Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
9 comentarii

Medicii spun că nu vor legalizarea şpăgii, ci salarii decente şi condiţii normale de lucru * 3.500 de salariaţi gălăţeni vor beneficia de majorarea salarială promisă


De două zile de negocieri au avut nevoie guvernanţii şi sindicaliştii din Sănătate pentru a ajunge la un acord privind mărirea salariilor angajaţilor care lucrează în domeniul sanitar. Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că salariile cadrelor medicale se vor dubla, etapizat, pe parcursul a doi ani. Începând cu luna octombrie, veniturile de bază din Sănătate vor creşte cu 25 la sută. Măsura ar urma să vizeze în jur de 181.000 de angajaţi din sistemul public de sănătate. În judeţul Galaţi majorarea va fi aplicată unui număr de aproximativ 3.500 de salariaţi.

"Este un prim pas"

"Măsura majorării salariale cu 25 la sută pentru toate cadrele medicale urmează să fie aprobată în şedinţa de Guvern din 26 august. Indiferent de reacţiile pe care această decizie le-a iscat, majorarea este un lucru cert. Pentru noi este un prim pas, având în vedere că în ultimii doi ani de negocieri ne-am izbit de nenumărate întârzieri şi tergiversări. Din păcate, această tărăgănare neîntreruptă a dus la o puternică migrare a forţei de muncă din România în alte ţări din Europa şi nu numai. Iar cei care au plecat sunt printre cei mai buni specialişti pe care ţara noastră îi avea. Totuşi, au rămas şi puncte care nu au fost încă atinse - colegii noştri din sectorul de asistenţă socială au în continuare salarii mici şi foarte mici. Şi aici trebuie luate măsuri urgente", este de părere Paraschiv Sălăvăstru, liderul Sanitas Galaţi, sindicat care a luat parte la negocierile de luni şi marţi.
Totuşi, nu toţi cei care beneficiază de această majorare sunt încântaţi de rezultatul la care s-a ajuns. Alianţa Medicilor, o pagină de pe Facebook, a avut o reacţie dură pe reţeaua de socializare. Pe lângă faptul că sunt nemulţumiţi de creşterea în etape a salariilor, autorii postării spun şi că nimeni nu-şi doreşte legalizarea şpăgii în sistemul sanitar românesc, ci doar salarii decente şi condiţii optime de lucru. În cadrul discuţiilor dintre autorităţi şi reprezentanţii medicilor, prim-ministrul a propus şi introducerea unui set de norme prin care medicii să poată primi atenţii, acestea urmând să fie impozitate.

Mesajul complet al Alianţei Medicilor

"Alianţa Medicilor este categoric împotriva legalizării şpăgii, mitei, “plicului” sau “atenţiei” date de către pacient medicului. Practica aceasta neavenită nu are ce căuta într-un sistem medical modern, fiind degradantă atât pentru medic, cât şi pentru pacient. În plus, pacienţilor deja li se percepe din salariu o taxă pentru sănătate deci, prin legalizarea acestei mite, politicienii vor să-i facă pe pacienţi să plătească de două ori pentru aceleaşi servicii medicale. Ca medici, dorim să ne petrecem timpul cu pacienţii vorbind despre ce soluţii şi tratamente există la problemele lor, nu să facem negocieri financiare. Dacă o astfel de lege aberantă trece, înseamnă că vom avea în spitale un “Ghid de bună practică despre cum să dai şi să primeşti mită legal”, se arată în mesaj.

Managementul politic, denunţat

"Bani există în sistemul de sănătate, însă sunt administraţi deficitar de oameni numiţi politic, cărora nu le pasă nici de medici şi nici de soarta pacienţilor. Alianţa Medicilor militează pentru modernizarea sistemului medical din România, care implică administrarea enormului buget de sănătate într-un mod profesionist, astfel încât să existe bani şi pentru salariile medicilor, şi pentru dotările din spitale, ca să putem efectua un act medical de calitate pentru toţi pacienţii noştri", mai spun autorii mesajului.

"Dacă le scot 25 la sută dintr-o tumoră îs fericiţi?"

