Salarii mai mari cu 25 la sută pentru cadrele medicale gălăţene. Ce cred medicii

Salarii mai mari cu 25 la sută pentru cadrele medicale gălăţene. Ce cred medicii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Medicii spun că nu vor legalizarea şpăgii, ci salarii decente şi condiţii normale de lucru * 3.500 de salariaţi gălăţeni vor beneficia de majorarea salarială promisă


De două zile de negocieri au avut nevoie guvernanţii şi sindicaliştii din Sănătate pentru a ajunge la un acord privind mărirea salariilor angajaţilor care lucrează în domeniul sanitar. Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că salariile cadrelor medicale se vor dubla, etapizat, pe parcursul a doi ani. Începând cu luna octombrie, veniturile de bază din Sănătate vor creşte cu 25 la sută. Măsura ar urma să vizeze în jur de 181.000 de angajaţi din sistemul public de sănătate. În judeţul Galaţi majorarea va fi aplicată unui număr de aproximativ 3.500 de salariaţi.

"Este un prim pas"

"Măsura majorării salariale cu 25 la sută pentru toate cadrele medicale urmează să fie aprobată în şedinţa de Guvern din 26 august. Indiferent de reacţiile pe care această decizie le-a iscat, majorarea este un lucru cert. Pentru noi este un prim pas, având în vedere că în ultimii doi ani de negocieri ne-am izbit de nenumărate întârzieri şi tergiversări. Din păcate, această tărăgănare neîntreruptă a dus la o puternică migrare a forţei de muncă din România în alte ţări din Europa şi nu numai. Iar cei care au plecat sunt printre cei mai buni specialişti pe care ţara noastră îi avea. Totuşi, au rămas şi puncte care nu au fost încă atinse - colegii noştri din sectorul de asistenţă socială au în continuare salarii mici şi foarte mici. Şi aici trebuie luate măsuri urgente", este de părere Paraschiv Sălăvăstru, liderul Sanitas Galaţi, sindicat care a luat parte la negocierile de luni şi marţi.

Totuşi, nu toţi cei care beneficiază de această majorare sunt încântaţi de rezultatul la care s-a ajuns. Alianţa Medicilor, o pagină de pe Facebook, a avut o reacţie dură pe reţeaua de socializare. Pe lângă faptul că sunt nemulţumiţi de creşterea în etape a salariilor, autorii postării spun şi că nimeni nu-şi doreşte legalizarea şpăgii în sistemul sanitar românesc, ci doar salarii decente şi condiţii optime de lucru. În cadrul discuţiilor dintre autorităţi şi reprezentanţii medicilor, prim-ministrul a propus şi introducerea unui set de norme prin care medicii să poată primi atenţii, acestea urmând să fie impozitate.

Mesajul complet al Alianţei Medicilor

"Alianţa Medicilor este categoric împotriva legalizării şpăgii, mitei, “plicului” sau “atenţiei” date de către pacient medicului. Practica aceasta neavenită nu are ce căuta într-un sistem medical modern, fiind degradantă atât pentru medic, cât şi pentru pacient. În plus, pacienţilor deja li se percepe din salariu o taxă pentru sănătate deci, prin legalizarea acestei mite, politicienii vor să-i facă pe pacienţi să plătească de două ori pentru aceleaşi servicii medicale. Ca medici, dorim să ne petrecem timpul cu pacienţii vorbind despre ce soluţii şi tratamente există la problemele lor, nu să facem negocieri financiare. Dacă o astfel de lege aberantă trece, înseamnă că vom avea în spitale un “Ghid de bună practică despre cum să dai şi să primeşti mită legal”, se arată în mesaj.

Managementul politic, denunţat

"Bani există în sistemul de sănătate, însă sunt administraţi deficitar de oameni numiţi politic, cărora nu le pasă nici de medici şi nici de soarta pacienţilor. Alianţa Medicilor militează pentru modernizarea sistemului medical din România, care implică administrarea enormului buget de sănătate într-un mod profesionist, astfel încât să existe bani şi pentru salariile medicilor, şi pentru dotările din spitale, ca să putem efectua un act medical de calitate pentru toţi pacienţii noştri", mai spun autorii mesajului.

