori daca nu o sa plece tota zona . Nu exista captuseala impermeabila ,tot sunt infiltratii .
  11
  8
  Raportează
 • postat de PRIMARUL A SPUS:PACE VOUA!TUNELELE MELE SUNT IN CONSTRUCTIE.
  Sâmbătă, 01 August 2015 06:56
  78.96.253.***
  Bai fratilor, primarul lucreaza si noaptea.Sapa tuneluri, incearca solul precum cartita.Se vede activitate intensa, pana acum a facut vreo trei foraje, cel de la elice pentru tunel spre Ganesti, dupa ce trece Dunarea, celelalte, unul la Sapoca de Buzau, altul spre Bucuresti ca sa ajunga mai repede la spitalul noua, si, banuiesc ca un tunel la psihiatrie pe Traian, motiv pentru care strada a fost lasata de izbeliste.

  Problema este cine plateste toate aceste dulcegarii de prostit lumea, avand in vedere ca sunt bani multi aruncati pe imaginatii bolnave, acum cand somajul la Galati este de 9%, iar seceta lipeste si mai tare burtile goale de spate.A, dar stai, uitasem, mincinosul patologic Ponta , la rectificarea bugetara, a alocat la primarii miliarde pentru asistenta sociala, masa mare de saraciti sunt prostiti pentru alegerile 2016, PSD- ul se vrea in continuare la furat.
  3
  26
  Raportează
 • postat de Comunicat oficios
  Sâmbătă, 01 August 2015 05:08
  84.117.40.***
  Nu e nici o surpare ! A inceput sa se construiasca in mod natural tunelul pe sub Dunare, SF-ul primariei, fara nici un plan de fezabilitate ! De fapt, au inceput sa se construiasca in acelasi timp 2-3 tuneluri de acest fel !
  1
  35
  Raportează
 • postat de x
  Sâmbătă, 01 August 2015 00:58
  89.137.225.***
  Mai plimbati-va pe faleza.
  1. Mai sus de Pescaru, pe banda intii, spre Mazepa 2, EXACT unde ABIA ce au lucrat (ne)specialistii de-la-o-firma, carosabilul (IAR) s-a lasat; un pic.
  Recunosc ca, totusi, locul a fost in(con)jurat de nelipsitele de acum benzi alb-rosii; a propos: e inventie dinamovista?
  2. Mai departe, spre intersectia TrecereaBac si intrarea-iesirea de la Gradina Botanica, pe partea spre IVAS, undeva, trotuarul se mai mentine/sustine doar "in grosimea" covorului asfaltic.
  Daca trec doi halterofili de la categoria open, s-ar putea CA CApdeminge sa-i aiba pe constiinta.
  2
  23
  Raportează
 • postat de Ultimul stinge lumina in catunul Galati
  Sâmbătă, 01 August 2015 00:17
  5.13.207.***
  In nou gropzilla e Stan,Marius Stan care a inceput sa sape tunelul pe sub Dunare :))))))))))))))))....Stanica ai distrus orasul:teiii pe Faleza si pe Domneasca mutilati,zeci de copaci de pe faleza inferioara taiati,orasul plin de gropzille,strazi blocate...un oras dupa chipul si asemanarea ta....grotesc
  1
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.