Cele mai multe şi mai virulente reacţii au fost însă pe pagina de Facebook a grupului "Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!", grup ce numără aproape 30.000 de membri." „Dacă le scot 25 la sută dintr-o tumoră îs fericiţi? Dacă le dau 25 la sută dintr-un tratament salvator e de ajuns?”, se întreabă un medic din grup. Referindu-se la problema legalizării atenţiilor, o altă membră afirmă că a transmis către Euronews un mesaj în care arată că premierul Victor Ponta a considerat că este în regulă să liniştească un grup de 30.000 de medici şi de pacienţi prin legalizarea mitei, atât timp cât medicii vor plăti impozit pentru şpagă.

"Profil de "mafiot""

În mod similar cu poziţiile enunţate mai sus, numeroşi medici au postat mesaje pe aceeaşi reţea de socializare. Medicul gălăţean Marcela Dragomir spune că nu pentru salariu susţine greva medicilor, ci pentru "respect, decenţă, condiţii de muncă normale şi umane". Iată mesajul scris de dr. Dragomir, numit sugestiv "Profil de "mafiot"": "De când mă ştiu, mi-am dorit sa fiu medic. Poate şi din cauza faptului că am fost un copil bolnăvicios, iar oameni deosebiţi, pe atunci numiţi medici şi respectaţi, mă tratau cu multă dragoste. Visam că într-o zi voi deveni şi eu ca ei. Am făcut şcoala postliceală sanitară să ştiu ce trebuie să facă un asistent medical şi să capăt manualitate. Am făcut apoi facultatea. Şi acum asociez înfloritul teilor cu perioada de examene.... Uneori, în puţinele ore de somn, încă visez că dau examene. Cu durere în suflet îmi amintesc de chinul mamei mele de a lucra cu acul, pentru a mă ţine în facultate. Apoi, îmi amintesc cât de greu mi-a fost, rezident fiind, să mă descurc cu creşterea copilului, deoarece din salariul de atunci (650.000 de lei) puteam să cumpăr doar un pachet mare de scutece Pampers (540.000 de lei) şi o cutie de lapte Nan (110.000 de lei). Am născut în concediul meu de odihnă şi am stat acasă 21 de zile lucrătoare, pentru a nu pierde anul de rezidenţiat. Copilul meu a crescut mai mult în curtea spitalului, pentru că am făcut între cinci şi 12 gărzi lunar. Am fost plină de avânt şi am mers pe principiul că, dacă vrei cu adevărat, poţi. Am reuşit atât de multe, avându-l doar pe Dumnezeu alături", povesteşte dr. Marcela Dragomir.

"Am început medicina de urgenţă doar cu stetoscopul şi cu tensiometrul şi am reuşit, împreună cu un colectiv minunat, să punem bazele unui compartiment de primiri urgenţe, aşa cum trebuie el să fie. Am râs şi am plâns împreună cu pacienţii. Nu am condiţionat niciodată actul medical. Am primit atenţii atunci când mi s-au oferit în semn de preţuire, de mulţumire; am refuzat categoric, când cei care le ofereau doreau să-mi forţeze mâna. I-am tratat la fel pe toţi pacienţii mei. În timp ce copilul meu era operat pentru o peritonită, de către colegii mei minunaţi, eu încercam să salvez viaţa unui deţinut. De multe ori, ne-am propus să scriem despre viaţa în urgenţă, dar nu am avut timp. Poate dacă voi mai îndrăzni vreodată să primesc vreo atenţie, voi deveni şi scriitoare. Dacă asta înseamnă să fii "mafiot", atunci asta sunt! Şi o declar cu mândrie, cu capul sus, cu frica de Dumnezeu!", îşi încheie postarea medicul gălăţean.

