Ambasadorul Poloniei la Galaţi: "Suntem o ţară cu respect pentru tradiţii diferite!"

Ambasadorul Poloniei la Galaţi: "Suntem o ţară cu respect pentru tradiţii diferite!"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ambasadorul Poloniei în România, Excelenţa Sa Marek Szczygiel, a participat la vernisarea expoziţiei de fotografie "Culorile Ortodoxiei", la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine. Evenimentul, desfăşurat în sala de expoziţii temporare a muzeului, s-a bucurat de participarea a circa 250 de persoane. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a evocat vizita istorică a Mitropolitului Sava al Varşoviei şi întregii Polonii la Dunărea de Jos, în 2004. La acel moment se lansase şi pânzarul moldovenesc. De asemenea, arhiereul a vorbit despre vizita istorică a "celui mai nobil fiu al Poloniei, Papa Ioan Paul al Doilea", la Bucureşti. 

“Cu Polonia ne uneşte latinitatea. Dumneavoastră aveţi o credinţă latină şi o cultură slavă, iar noi avem o limbă latină şi o credinţă bizantină”, a precizat ÎPS Casian, adresându-se oaspetelui său.

Arhiereul locului a apreciat deschiderea pe care o ţară preponderent catolică o are faţă de comunitatea de doar jumătate de milion de creştini ortodocşi de pe teritoriul său. În replică, ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, a precizat că ţara sa îşi respectă, înainte de toate, identitatea.

„Suntem o ţară cu respect pentru tradiţii diferite. Şi tradiţiile ortodoxiei fac parte din identitatea noastră. Pe viitor vrem să continuăm această cooperare. Muzeul acesta este un loc deosebit şi e o mare plăcere să prezentăm expoziţia aici. E important deoarece, cu o istorie veche, creştinii ortodocşi de origine bizantină au locuit pe teritoriul Poloniei încă din secolul IX, de pe vreme propovăduirii sfinţilor Chiril şi Metodie.

Existau deja două eparhii ortodoxe în secolul al XIII-lea şi Constantinopolul a recunoscut autocefalia Bisericii ortodoxe Poloneze în 1924. În prezent, biserica ortodoxă de la noi e condusă de Arhiepiscopul Sava, are şapte episcopii, plus una a armatei. Avem o sută de călugări şi călugăriţe, în opt mânăstiri, fie de călugări, fie de maici. Avem două catedre de teologie, dintre care una în Varşovia. Există şi un seminar teologic, dar şi o şcoală de iconografie şi una de muzică bisericească. În Polonia trăiesc 500.000 de credincioşi ortodocşi”, a declarat Marek Szczygiel.


Citit 1116 ori Ultima modificare Miercuri, 05 August 2015 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.