PROIECT: Pedepse mai mari pentru agresorii poliţiştilor

PROIECT: Pedepse mai mari pentru agresorii poliţiştilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea o lege mult mai dură pentru cei acuzaţi de ultraj, a relatat digi24.ro. Acum, pedeapsa este de până la nouă ani închisoare. Decizia vine după ce încă un poliţist a fost rănit în misiune, fiind accidentat, sâmbătă noaptea (1 august), în Capitală, de un şofer băut (un omul de afaceri turc) care nu a oprit în momentul în care a fost somat.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, Articolul 257 - Ultrajul şi Articolul 279 - Ultrajul judiciar. Pedepsele pentru aceste fapte ar urma să fie majorate.

Conform inițiativei legislative, faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii urmează a se sancţiona cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi.

Totodată, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcţionari publici care îndeplinesc funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dacă asupra poliţistului se vor exercita acte de violenţă, loviri care nu îi pun viaţa în pericol, pedeapsa ar putea ajunge la un maxim de trei ani şi patru luni de închisoare. Dacă sunt exercitate acte de violenţă, iar poliţistul este nevoit să stea în spital sub 90 de zile pedeapsa ar urma să ajungă la 8 ani şi patru luni de detenţie. Dacă perioada de spitalizare depăşeşte 90 de zile, pedeapsa ar urma să ajungă la 11 ani şi 8 luni de închisoare. Totodată, dacă proiectul va fi aprobat, pentru accidentele involuntare, rănire din culpă, pedeapsa ar ajunge la cinci ani de închisoare.

Proiectul de act normativ a fost înaintat Ministerului Justiţiei, acesta având competența de reglementare a cadrului normativ şi instituţional al sistemului judiciar.

Conform analizelor realizate la nivelul Poliţiei Române, în anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247, precizează realitatea.net.

Poliţistul accidentat în weekendul trecut este în continuare la Terapie Intensivă. El are un traumatism cranio-cerebral grav şi mai multe coaste fracturate.

Sursa foto: realitatea.net

Citit 1111 ori Ultima modificare Vineri, 07 August 2015 16:03

4 comentarii

 • postat de Ury
  Joi, 06 August 2015 10:08
  82.137.12.***
  PENTRU ADRIAN- care prococedura de oprire daca ala era beat? Trebuia politistul sa traga focuri in plan vertical? Sa arunce c-o grenada? Lasa-mă ca sunt satul de astia 'smecheri' care cred ca legea e doar pentru cei care n-au aceeasi bani ca ei. De aia au tupeu de genul- stii cine sunt eu? Bai, vezi ca daca vreau, de maine te dezbrac de uniformă-. De aia sînt polițiști înjunghiati sau vatamati corporal. Sa le dea pucarie en-gros celor vinovați. (Apropo, nu lucrez in cadrul politiei).
  0
  1
  Raportează
 • postat de adrian
  Miercuri, 05 August 2015 23:41
  5.13.200.***
  Trebuie schimbata procedura de oprire a masinulor nu pedeapsa. Ca tot vor mai fi calcati daca sar in fata masinii...si cu 9 ani...si cu 20 de ani de puscarie....
  2
  2
  Raportează
 • postat de Gigi contra
  Miercuri, 05 August 2015 22:46
  5.13.157.***
  Bai X... esti dat drakului de prost. Ce treaba are "trasura" cu prefectura... ???
  3
  0
  Raportează
 • postat de x
  Miercuri, 05 August 2015 15:55
  89.137.225.***
  De acord; chiar MAI MULT de doua treimi.

  Dar sa se DUBLEZE si pedeapsele pentru aceiasi functionari cand iau MITA, cand fac ABUZ in functie, sau cand nu isi indeplinesc atributiile de serviciu.
  2
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.