Citit 2790 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2015 18:59

9 comentarii

 • postat de gheorghe silvestrovici Duminică, 23 August 2015 14:42 5.13.217.*** Link la comentariu
  0
  1

  Numai GALAXIA PONTA putea născoci o găselniţă unică în lume pentru medicii români - PLICUL FISCALIZAT !
  N- am nevoie de plicul cu bani. DE CE SĂ MAI PLĂTESCĂ PACIENTUL ASIGURAT BANI ÎN PLUS PENTRU O ASISTENŢĂ MEDICALĂ PE CARE DEJA A PLĂTIT-O PRIN ASIGURARE ?
  Nu fac grevă numai pentru bani. Vrem în primul rând condiţii de îngrijire civilizate şi europene pentru bolnavi. Un salariu decent ceream acum 15 - 25 de ani. Acum cerem salarii europene pentru competenţă medicală europeană pe care o putem oferi aici în ţară. Dacă e vorba numai de bani, oricând putem pleca în Europa sau în lume. Şi în anul 2015 România se situează printre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte alocarea procentuală din PIB sănătăţii: 4% în condiţiile unei medii europene de 6,5%.

  Prin faptul că au menţinut acelaşi nivel de buget de 4% din PIB pentru sănătate timp de 20 de ani, guvernanţii au demonstrat mult DISPREŢ, BBATJOCURĂ ŞI NESIMŢIRE faţă de sănătatea oamenilor. Aici este vorba de un sistem politic CORUPT, CARE ŞI-A BĂTUT JOC DE NOI TOŢI. De ţăranii agricultori, de profesori şi învăţători, de pensionari, de pacienţi.
  Faptul că există medici care cer şi primesc bani, trebuie pedepsit de lege. Eu răspund de faptele mele, nu pot fi incriminat pentru potlogăriile şi infracţiunile altora. Nu poate fi judecată şi condamnată o întreagă categorie profesională, pentru grupul de medici care primesc sau cer bani pentru actul medical.
  Medicii nu au nevoie de şpagă, atenţii, coplăţi suplimentare din partea pacienţilor. Medicii vor salarii decente la un nivel european, conform pregătirii lor, potrivit competenţei lor. Nu dorim să avem colegi care primesc şpagi. Un medic care primeşte PLICUL FISCALIZAT, oricând va fi umilit şi şantajat de celelalte grupuri profesionale.
  Cum vine asta, statul LEGALIZEAZĂ INFRACŢIUNEA DE MITĂ ŞI O NUMEŞTE PLIC FISCALIZAT ? NE RÂD ŞI CURCILE ! De ce să nu primească plicuri fiscalizate TOŢI SALARIAŢII ? Când facem piaţa să fim recunoscători pentru buna servire tot cu PLICUL FISCALIZAT !
  Cultura şpăgii pe plaiurile mioritice, seamănă cu cultura hoţiilor, cu cultura lenei şi a muncii de mântuială, cu cultura ţepelor şi escrocheriilor, cu cultura violului, cu cultura demagogiei deşănţate şi a corupţiei politicienilor corupţi, cu cultura bădărăniilor şi a comportamentelor nesimţite, cu cultura violenţei şi agresivităţii psihopaţilor, cu cultura cerşetoriei agresive, cu cultura mizeriei şi a nesimţirii faţă de mediul în care locuim.
  TREBUIE SĂ FACEM CURĂŢENIE ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ ! NOI TOŢI ! NU NUMAI JUSTIŢIA ŞI PARCHETUL !

  Raportează
 • postat de Prof.Dr.Mihai Moraru Joi, 20 August 2015 22:08 5.13.202.*** Link la comentariu
  0
  0

  Am admirat sincer intotdeauna nobila profesie de slujbas al lui Hypocrates,in frumoasa-mi copilarie,subt influenta senzationale noutati a primului transplant de inima ,efectuat de celebrul CHRISTIAN BARNARD,avand si un profesor de anatomie de elita ,toti copiii din clasa visam sa calcam pe urmele ilustrului medic din Cape Town,doi dintre fostii colegi sunt medici prin Bucuresti...Se discuta mult despre bani,mita sau,hai mai elegant,etentiile oferite doctorilor trezesc reactii furibunde pro si contra,su nu stiu cat mai conteaza ,sincer,FRUMUSETEA SATISFACTIILOR MORALE ALE OAMENILOR IN ALB,ATUNCI CAND IES BIRUITORI IN INCRANCENATA LUPTA CU PERFIDIA BOLII,READUCAND PACIENTULUI SPERANTA IN SUFLET SI BUCURIA SANATATII REDOBANDITE SAU MACAR AMELIORATE!!!Va voi povesti aici,din dorinta de a incita la lectura a estor pagini la care voi face referire pe multi dintre dumneavoastra,o tulburatoare intamplare din viata marelui scriitor rus Mihail Bulgakov,care sef de promotie a redutabilei FACULTATI DE MEDICINA DIN MOSCOVA , A FACUT si o cariera didactica universitara de