"Dacă le scot 25 la sută dintr-o tumoră îs fericiţi?"

Cele mai multe şi mai virulente reacţii au fost însă pe pagina de Facebook a grupului "Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!", grup ce numără aproape 30.000 de membri." „Dacă le scot 25 la sută dintr-o tumoră îs fericiţi? Dacă le dau 25 la sută dintr-un tratament salvator e de ajuns?”, se întreabă un medic din grup. Referindu-se la problema legalizării atenţiilor, o altă membră afirmă că a transmis către Euronews un mesaj în care arată că premierul Victor Ponta a considerat că este în regulă să liniştească un grup de 30.000 de medici şi de pacienţi prin legalizarea mitei, atât timp cât medicii vor plăti impozit pentru şpagă.

"Profil de "mafiot""

În mod similar cu poziţiile enunţate mai sus, numeroşi medici au postat mesaje pe aceeaşi reţea de socializare. Medicul gălăţean Marcela Dragomir spune că nu pentru salariu susţine greva medicilor, ci pentru "respect, decenţă, condiţii de muncă normale şi umane". Iată mesajul scris de dr. Dragomir, numit sugestiv "Profil de "mafiot"": "De când mă ştiu, mi-am dorit sa fiu medic. Poate şi din cauza faptului că am fost un copil bolnăvicios, iar oameni deosebiţi, pe atunci numiţi medici şi respectaţi, mă tratau cu multă dragoste. Visam că într-o zi voi deveni şi eu ca ei. Am făcut şcoala postliceală sanitară să ştiu ce trebuie să facă un asistent medical şi să capăt manualitate. Am făcut apoi facultatea. Şi acum asociez înfloritul teilor cu perioada de examene.... Uneori, în puţinele ore de somn, încă visez că dau examene. Cu durere în suflet îmi amintesc de chinul mamei mele de a lucra cu acul, pentru a mă ţine în facultate. Apoi, îmi amintesc cât de greu mi-a fost, rezident fiind, să mă descurc cu creşterea copilului, deoarece din salariul de atunci (650.000 de lei) puteam să cumpăr doar un pachet mare de scutece Pampers (540.000 de lei) şi o cutie de lapte Nan (110.000 de lei). Am născut în concediul meu de odihnă şi am stat acasă 21 de zile lucrătoare, pentru a nu pierde anul de rezidenţiat. Copilul meu a crescut mai mult în curtea spitalului, pentru că am făcut între cinci şi 12 gărzi lunar. Am fost plină de avânt şi am mers pe principiul că, dacă vrei cu adevărat, poţi. Am reuşit atât de multe, avându-l doar pe Dumnezeu alături", povesteşte dr. Marcela Dragomir.

"Am început medicina de urgenţă doar cu stetoscopul şi cu tensiometrul şi am reuşit, împreună cu un colectiv minunat, să punem bazele unui compartiment de primiri urgenţe, aşa cum trebuie el să fie. Am râs şi am plâns împreună cu pacienţii. Nu am condiţionat niciodată actul medical. Am primit atenţii atunci când mi s-au oferit în semn de preţuire, de mulţumire; am refuzat categoric, când cei care le ofereau doreau să-mi forţeze mâna. I-am tratat la fel pe toţi pacienţii mei. În timp ce copilul meu era operat pentru o peritonită, de către colegii mei minunaţi, eu încercam să salvez viaţa unui deţinut. De multe ori, ne-am propus să scriem despre viaţa în urgenţă, dar nu am avut timp. Poate dacă voi mai îndrăzni vreodată să primesc vreo atenţie, voi deveni şi scriitoare. Dacă asta înseamnă să fii "mafiot", atunci asta sunt! Şi o declar cu mândrie, cu capul sus, cu frica de Dumnezeu!", îşi încheie postarea medicul gălăţean.

Citit 3040 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2015 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.