  exceptie ,devenid si un medic vestit al timpului sau...ARE CATEVA POVESTIRI CU CARACTER AUTOBIOGRAFIC inspirate din primii ani ai practicarii medicinei,care te impresioneaza nespus(nu vreau sa spun pana la lacrimi,ca sa nu fioeu acuzat de un patetism exagerat..Sa intru in amanunte;imi amintesc de parca as fi citit-o ieri si nu acum vreo 3 decenii si mai bine emotionanta povestire ,,STERGARUL CU COCOSUL ROSU,,,In primii ani de cariera ,viitorul mare scriitor si vestit medic a profesat intr-un sat rusesc uitat de Dumnezeu,in care iarna era imposibil sa ajungi chiar si cu buldozerele ...Un accident de munca in padure,dramatic, ii aduce doctorului o tanara cu piciorul zdrobit,ce necesita grabnic amputarea,ca fiind unica solutie pentru salvarea vietii acesteia..EMOTIONAT,FARA NICIUN ALT AJUTOR,la prima situatie de acest fel cu care se confrunta tanarul medic ,acesta reuseste sa amputeze piciorul tinerei ,o fata necajita si saraca ,careia i-a salvat viata astfel...DOCTORUL NOSTRU avea acolo o viata plina de privatiuni,si nici dotari cat de cat multumitoare ,a operat la lumina felinarului,de exemplu...Si doctorul,ca si tanara sa pacienta ,era un om era un om care-si ducea traiul din leafa mizerabila ce i se dadea de ,,minunatii,, constructori ai celei mai despotice oranduiri, care a macinat la propriui mii de vieti si destine...Fata ,pleaca din amaratul dispensar ,restabilita ,urmand sa poarte toata viata o carja in locul membrului amputat....tanarul medic si-a vazut mai departe de munca dar ...surpriza;peste vrea trei luni de zile,aude on bocanit in podeaua salii de asteptare apoi o bataie sfioasa in usa cabinetului...Sprijinindu-se in carja,imbujorata de emotie ,cu un sul subtire subt brat,intra in cabinet fosta pacienta...fata ,timida si emotionata bolboroseste ceva si lasa pe masa sulul impachetat in ziar,dupa care la fel de stangace pleaca ...Mirat,doctorul desface pachetul si gaseste acolo un stergar(cum mai ales pe la tara sunt multe si pe la noi!)lucrat cu acul de catre tanara salvata de medic;stergarul,cu naivitatea artistului popular nu prea indemnatec repreznta un cucos rosu...La educatia unui oam de talia lui Bulgakov ca dati seama ca acest lucru stanjenitor nu ar fi gasit loc printre lucrurile medicului...DAR NU,impreionat de frumusetea tacita a gestului bietei fete,marele scriitor ne marturiseste ca peste ani,cand era profesor vestit la Moscova,dintre toate lucrurile primite ,in camera sa ,unde dormea,deasupra patului pusese pe perete saracacioasa rasplata pentru primul sau succes in nobila munca de a salva vietile semenilor!!!Luati aminte ,distinsi cititori,printre dumneavoasta fiind poate si oameni in alb;sunt gesturi de recunostinta care emotioneaza si intrec prin frumusetea lor orice atentie materiala,oricat de substantiala ar fi aceasta ..Cea mai mare bucurie aunui om este ,cred eu, poate cu multa naivitate,sa fii de folos cu adevarat oamenilor,sa faci binele dezinteresat si sa nu astepti nicio recompensa,doar poate sa te bucure mai mult ,, STERGARul,(insailat stangaci si naiv!)CU CUCOSUL ROSU,,SANATATE SI BINE LA TOATA LUMEA!!!

  Raportează
 • postat de anonim Joi, 20 August 2015 22:06 5.13.177.*** Link la comentariu
  0
  0

  in tara asta sunt doar medici si profesori....restul nu mai conteaza..

  Raportează
 • postat de BAU BAU Joi, 20 August 2015 17:45 109.102.196.*** Link la comentariu
  2
  3

  Dar oare daca eu le dau doar 25% din cat cer la plic pentru o operatie? Vor fi multumiti?

  Raportează
 • postat de zero Joi, 20 August 2015 15:33 5.13.182.*** Link la comentariu
  3
  5

  Voi incerca sa fiu cat mai obiectiv cand zic ca profesorii merita maririle de salarii cu mult mai mult decat medicii. Sigur, multi dintre voi ziceti ca la fel cum medicii isi au spaga, profesorii au meditatiile, dar haideti sa gandim mai profund. NU ORICE profesor face meditatii, ci doar cei de mate, romana, engleza(/germana/franceza) si sa zicem fizica, chimie, poate biologie(si asta doar la liceele de top). Ca doar cine ar vrea sa faca meditatii la muzica, desen, istorie, geografie?
  In plus, medicii isi iau spaga pt efectuarea a ceva pt care sunt ORICUM platiti, pe cand profesorii MUNCESC in PLUS(in timpul lor liber) la meditatii. Daca s-ar impozita meditatiile si s-ar interzice ca acestea sa se faca cu profesorul de la clasa nu cred ca ar mai avea cineva ceva impotriva lor.
  De asemenea, un profesor care intra in sistem castiga undea la 900 lei, iar unul de 20 de ani are 1500 lei, pe cand salariile medicilor sunt cu mult mai mari.
  Intr-adevar programul unui medic e mai incarcat, responsabilitatea e mai mare, dar sistemul de invatamant e la fel de important ca cel de sanatatea.

  Raportează
 • postat de profesor Ciomu Joi, 20 August 2015 12:12 84.117.44.*** Link la comentariu
  2
  9

  Nu cred ca se opune cineva cresterilor salariale, fie ca este vorba de bugetari sau de angajatii din privat. Dar toata lumea protesteaza impotriva unor practici mai putin deontologice care, pana la urma, acceptate de intreaga societate, au dus la stagnarea salariilor din sanatate si invatamant. Procurorii si fiscul nu se baga, noi luam "atentii" sau facem averi din pregatiri, si nu prea ne batem capul cu lupta sindicala. Cam asa au trecut 25 de ani. Cand s-au inasprit conditiile de "luare" si nu prea a mai ramas nimic din sistemele de sanatate si invatamant, ne-am adus aminte ca existam ca bresle si ca exista lupta sindicala. Va doresc salarii pe masura competentei fiecaruia, oricare ati fi voi. Si nu ne mai amenintati ca plecati, ca nu ne mai tratati sau ne lasati copiii needucati. Nimeni, dar nimeni, nu este de neinlocuit.

  Raportează
 • postat de Radu Joi, 20 August 2015 11:23 5.13.168.*** Link la comentariu
  10
  4

  Medicii meritaa acesti baniiii , nu vedeti ca toti medicii buni pleca din tara , asa ca avem un sistem medical bolnav .Lucrez la privat si sunt deacord in principiu ca banii mei sa.se duca acoloo

  Raportează
 • postat de Un cetatean Joi, 20 August 2015 08:23 93.122.132.*** Link la comentariu
  5
  19

  Dar dacaun mecanic auto, si-ar face treaba doar cu 25% din cat trebuie,la sistemul de franare al masinii dvs, va convine domnilor medici? Eu inteleg ca aveti o facultate dificila, dar asta v-ati ales. Pana la urma , indiferent cum o intoarceti, tot aveti salariile mult mai mari decat a celor ce muncesc din plin la patron-cu sau fara facultate-.Iar spaga, chiar daca nu toti o cereti, o primiti. Rar cazurile cand medici cu suflet , inteleg problemele financiare ale bolnavului.In plus mai faceti ceva la terminarea faculatii:depuneti un juramant.
  x.Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
  x.În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.

  Raportează
 • postat de juramantul lui Ipocrit Joi, 20 August 2015 08:20 84.117.44.*** Link la comentariu
  3
  16

  "Îs" curios cine "îi"acel cadru medical care ameninta pacientii ca va aplica doar 25 % din juramantul lui Hippocrates.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.